Η Αθήνα είναι μια πόλη γεμάτη χρώματα, μυρωδιές, αξιοθέατα, κοσμοπολίτικες και ήσυχες γωνιές την οποία επισκέπτονται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο. Αλήθεια, έχετε σκεφτεί ποτέ σε μια τέτοια θέση; Να σκεφτείτε πώς θα ήταν να είσαι τουρίστας στην πρωτεύουσα; Που θα πηγαίνατε; Τι θα βλέπατε και σε ποια σημεία θα περπατούσατε;
Εμβληματικά κτίρια που ομορφαίνουν την πόλη
Αθήνα: Παρθενώνας και Μουσείο Ακρόπολης
Το προφανές είναι ότι θα επισκεπτόσασταν καταρχάς τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαίου κόσμου και η επιβλητικότητα του Παρθενώνα αν μη τι άλλο σε καθηλώνει. Άρχισε να κτίζεται το 447 π.Χ. και οι οικοδομικές εργασίες τελείωσαν σε μόλις εννέα χρόνια. Έκτοτε στην πορεία του χρόνου γνώρισε βανδαλισμούς (από τους Έρουλους το 267 μ.Χ.), μετατροπές (σε ορθόδοξη εκκλησία από τους Βυζαντινούς τον 6ο αιώνα, σε καθολική από τους Φράγκους τον 13ο αιώνα και σε τζαμί ακολούθως) βομβαρδισμούς (από τον βενετσιάνικο στρατό υπό τον Μοροζίνι), μα παρόλα αυτά το μνημείο, αν και λαβωμένο, εξακολουθεί να στέκει υπερήφανο.
Εννοείται πως εκτός κατεβαίνοντας με τα πόδια από τον ιερό αξίζει να επισκεφθείτε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Βόλτα στην Αθήνα και την Πλάκα
Ακολούθως προτείνουμε να κάνετε μια βόλτα στα στενά της Πλάκας. Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε κάποια συγκεκριμένη διαδρομή, κατευθυνθείτε όπου βλέπετε ότι σας αρέσει. Άλλωστε σε όποια γωνιά της και να βρεθείτε, υπάρχει έντονο το γραφικό στοιχείο.
Μεγάλη Βρεταννία: Η ιστορία του επιβλητικού ξενοδοχείου της Αθήνας
Περιήγηση στον Εθνικό Κήπο και το Ζάππειο
Αφού απολαύσετε τον καφέ σας σε κάποια από τις αναρίθμητες καφετέριες της περιοχής, οδηγηθείτε προς τον Εθνικό Κήπο με τις μικρές λιμνούλες, τα σπάνια είδη δέντρων, τις πάπιες και την ανακαινισμένη παιδική χαρά. Η απόσταση από την Πλάκα έως τον Εθνικό Κήπο δεν είναι μεγάλη και γίνεται εύκολα με τα πόδια. Βρίσκεται δίπλα στη Βουλή των Ελλήνων και εκτείνεται προς τα νότια, όπου βρίσκεται το Ζάππειο Μέγαρο με τη μεγάλη πλατεία μπροστά του και το συντριβάνι που αναμόρφωσε πολύ πρόσφατα ο Δήμος Αθηναίων, προσθέτοντας περιμετρικά και νέο γκαζόν. Εκεί θα συναντήσετε και την ανανεωμένη παιδική χαρά του Εθνικού Κήπου, μία όαση στην καρδιά της Αθήνας
Η αίγλη του Καλλιμάρμαρου
Από το Ζάππειο έχετε τη δυνατότητα να κατευθυνθείτε παίρνοντας ένα από τα δρομάκια του, προς το Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Εκεί διεξήχθησαν τα αγωνίσματα των πρώτων σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων του 1896 και λειτουργεί έως και σήμερα για αθλητικούς σκοπούς και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αποτελεί ιδιοκτησία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και περιβάλλεται από τον καταπράσινο λόφο του Αρδηττού.
