Η Αθήνα, είναι η πόλη όπου ένας σου περίπατος είναι αρκετός για να ανακαλύψεις την όμορφη πλευρά της, την οποία σου προσφέρουν απλόχερα τα ιστορικά κτίρια που θα βρεις να στολίζουν τους δρόμους της. Γιατί όσο κι αν ψάχνουμε το καλύτερο, υπάρχουν όμορφες πτυχές στην πρωτεύουσα. Πάμε λοιπόν να δούμε από κοντά κτίσματα σταθμούς που η ύπαρξη τους και μόνο κάνει την πόλη ομορφότερη.
→ Ιστορικά κτίρια που δυστυχώς δε θα βρεις στην Αθήνα του σήμερα
Ιστορικά κτίρια που θα βρεις περπατώντας στην Αθήνα
Ζάππειο Μέγαρο
Το γνωστό σε όλους μας Ζάππειο είναι ένα απ´ τα πιο εμβληματικά κτίρια, που έχει να επιδείξει η πρωτεύουσα. Εμπνευσμένο απ´ τον Ευάγγελο Ζάππα, η αρχική ιδέα ήθελε το νεοκλασικό κτίσμα να αποτελέσει το μέρος όπου θα εδράζοταν οι Ολύμπιοι αγώνες, μια ανακατασκευή των διάσημων Ολυμπιακών, που όμως θα διέθεταν διαγωνιστικό τμήμα και σε αλλά επίπεδα πέραν του αθλητικού. Με το θάνατο του, ο ξάδελφος του Κωνσταντίνος παίρνει πλέον την σκυτάλη της υλοποίησης. Η κατασκευή του Ζαππείου χρειάστηκε περίπου 15 χρόνια και το ποσό των δυο εκατομμυρίων δραχμών για να επιτευχθεί, με τον αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν να τοποθετεί αγάλματα των δυο αντρών στις άκρες της εισόδου του κτιρίου.
Παρά την λαμπρότητα των εγκαινίων του, για τις επόμενες δεκαετίες το κτίριο έμοιαζε σαν να έπεσε σε πλήρη δυσμένεια, ενώ χρησιμοποιήθηκε μάλιστα για διάφορες παράδοξες λειτουργίες όπως στρατώνας, νοσοκομείο ή εκλογικό κέντρο. Παρόλα αυτά, η μεγάλη του αίθουσα αποτελεί τον τόπο υπογραφής της συμφωνίας ένταξης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή ένωση, τότε Ε.Ο.Κ το 1979, μια ιστορική στιγμή ανεπανάληπτης αίγλης για το κτίσμα. Με το πέρασμα των χρόνων το Ζάππειο μετατράπηκε σε τόπο φιλοξενίας καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, μην χάσεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις κάποια από αυτές και να περιηγηθείς στον υπέροχο χώρο του.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το εθνικό αρχαιολογικό μουσείο αποτελεί πραγματικά ένα κτίριο απαράμιλλης αρχιτεκτονικής αισθητικής που κοσμεί την λεωφόρο Πατησίων όπου και βρίσκεται. Ευρισκόμενο αρχικά στην Αίγινα, με την εγκαθίδρυση της πρωτεύουσας του κράτους στην Αθήνα ξεκίνησε και η αναζήτησή του νέου τόπου που θα φιλοξενούσε τα σημαντικά του ευρήματα. Η Ελένη Τοσίτσα ως από μηχανής θεός παραχωρεί το οικόπεδο της και έτσι ξεκινά η ανέγερση του μουσείου η οποία θα διαρκέσει ούτε λίγο ούτε πολύ τριάντα ολόκληρα χρόνια.
