Περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας και την οδό Πατησίων μπορεί να έχεις αναρωτηθεί πολλές φορές για το πώς μπορεί να ήταν αυτό το μέρος πριν από πολλές δεκαετίες. Οι περισσότεροι δρόμοι της Αθήνας είχαν εντελώς διαφορετική εικόνα από τη σημερινή. Όπως ισχύει και με έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους στην Αθήνα που κάποτε κυκλοφορούσαν μόνο κάρα. Μόνο μερικές λεπτομέρειες μπορεί να σε κάνουν να καταλάβεις ότι πρόκειται για τον ίδιο δρόμο.
Πώς ήταν ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους στην Αθήνα όταν υπήρχαν μόνο κάρα
Ο λόγος για τη λεωφόρο Πατησίων. Σε αντίθεση με τη σημερινή του εικόνα, στις φωτογραφίες που υπάρχουν πριν από δεκαετίες και συγκεκριμένα από το 1928 εμφανίζεται άδειος και μόνο κάρα και άλογα προχωρούν κατά μήκος του. Από τα χρόνια του Όθωνα η ανώτερη κοινωνική τάξη είχε μετακινηθεί στην περιοχή, η οποία είχε ταυτιστεί με την περίφημη βόλτα των Αθηναίων.
Ο Γάλλος συγγραφέας, Έντμοντ Αμπού γράφοντας για την «Ελλάδα του Όθωνος» είχε αναφέρει: « Ο κομψός κόσμος της Αθήνας έχει για κυριότερη ψυχαγωγία του, χειμώνα- καλοκαίρι τον περίπατο στην οδό Πατησίων. Φθάνουν εκεί με τα πόδια, με αμάξι και κυρίως με άλογο. Τον Χειμώνα εμφανίζονται εκεί από τις τρεις ως τις πέντε. Το καλοκαίρι από τις επτά ως της εννέα». 1906. Η περιοχή στις αρχές του 20 αιώνα ήταν ο καλύτερος περίπατος των Αθηναίων Στην περιοχή άνοιξαν οι πρώτοι κινηματογράφοι και τα παλαιότερα θέατρα της Αθήνας. Ανάμεσα τους το θέατρο «Βεάκη», «Άλφα» και το θέατρο «Αλάμπρα», όπου μίλησε το 1928 ο Καζαντζάκης και ο Παναϊτ Ιστράτι μπροστά σε συγκεντρωμένο πλήθος για τις εντυπώσεις που αποκόμισαν από το ταξίδι τους στη Σοβιετική Ένωση.
Τα κτήρια που κόσμησαν την Πατησίων
Στις φωτογραφίες που διασώζονται μπορούμε να δούμε το πενταώροφο κτίριο που στεγάστηκε το Acropole Palace, το οποίο είναι υπό κατασκευή. Είναι αρχιτεκτονικής αρ νουβό και στα χρόνια του Μεσοπολέμου αποτέλεσε χώρο διασκέδασης της αθηναϊκής μεσαίας τάξης. Στους χώρους του ξενοδοχείου γυρίστηκαν οι πρώτες μεταπολεμικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Από τα μπαλκόνια του φαινόταν το Λυκαβηττό, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πολυτεχνείο. Από εκεί ο Ολλανδός δημοσιογράφος Άλμπερτ Κουράντ κινηματογράφησε το 1973 την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο.
Λίγο παρακάτω βρίσκεται η νεοκλασική πολυκατοικία, στην οποία μετακόμισε το 1937 η Μαρία Κάλας με την οικογένεια της από τη Νέα Υόρκη. Βρίσκεται στον αριθμό 61 της Πατησίων και χτίστηκε το 1925 από τον αρχιτέκτονα καθηγητή του ΕΜΠ, Κωνσταντίνο Κατσίκι. Σήμερα, ο δρόμος έχει χάσει την αίγλη των περασμένων χρόνων. Τα ιστορικά κτίρια που επέζησαν από την αντιπαροχή θυμίζουν το παρελθόν μιας άλλης εποχής.
Στην εξωτερική φωτογραφία μπορούμε να δούμε την οδό Πατησίων, έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους στην Αθήνα στο ύψος της οδού Στουρνάρη. Η τελευταία πήρε το όνομα της από τον εθνικό ευεργέτη, Νικόλαο Στουρνάρη.
Πέντε συνοικίες στην Αθήνα που λίγοι ξέρουν ότι υπάρχουν