Η Ελλάδα είναι γεμάτη μοναστήρια και εξωκλήσια. Αλλα με θέα το απέραντο γαλάζιο και άλλα σκαρφαλωμένα στο βουνό. Κάποια από αυτά ξεχωρίζουν για τη θέση τους και την ιδιαίτερη τοποθεσία στην οποία χτίστηκαν. Οπως η Μονή Φιλοσόφου στην Αρκαδία ή αλλιώς το «Κρυφό Σχολειό». Ενα τμήμα της απομένει σήμερα στα βράχια να θυμίζει την ιστορία της.
Η καθόλα εντυπωσιακή Μονή Φιλοσόφου βρίσκεται στη χαράδρα του ποταμού Λούσιου, κοντά στην Δημητσάνα. Η Μονή ήταν χτισμένη στο εσωτερικό μιας σπηλιάς, πάνω από μια απόκρημνη χαράδρα. Σήμερα ωστόσο διατηρείται μόνο ένα μικρό εκκλησάκι Βυζαντινής τεχνοτροπίας του 10ου αιώνα. Εκεί βρίσκονται μερικές πολύ αξιόλογες τοιχογραφίες, απομεινάρια της ένδοξης εποχής της.
Το μοναστήρι στα ελληνοαλβανικά σύνορα με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό
Το «Κρυφό Σχολειό»
Η παλαιά Μονή είναι γνωστή και ως «κρυφό Σχολειό». Σύμφωνα με την παράδοση εκεί λειτουργούσε στα χρόνια της τουρκοκρατίας σχολείο. Αργότερα, μάλιστα, εξελίχθηκε σε σπουδαία ιερατική σχολή που λειτούργησε στη Νέα Μονή. Εκεί φοίτησαν μάλιστα πολλοί δάσκαλοι, ιερείς, μοχανοί, ανώτεροι κληρικοί καθώς και ηγετικές μορφές της Εκκλησίας. Από εκεί αναδείχτηκαν τέσσερις πατριάρχες Ιεροσολύμων, δύο Οικουμενικοί Πατριάρχες και πολλοί ανώτατοι εκκλησιαστικοί άνδρες όπως έχει γίνει γνωστό.
Πρόκειται για την πιο ιστορική και παλαιά μονή της Αρκαδίας. Χτίστηκε το 963 μ.Χ. από τον Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο τον επονομαζόμενο «φιλόσοφο», ο οποίος ήταν γραμματέας του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά. Από αυτόν πήρε και το όνομά της ως «Μονή Φιλοσόφου».
Η νέα Μονή Φιλοσόφου
Η νέα Μονή Φιλοσόφου λειτούργησε ήδη από το 1691. Βρίσκεται σε απόσταση τετρακοσίων περίπου μέτρων από την παλαιά Μονή. Επίσης είναι σε ομαλότερη θέση. Το καθολικό της κτίστηκε το 1661, και κατόπιν κτίσθηκαν και αρκετά κελιά, χωρίς όμως να εγκαταλειφθεί η παλαιά μονή.
Αν βρεθείς στην περιοχή αξίζει να επισκεφθείς ό,τι έχει απομείνει από την παλιά Μονή. Η θέση της μέσα στην άγρια και εντυπωσιακή χαράδρα, 200 μέτρα πάνω από την κοίτη του ποταμού Λούσιου είναι καθηλωτική. Το Καθολικό της μονής σώζεται σε σχετικά καλή κατάσταση.
Πηγή εσωτερικών φωτογραφιών: arcadia.ceid.upatras.gr
Το σπίτι που μεγάλωσε ο Αγιος Παΐσιος