Τα σχέδια του εμβληματικού κτιρίου ανήκαν στο Γερμανό αρχιτέκτονα Λούντβιχ Λανγκέ, με την επίβλεψη του να επιτελείται από τον Παναγιώτη Κάλκο, ενώ η τελική διαμόρφωση της πρόσοψης του γίνεται με την καλλιτεχνική παρέμβαση του σπουδαίου Ερνέστο Τσίλερ, δίνοντας του χαρακτήρα ιωνικού ρυθμού και στέφοντας το αετώματα του με αντίγραφα έργων της αρχαίας εποχής. Για την κατασκευή αυτού του μοναδικού μουσείου που φιλοξενεί στο χώρο του πάνω από δέκα χιλιάδες εκθέματα χρησιμοποιήθηκαν πεντελικό μάρμαρο και πέτρα από τον Λυκαβηττό, με την περίοδο του μεσοπολέμου να σηματοδοτεί την δημιουργία της ανατολικής του πτέρυγας, για να φιλοξενηθούν τα καινούργια εκθέματα του μουσείου.
Βαλλιάνειο Μέγαρο
Ο Ιωάννης Καποδίστριας ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, μεταξύ των άλλων ευεργετημάτων του, ήταν κι ο πρώτος που οραματίστηκε την πραγμάτωση της εθνικής βιβλιοθήκης, ενώ το 1832 εξέδωσε και το ανάλογο διάταγμα για την υλοποίηση της. Τελικά η κατασκευή της ξεκινά λίγα χρόνια αργότερα το 1888 υπό τον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν, δημιουργό και του Ζαππείου μεγάρου με την επίβλεψη και πάλι να γίνεται από τον κορυφαίο Τσίλερ που συμμετείχε στην περάτωση όλων των μεγαλειωδών κτισμάτων του 20ου αιώνα. Την χρηματοδότηση του έργου ανέλαβαν οι δυο αδελφοί Βαλλιανοί με καταγωγή από την Κεφαλονιά, οι οποίοι και ονοματοδότησαν το κτίριο.
Η αποπεράτωση ολοκληρώθηκε το έτος 1903, όπου και πραγματοποιήθηκε η μεταφορά όλου του αρχειακού υλικού του κράτους για περίπου έναν αιώνα, αφού το 2018 ακολουθεί η μετακίνηση των εγκαταστάσεων της εθνικής βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με το Βαλλιάνειο Μέγαρο να κρατάει πλέον το ρόλο του αναγνωστηρίου εφημερίδων καλώντας όλους τους επισκέπτες να περάσουν την πύλη της πληροφόρησης από τον καθηλωτικό του χώρο.
Τράπεζα της Ελλάδος
Η τράπεζα της Ελλάδος, ανακηρυγμένο διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο πολιτισμού το 1989, στεγάστηκε σε αυτόνομο κτίριο μετά τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας της αφότου πρωτύτερα φιλοξενούνταν από τις εγκαταστάσεις της Κτηματικής Τράπεζας. Την πλήρη επίβλεψη του έργου κατείχαν οι αρχιτέκτονες Ζουμπουλίδης και Παπαδάκης, ενώ στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν το 1938, παρευρέθηκε ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Ιωάννης Μεταξάς.
Το εντυπωσιακό κτίσμα αποτελούσε αντιπροσωπευτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, το οποίο επιδίωκε να αποπνεύσει το αίσθημα της πολυπόθητης σταθερότητας σε μια αβέβαιη εποχή, χωρίς καμία επίδειξη πλούτου και μεγαλείου, δημιουργώντας έτσι ένα κτίριο σταθμό για την Ελληνική αρχιτεκτονική.
Η Αθήνα φιλοξενεί στους δρόμους της πολλά αριστουργηματικά κτίρια, με εμπνευστές και δημιουργούς σπουδαίες προσωπικότητες της χώρας, κάνε μια βόλτα στις λεωφόρους της για να θαυμάσεις την αισθητική και την ιστορία τους.
Ταξίδια στην Ελλάδα
→ Καφέ μουσείων: Πέντε προτάσεις για συναντήσεις σε υπέροχο περιβάλλον
→ 4+1 πεζόδρομοι για απολαυστικές βόλτες στο κέντρο
→ Ναός των Αγίων Αποστόλων: Η παλιότερη εκκλησία της Αθήνας
Ακολουθήστε το exploringgreece.tv σε Facebook και Instagram
Κάντε κλικ στο Google News του Εxploringgreece.tv και πατήστε το κουμπί «Ακολουθήστε» για να ταξιδεύετε στην Ελλάδα