Η «Μύκονος του χειμώνα» μπλέκει με επιτυχία την παράδοση με το νέο, τα σοκάκια με τα μπαράκια! Αράχωβα. Η αρχόντισσα του Παρνασσού. Παραδοσιακή και κοσμοπολίτικη. Μια περιοχή με ξεχωριστή προσωπικότητα. Το παλιό παντρεύεται με το νέο, προσφέροντας μια ιδιαίτερη σύνθεση εικόνων και εμπειριών. Δικαίως βρίσκεται στην κορυφή του χειμερινού τουρισμού της Ελλάδας. Πόλος έλξης και για τους ξένους. Χτισμένη αμφιθεατρικά στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, με γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια που καταλήγουν στον κλασικό κεντρικό δρόμο, από τους πλέον αναγνωρίσιμους στη χώρα. Η κεντρική πλατεία της Αράχωβας βρίσκεται σε υψόμετρο 960 μέτρων.
Ο οικισμός ζει έντονα τους φθινοπωρινούς και χειμωνιάτικους μήνες, με πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες για όλα τα γούστα. Από τη στιγμή που ο επισκέπτης παρκάρει, ξενικά η εμπειρία στη… Μύκονο του χειμώνα.
Η πλατεία Λάκκα είναι ίσως το πρώτο αξιοθέατο που σταματά τον τουρίστα. Η πλακόστρωτη κεντρική πλατεία αποτελεί το ιδανικό ξεκίνημα της διαμονής στην Αράχωβα. Απαρατήρητο δε γίνεται να περάσει το ιστορικό ρολόι. Χτισμένο στις αρχές του 18ου αιώνα, φιγουράρει με υπερηφάνεια στο πέρασμα των αιώνων. Ο χρόνος περνάει, αυτό είναι εκεί. Ιδιαίτερης σημασίας είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου. Ανεβαίνεις τα 264 σκαλιά και ανταμείβεσαι από τη θέα. Επισκέψου το Λαογραφικό Μουσείο της Αράχωβας. Βρίσκεται δίπλα στο βράχο του ρολογιού. Σίγουρα θα περάσεις από εκεί.
Βόλτες σε χωριό της Ρούμελης σημαίνει περατζάδα σε γραφικά σοκάκια. Η Αράχωβα έχει καταφέρει να διατηρήσει τόσο την αρχιτεκτονική της όσο και τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Στον κεντρικό δρόμο θα περπατήσεις σίγουρα. Ακολούθησε όμως και το πλακόστρωτο των στενών. Δεν πρόκειται να χαθείς, ούτε να βγεις χαμένος.
Πού θα μείνεις
Η Αράχωβα προσφέρει πολλαπλές επιλογές. Καταλύματα για κάθε γούστο. Ο,τι σηκώνει η τσέπη σου. Μοναδικά σαλέ, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ξενοδοχεία, παραδοσιακοί ξενώνες, Airbnb. Επιλέγεις. Νοικιάζεις. Ετοιμάζεις βαλίτσες.
Ο μυστηριώδης κρατήρας στη Βοιωτία και οι διάφορες θεωρίες
Τι θα φας;
Ο,τι τραβάει η ψυχή σου. Παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια προσφέρουν ντόπια κρέατα. Το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι βρίσκεται στα περισσότερα τραπέζια. Σπεσιαλιτέ είναι και τα πιάτα με αρνάκι ή κατσικάκι στη λαδόκολλα. Γεύσου τη φορμαέλα, το αραχωβίτικο τυρί που έχει ονομασία προέλευσης κατοχυρωμένη από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Χυλοπίτες, τραχανάς και παραδοσιακοί μεζέδες συμπληρώνουν το μενού, σε μια ατμόσφαιρα που μυρίζει κάρβουνο και τζάκι.
Πού θα διασκεδάσεις
Μπαρ και νυχτερινά μαγαζιά προσφέρουν αρκετές επιλογές. Ο κατάλογος είναι μεγάλος και μακρύς. Η νυχτερινή ζωή αυτού του τόπου δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταφθάνουν μόνο για το Σαββατόβραδο και τις εμπειρίες του. Αράχωβα ή αλλιώς η «Μύκονος του χειμώνα».
Δραστηριότητες
Η Αράχωβα είναι συνδεδεμένη με το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Για την απόσταση των 24 χλμ., υπολόγιζε περίπου μισή ώρα διαδρομής. Τις μέρες που πρωταγωνιστής είναι το χιόνι, ο χρόνος είναι μεγαλύτερος. Δε χρειάζεται να επισημάνουμε πως το χειμώνα πηγαίνεις στην Αράχωβα έχοντας φορέσει στα λάστιχά σου αντιολισθητικές αλυσίδες ή τις έχεις εύκαιρες στο πορτμπαγκάζ.
Στο χιονοδρομικό κέντρο, ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει μοναδικές εμπειρίες. Είτε είναι έμπειρος, είτε ετοιμάζεται να κάνει τα πρώτα του βήματα. Με 21 πίστες και 7 διαδρομές συνολικού μήκους 36 χλμ., το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας.
Εκτός από τα χειμερινά σπορ που συνδέονται με χιόνι, η Αράχωβα προσφέρει τη δυνατότητα για πεζοπορία, ιππασία, ποδήλατο βουνού. Ψάξου, οργανώσου και οργάνωσε την παρέα σου. Ζήστε την εμπειρία.
Ταξίδι στη λίμνη Καστοριάς: Η φύση στα καλύτερά της
Πώς πας στην Αράχωβα
Από Αθήνα: Η Αράχωβα απέχει 167 χλμ από την Αθήνα. Σε λιγότερο από δύο ώρες μπορείς να βρεθείς εκεί ακολουθώντας την Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας μέχρι την έξοδο για Κάστρο. Στη συνέχεια οδηγείς με κατεύθυνση τη Λιβαδειά και μετά την Αράχωβα.
Από Θεσσαλονίκη: Η Αράχωβα απέχει 375 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Το ταξίδι διαρκεί γύρω στις 4 ώρες. Προτείνετε να επιλέξεις τη διαδρομή με την έξοδο για Μπράλο. Μετά τη Λαμία, ακολουθείς τη διαδρομή προς Γραβιά, Επτάλοφο, Αράχωβα.
Από Πάτρα: Η Αράχωβα απέχει 135 χλμ. από την Πάτρα. Το ταξίδι διαρκεί περίπου δύο ώρες. Αφού περάσεις τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσεις είναι προς Γαλαξίδι, Ιτέα, Δελφούς. Το ταξίδι ολοκληρώνεται με τελευεταία στάση την Αράχωβα.
Tip: Η στάθμευση απαγορεύεται στον κεντρικό δρόμο. Δωρεάν δημοτικός χώρος στάθμευσης υπάρχει στις δύο εισόδους της Αράχωβας. Μπορείς να αφήσεις το αυτοκίνητό σου και στα δρομάκια του οικισμού. Ολες οι λύσεις έχουν τις δυσκολίες τους την περίοδο που η Αράχωβα βουλιάζει από κόσμο.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Αγόριανη: Το χωριό-έκπληξη στη σκιά της Αράχωβας
Μονοήμερη εκδρομή κοντά στην Αθήνα: Τρία χωριά σε απόσταση 2 ωρών