Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας είναι σίγουρα αυτό που περιμένουν εδώ και καιρό πολλοί Αθηναίοι. Ο Δήμος Αθηναίων υπόσχεται την εντυπωσιακή μεταμόρφωση του κέντρου της πρωτεύουσας με παρεμβάσεις που θα απολαμβάνουν και οι πολίτες αλλά και οι επαγγελματίες στο κέντρο της Αθήνας. Κι αυτό γιατί αφενός θα αυξηθεί ο χώρος που θα μπορούν να κινούνται οι πεζοί αλλά και ακόμη κάτι σημαντικό που στην Αθήνα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Ο λόγος για τα δίκυκλα που συχνά βλέπουμε παρκαρισμένα πάνω στα πεζοδρόμια λόγω έλλειψης χώρους. Με το νέο σχέδιο που εφαρμόζεται τα οχήματα έχουν πλέον τη δική τους θέση στάθμευσης. Με τη λογική του σχεδίου του Μεγάλου Περιπάτου που ξεκίνησε να εφαρμόζεται όλοι θα απολαμβάνουν τα οφέλη. Οι οδηγοί των οχημάτων (ιδιωτικών και επαγγελματικών), οι πεζοί και οι επιχειρηματίες. Τα οφέλη μιας πόλης που θα έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό.
Ξεκίνησαν οι αλλαγές στην πρωτεύουσα – Τι μέτρα έχουν ληφθεί
Οι πρώτες εργασίες και η αρχή των παρεμβάσεων ξεκίνησαν την Πέμπτη 11 Ιουνίου. Θα γίνονται σταδιακά ώστε να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία. Για παράδειγμα η αρχή έγινε από τις οδούς Ηρώδου Αττικού και Βασιλίσσης Ολγας. Σε αυτές τέθηκαν τα μέτρα περιορισμού των οχημάτων και η εφαρμογή του σχεδίου. Σκοπός είναι σε αυτά τα σημεία (όπως θα γίνει σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας) να αυξηθεί ο ελεύθερος χώρος για την κυκλοφορία των πεζών. Ταυτόχρονα, όμως, δε θα εμποδίζεται η κίνηση των οχημάτων. Θα είναι πιο οργανωμένη.
Επόμενη στάση για τις παρεμβάσεις είναι η πλατεία Συντάγματος και η οδός Πανεπιστημίου. Ο Μεγάλος Περίπατος θα φέρει αλλαγές στο ίδιο ύφος σε όλες τις γειτονιές με τις ταυτόχρονες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε αυτές. Σε αυτό θα βοηθήσουν τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας καθώς θα βρίσκονται στα αντίστοιχα σημεία ενδιαφέροντος. Πεζοί και διερχόμενοι οδηγοί θα μπορούν να ενημερώνονται για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Έτσι θα βρίσκουν την πιο βολική γι’ αυτούς διαδρομή.
Όσον αφορά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο εμπορικό τρίγωνο – ιστορικό κέντρο που ενδιαφέρουν μεγάλη μερίδα πολιτών και επαγγελματιών, αυτές θα αρχίσουν να ισχύουν από τις αρχές Ιουλίου.
Αυτό που έχει διευκρινιστεί είναι ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κλείσει λόγω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων το κέντρο. Δε θα δούμε δηλαδή μπουλντόζες και κορναρίσματα σε κομβικά σημεία, σύμφωνα με το Δήμο Αθηναίων. Γι΄ αυτό και γίνονται σταδιακά και πιλοτικά οι παρεμβάσεις.
Ο Μεγάλος περίπατος έχει σχεδιαστεί σε μια λογική του «διαμορφώνουμε μια γειτονιά και πάμε στην επόμενη».
Ο Μεγάλος Περίπατος και η επόμενη μέρα
Τι αναμένεται όμως να δούμε τους επόμενους μήνες στην πρωτεύουσα της Ελλάδας. Τι πραγματικά θα φέρει ο Μεγάλος Περίπατος για τους Αθηναίους και τις Αθηναίες; Σκοπός είναι σε περίπου τρεις μήνες να δούμε μια σημαντική αλλαγή στο κέντρο της Αθήνας. Χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα ελεύθερου χώρου για τους πεζούς, 2.000 θέσεις στάθμευσης δικύκλων και ταυτόχρονα περιθώριο αύξησης της ταχύτητας των μέσων μαζικής κυκλοφορίας.
Στο επόμενο τρίμηνο θα δούμε αναπλάσεις σε πλατείες και πεζοδρόμια, δρόμους που θα έχουν ασφαλτοστρωθεί περισσότερο πράσινο και εμφανή πρόοδο στον τεχνολογικό εξοπλισμό. Μια αναβάθμιση, δηλαδή, σε πολλά επίπεδα με ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες.
Πρακτικά σκοπός είναι να αναβιώσει και να ενοποιηθεί το ιστορικό κέντρο με διαδρομές που θα ενώνουν για πρώτη φορά τις ιστορικές γειτονιές της Αθήνας. Οι πολίτες και οι τουρίστες θα μπορούν μέσω των διαδρομών να κάνουν μια ήρεμη βόλτα ανάμεσα από στους παγκόσμιας εμβέλειας αρχαιολογικούς θησαυρούς της πόλης. Αυτό που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη εντύπωση το επόμενο διάστημα είναι οι αναπλάσεις σε επίπεδο πρασίνου όπως για παράδειγμα σε Λυκαβηττό, Ελαιώνα και Εθνικό Κήπο.
Τις αλλαγές που θα φέρει ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας θα τις βλέπουμε σταδιακά, σύμφωνα με το Δήμο και πολλές από αυτές θα είναι πιλοτικές άρα και εξελίσσιμες ανάλογα με το συμφέρον της πόλης.
Πηγή φωτογραφιών: megalosperipatos.cityofathens.gr
Διαβάστε επίσης: