Τι συμβολίζουν οι τρεις ορειχάλκινες μορφές στο κέντρο της Πλατείας Κλαυθμώνος;
Δεν υπάρχει Αθηναίος που να μην την έχει περπατήσει. Δύσκολο να μην το έχει κάνει και κάθε επισκέπτης σηκώνοντας το βλέμμα του ψηλά, στα κτίρια που την περιτριγυρίζουν. Η Πλατεία Κλαυθμώνος βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας και είναι πέρασμα εκατομμυρίων ανθρώπων εδώ και πολλά χρόνια.
Ενα από τα νεοκλασικά της εποχής, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ήταν το πρώτο ανάκτορο του βασιλιά Οθωνα και τη βασίλισσας Αμαλίας. Σήμερα εκεί είναι το Μουσείο της πόλεως των Αθηνών. Από τη Σταδίου ανεβαίνουν καθημερινά χιλιάδες αυτοκίνητα, έχοντας στα δεξιά του το άγαλμα με τις τρεις ορειχάλκινες μορφές. Είναι το μνημείο της Εθνικής Συμφιλίωσης, έργου του ζωγράφου και γλύπτη Βασίλη Δωρόπουλου.
Γιατί όμως Πλατεία Κλαυθμώνος;
Η αρχική πρόταση για την ονομασία της πλατείας έγινε από τον αρχιτέκτονα που υπέβαλλε σχέδια για την πόλη Αθήνας. Ο Οθωνας προσκάλεσε τον Λέο φον Κλέντσε και εκείνος τη βάφτισε «Πλατεία Αισχύλου». Η ονομασία άλλαξε σε «Πλατεία Νομισματοκοπείου». Πολύ απλά γιατί εκεί υπήρχε το κτίριο του Νομισματοκοπείου. Ακολούθως μετονομάστηκε σε «Πλατεία 25ης Μαρτίου» και «Πλατεία Δημοκρατίας».
Γνωρίστε το Μουσείο της πόλεως των Αθηνών
Το 1878, η πλατεία αλλάζει και πάλι όνομα. Λέγεται «Πλατεία Κλαυθμώνος». «Νονός» ήταν ο συγγραφέας, ιστορικός, ποιητής και μετέπειτα ακαδημαϊκός, Δημήτριος Καμπούρογλου. Εκείνα τα χρόνια, το Δημόσιο έκανε τα πρώτα του βήματα και η μονιμότητα δεν προσφερόταν μαζί με τη θέση εργασίας. Στην πλατεία, σε ένα κτίριο που έχει κατεδαφιστεί, υπήρχε το υπουργείο Οικονομικών. Με κάθε αλλαγή κυβέρνησης, απολύονταν οι προηγούμενοι και έρχονταν οι επόμενοι. Στην πλατεία μαζεύονταν οι δύστυχοι υπάλληλοι και έκλαιγαν.
Το άγαλμα της συμφιλίωσης
Το όνομά της, η Πλατεία Κλαυθμώνος το πήρε έπειτα από χρονογράφημα του Δ. Καμπούρογλου στην εφημερίδα Εστία. Και σημαίνει η πλατεία του κλάματος. Το 1989, η πλατεία άλλαξε και πάλι όνομα. Τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς μετονομάστηκε σε «Πλατεία Εθνικής Συμφιλιώσεως». Τότε έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Βασίλη Δωρόπουλου που υπάρχει μέχρι σήμερα.
Βέβαια σήμερα, ουδείς δεν την ονομάζει «Πλατεία Εθνικής Συμφιλιώσεως». Η Πλατεία Κλαυθμώνος αντιστάθηκε στην τελευταία αλλαγή του ονόματός της. Σήκωσε ανάστημα, τόσο όσο οι φιγούρες 8 μέτρων που υπάρχουν στο κέντρο της.
Αθήνα: Οι περιζήτητες περιοχές στο real estate