Βουνά που προκαλούν δέος, ποτάμια με κρυστάλλινα νερά και γεφύρια που μετρούν αιώνες ζωής. Αυτά είναι μερικά μόνο απ' όσα θα δεις αν επισκεφτείς την Κόνιτσα του νομού Ιωαννίνων. Ένα μέρος με μεγάλη φυσική ομορφιά, από εκείνα που σε κάνουν να επιστρέφεις ξανά και ξανά και ας μην είναι δίπλα στην Αθήνα. Ένα από τα θρησκευτικά αξιοθέατα που πρέπει οπωσδήποτε να δεις αν βρεθείς εκεί είναι το μοναστήρι μέσα στη χαράδρα του Αώου, η μονή Στομίου.
Το μοναστήρι και η ιστορία του
Ανάμεσα στις απότομες πλαγιές της Τύμφης και της Τραπεζίτσας βρίσκεται η Μονή της Παναγιάς Στομίου. Ένα πραγματικό στολίδι εναρμονισμένο απόλυτα με το φυσικό τοπίο της περιοχής. Η αρχική θέση του μοναστηριού, που ιδρύθηκε το 1442, βρίσκεται στις απέναντι πλαγιές της Τραπεζίτσας, όπου και διασώζεται η ονομασία «Παλιομονάστηρο». Στη σημερινή του θέση μεταφέρθηκε από τον ηγούμενο Κωνσταντίνο, το 1774. Από τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της Μονής από το Γερμανικό στρατό το 1943, διασώθηκε μόνο ο ναός. Σήμερα είναι ένα ενεργό ανδρικό μοναστήρι. Έχει 11 νεόκτιστα κελιά με βοηθητικούς χώρους κι ένα μικρό καθολικό σταυροειδούς τύπου με τρούλο.
Η πεζοπορική διαδρομή προς το μοναστήρι
Για να φτάσεις στο μοναστήρι θα περπατήσεις σε μια μοναδικής ομορφιάς διαδρομή η οποία ξεκινάει από το μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας. Φόρεσε τα αθλητικά σου και περπάτα κατά μήκος του ποταμού Αώου. Όποια εποχή κι αν κάνεις αυτή την πεζοπορική διαδρομή θα μαγευτείς. Το χειμώνα θα δεις τα ορμητικά νερά του ποταμού να κουβαλούν ξύλα και κλαριά και το καλοκαίρι νέο κόσμο να κάνει βουτιές από τα βράχια. Σε μιάμιση με δύο ώρες θα είσαι εκεί, ανάλογα με τη φυσική σου κατάσταση. Θα πιεις ελληνικό καφέ, θα φας το λουκουμάκι σου και θα θαυμάσεις τη μοναδική θέα. Το κινητό σου τηλέφωνο δε θα έχει σήμα οπότε θα απολαύσεις για τα καλά την ηρεμία του σημείου. Μπορείς, ωστόσο, να βγάλεις μοναδικές φωτογραφίες από το σημείο.
Εδώ, ο Γέροντας Παΐσιος, ο μεγάλος αυτός Άγιος της εποχής μας, έζησε για τέσσερα χρόνια, από το 1958 ως το 1962, στην αρχή του μοναστικού του βίου, πριν περάσει από το Σινά και καταλήξει στο Άγιον Όρος. Μάλιστα, θεωρείται ο ανακαινιστής της Μονής, αφού ο ίδιος με προσωπικό μόχθο κατάφερε και την αναστήλωσε, κουβαλώντας ακόμα και με τα χέρια βαριά φορτία από κάτω από το ποτάμι,
Το μοναστήρι πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου όπου εκατοντάδες προσκυνητές συρρέουν από την Κόνιτσα και την ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα οι ντόπιοι έχουν σαν έθιμο να διανυκτερεύουν εκείνο το βράδυ στο μοναστήρι.
Παλιότερη άποψη της Μονής
Τι άλλο θα δεις και τι θα κάνεις στην Κόνιτσα
Το σίγουρο είναι ότι όσες μέρες και να βρεθείς εκεί δε θα βαρεθείς. Έχει πολλά να δεις και πολλά περισσότερα να κάνεις. Το Γεφύρι της Κόνιτσας είναι από μόνο του ένα στολίδι αρχιτεκτονικής. Μεταξύ άλλων θα περπατήσεις στα καλεντερίμια της Άνω Κόνιτσας φτάνοντας μέχρι το σπίτι της Χάμκως, της μάνας του Αλή Πασά. Πρόκειται για μια μεγάλη έκταση στην οποία μπορείς να μπεις και να θαυμάσεις τη θέα. Τα τελευταία χρόνια πολλοί ταξιδιώτες επισκέπτονται και το σπίτι που μεγάλωσε ο Άγιος Παϊσιος στο κέντρο της Κόνιτσας. Εκεί θα δεις πολλά προσωπικά του αντικείμενα και αν είσαι τυχερός θα είναι δίπλα στο σπίτι ο ανηψιός του για να σου κάνει μια μικρή ξενάγηση.
Αν σου αρέσουν οι εναλλακτικές δραστηριότητες, η περιοχή ενδείκνυται γι' αυτό. Αυτό που μπορείς να κάνεις είτε στον Αώο είτε στον κοντινό ποταμόο Βοϊδόμάτη είναι το ράφτινγκ. Και τα δύο ποτάμια είναι ασφαλή και για τα παιδιά.
Στην Κόνιτσα θα απολαύσεις και καλό φαγητό σε πολύ λογικές τιμές. Στην πλατεία της Κόνιτσας και γύρω οι επιλογές είναι πολλές. Αναζήτησε την ταβέρνα του Τόρη και θα μας θυμηθείς.
Πηγή φωτογραφιών: konitsa.gr
Αώος: Το μοναδικό ποτάμι της Ελλάδας που καταλήγει σε ξένη θάλασσα