Airbnb και ξένες επενδύσεις, μαζί με λανθασμένες μακροχρόνιες πολιτικές, εκδίωξαν τους κατοίκους
Σε αρκετές περιοχές στην Αθήνα παρατηρείται το εξής φαινόμενο: τα ενοίκια αυξάνονται συνεχώς την ώρα που μειώνεται ο πληθυσμός των Αθηναίων. Η τουριστικοποίηση του κέντρου κάνει τους κατοίκους της πόλης να αλλάζουν περιοχή. Ξένοι όμιλοι επενδύουν σε περιοχές της πρωτεύουσας. Δεν αγοράζουν απλά ένα διαμέρισμα αλλά ολόκληρες πολυκατοικίες. Οι κανόνες αλλάζουν και πολίτες που ήταν για πολλά χρόνια μόνιμοι κάτοικοι, αναγκάζονται να φύγουν. Δεν μπορούν να ακολουθήσουν το ανοδικό ράλι των ενοικίων. Ουσιαστικά τους ωθούν σε έξωση.
Στα Εξάρχεια δεν έχει χώρο το Airbnb
«Η εκδίωξη των κατοίκων οφείλεται σε λανθασμένες μακροχρόνιες πολιτικές. Η στεγαστική ανάγκη των πολιτών επιδεινώθηκε εξαιτίας της στροφής στην “τουριστικοποίηση” του κέντρου της Αθήνας και όχι στη διατήρηση ή ανοικοδόμηση κατοικιών», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Κωστής Χατζημιχάλης.
«Οι στεγαστικές πολιτικές στην Ελλάδα πάντα υστερούσαν, μετά το 2012 εξαφανίστηκαν τελείως», σημειώνει ο Νίκος Κουραχάνης, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου Εργαστηρίου Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Η εικόνα της Αθήνας αλλάζει. Παλαιότερα η πόλη είχε πολύ κόσμο. Πάρα πολλά καταστήματα. Σε όλα τα ισόγεια υπήρχαν μαγαζιά, θα θυμούνται οι πιο παλιοί. Τα διαμερίσματα ήταν γεμάτα. Είτε από οικογένειες, είτε από εταιρείες. Τώρα είτε είναι γραφεία, είτε κενά. Ή παραχωρούνται για βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb. Η δημοφιλής πλατφόρμα ενοικιάσεων έχει αφήσει ήδη το στίγμα της.
Η αλλαγή στο μείγμα των κατοίκων της Αθήνας
Παράλληλα έχει εξελιχθεί και μια σημαντική αλλαγή στο μείγμα των κατοίκων της Αθήνας. Σύμφωνα με στοιχεία, από το 1991 μέχρι το 2011, έχουν φύγει από το κέντρο της πρωτεύουσας 180 με 200.000 κάτοικοι. Οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν στα προάστια. Το ίδιο διάστημα, περίπου 150.000 νέοι κάτοικοι από άλλες εθνικότητες βρήκαν στέγη στην καρδιά της Αττικής.
Airbnb: Πώς το Κουκάκι είναι πιο ακριβό από την Εκάλη και τη Βουλιαγμένη
Συγκλονιστικό, για το μέγεθός του, είναι το στοιχείο πως από τα σπίτια της Αθήνας βρίσκονται που στο Airbnb, τα μισά ανήκουν σε επιχειρήσεις και όχι σε ιδιώτες. Μην ξεχνάμε πως μέσω της «Χρυσής Βίζας» έχουν προσγειωθεί στην Ελλάδα γύρω στους 4.500 ξένους επενδυτές. Το 78% αυτών έχει αγοράσει σπίτι στην Αθήνα.
Το μείγμα των κατοίκων της Αθήνας έχει αλλάξει. Οπως και το real estate ολόκληρης της πόλης. Η Νεκταρία έμενε 10 χρόνια σε διαμέρισμα στα Εξάρχεια. Οπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πολυκατοικία της αγοράστηκε από ξένο επενδυτή. Εψαχνε σπίτι για πολύ καιρό στην ευρύτερη περιοχή. Μετά από μήνες κατέληξε στην Κάνιγγος. Η ίδια το πάλεψε και κατάφερε να παραμείνει στο κέντρο. «Τα προσφερόμενα σπίτια στα Εξάρχεια είναι πολύ λίγα και ακριβά», λέει. Και υπάρχει εξήγηση για όλα αυτά. Και για τις μαζικές μετακινήσεις των τελευταίων χρόνων.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Airbnb: Ένα τριγωνικό σαλέ βγαλμένο από… το Pinterest στην Ελλάδα
Είναι η Αθήνα μια άσχημη ή μια όμορφη πόλη;
Σαντορίνη: «Βροχή» κρατήσεων για το καλοκαίρι στα πολυτελή Airbnb