Σίγουρα έχεις δει από κοντά το Ηρώδειο ενώ είναι πολύ πιθανό να έχεις βρεθεί εκεί και σε κάποια παράσταση. Και ενώ ίσως γενικά γνωρίζεις την ιστορία του θεάτρου, μάλλον υπάρχουν πολλές άγνωστες πληροφορίες γι' αυτό που θα ήθελες να ξέρεις. Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού είναι ένα αληθινό στολίδι για την Αθήνα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επισκέπτες από όλον τον κόσμο θέλουν να το δουν από κοντά και να απολαύσουν μια παράσταση εκεί, στην νοτιοδυτική πλευρά της Ακρόπολης. Στέκει αιώνες εκεί και βλέπει την πόλη της Αθήνας να αλλάζει όμως εκείνο παραμένει περήφανο στο χρόνο...
Ιδανικοί χειμερινοί προορισμοί για ταξίδια με αφετηρία την Αθήνα
Άγνωστες πληροφορίες για το Ηρώδειο που θα ήθελες να ξέρεις
Το Ηρώδειο, λοιπόν, χτίστηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα προς τιμήν μιας γυναίκας. Πιο συγκεκριμένα η κατασκευή του έγινε με δαπάνες του Ηρώδη του Αττικού από τον οποίο πήρε και το όνομά του κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ., προς τιμήν της συζύγου του Ασπασίας Αννίας Ρηγίλλης, η οποία πέθανε το 160 μ.Χ. Παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε για να στεγάσει μουσικές παραστάσεις, αρχικά η λειτουργία του ήταν πολύ σύντομη. Μόλις 105 χρόνια υπολογίζεται ότι λειτούργησε αρχικά, σύμφωνα με ενδείξεις των ερευνητών και αρχαιολόγων. Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού όπως και αρκετά άλλα κτήρια της Αθήνας υπέστησαν καταστροφές από Έρουλους επιδρομείς.
Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι το Ηρώδειο εκτός από μουσικές παραστάσεις, μάλλον χρησιμοποιήθηκε και για μονομαχίες και ταυρομαχίες. Αυτό μαρτυρούν τα ευρήματα από κρανία ανθρώπων αλλά και ταύρων. Επιπλέον μαζί με άλλα ερείπια, μέσα στο Ωδείο βρέθηκαν και ερείπια μικρής εκκλησίας. Μια άλλη πληροφορία που αρκετοί δεν γνωρίζουν είναι ότι κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα το Ηρώδειο δεν μπορούσε εύκολα να αναγνωριστεί. Πιο συγκεκριμένα άλλοι το περιέγραψαν ως ανάκτορα του Λεωνίδα και του Μιλτιάδη και άλλοι ως το «Διδασκαλείο του Αριστοτέλη». Επιπλέον το 1575 ο λόγιος Θεοδόσιος Ζυγομαλάς το θεωρούσε ως την «Ακαδημία του Αριστοτέλη». Δίπλα στο Ηρώδειο υπάρχουν τα Αναφιώτικα, ας δούμε πέντε ενδιαφέροντα σημεία για την ιστορική γειτονιά της Αθήνας.
Για να πας τώρα σε μια παράσταση στο Ηρώδειο υπάρχει ακόμη μία προϋπόθεση η οποία κάποια στιγμή ήταν και απαράβατος κανόνας. Δεν πρέπει να φοράς τακούνια και γενικώς παπούτσια που πληγώνουν το μάρμαρο. Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσει οι υπεύθυνοι είναι οι δεκάδες κολλημένες τσίχλες.
Το Ηρώδειο είναι ένα από τα πλέον επιβλητικά κτίσματα στην Αθήνα με την δική του ξεχωριστή και άγνωστη σε πολλούς ιστορία. Περπατήστε στην Ηρώδου του Αττικού και αισθανθείτε την όμορφη πλευρά της πρωτεύουσας.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Το εγκαταλελειμμένο σπίτι με την «πήλινη γυναίκα» στην Αθήνα
Κατσιποδού: Ποια περιοχή της Αθήνας λεγόταν έτσι όταν η πρωτεύουσα ήταν… χωριό
Καλλιρόης: Ο δρόμος της Αθήνας που έβλεπε κάποτε δίπλα του να περνάει ένα ποτάμι