Α' Νεκροταφείο Αθηνών: Ένα απέραντο μουσείο γλυπτών
Παραδίπλα βρίσκεται το Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο να επισκεφθεί κάποιος ένα κοιμητήριο, αλλά το συγκεκριμένο αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο από τον 19ο αιώνα καθώς είναι γεμάτο μνημεία. Εκεί βρίσκεται για παράδειγμα το δημοφιλές γλυπτό της «Κοιμωμένης» του Γιαννούλη Χαλεπά, καθώς επίσης και οι τάφοι εκατοντάδων επιφανών προσώπων της νεότερης ελληνικής Ιστορίας, όπως του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Οδυσσέα Ανδρούτσου, του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, του Μιχαήλ Τοσίτσα αλλά και δημοφιλών καλλιτεχνών όπως του Στράτου Διονυσίου, του Δημήτρη Μητροπάνου και της Ρίτας Σακελλαρίου.
Η «Αθηναϊκή Τριλογία»
Επόμενος σταθμός της περιήγησής σας στην Αθήνα με την ιδιότητα του τουρίστα, θα μπορούσε να είναι η επονομαζόμενη «Αθηναϊκή τρολογία» της οδού Πανεπιστημίου, όνομα που εμπνεύστηκε το 1902 ο σπουδαίος Δανός αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν. Αναφερόμαστε φυσικά στο μέγαρο του Πανεπιστημίου Αθηνών, της πάλαι ποτέ Εθνικής Βιβλιοθήκης (Βαλλιάνειο Μέγαρο) και του υπέροχου κτηρίου της Ακαδημίας Αθηνών, «το ωραιότερο νεοκλασικό οικοδόμημα στον κόσμο» όπως το θεωρούν αρκετοί.
Για να φθάσετε εκεί, μπορείτε να πάρετε από τη στάση που βρίσκεται έξω από το Α’ νεκροταφείο Αθηνών κάποια από τις λεωφορειακές γραμμές 227, 856 και Α3. Θα είστε στον προορισμό σας, έξω από το Νομισματικό Μουσείο, σε κάτι λιγότερο από 10 λεπτά. Παρεμπιπτόντως και στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας πριν θαυμάσετε τα τρία από τα ωραιότερα μέγαρα της πρωτεύουσας, που ανεγέρθηκαν κατόπιν δωρεών ιδιωτών.
Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το παλιότερο από τα οικοδομήματα της «Αθηναϊκής Τριλογίας» είναι το Πανεπιστήμιο, απ’ όπου προέρχεται και η ονομασία του δρόμου. Ιδρύθηκε το 1837 και αποτέλεσε το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρων των Βαλκανίων (για μια μικρή περίοδο στην αρχή τα μαθήματα γινόντουσαν στην οικία Κλεάνθη – Σάουμπερτ, επί της οδού Θόλου, στην καρδιά της Πλάκας). Σήμερα το μέγαρο στεγάζει την Πρυτανεία, τη Σύγκλητο και την Μεγάλη Αίθουσα Τελετών, όπου γίνονται και οι ορκωμοσίες των αποφοίτων.
Η Ακαδημία
Στολίδι για την πόλη αποτελεί και το διπλανό οικοδόμημα, της Ακαδημίας Αθηνών. Ολοκληρώθηκε το 1887 βασισμένο πάνω σε μελέτες του Χάνσεν και του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Αποκαλείται και Σιναία Ακαδημία αφού οικοδομήθηκε με χρηματοδότηση του ομογενούς επιχειρηματία της Βιέννης βαρώνου Σίμωνος Σίνα (1810-1877).
Το Βαλλιάνειο Μέγαρο
Τελευταίο κομμάτι της Τριλογίας είναι το Βαλλιάνειο Μέγαρο όπως αποκαλείται το κτήριο της πάλαι ποτέ έδρας της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Αποτελείται από τρία μέρη, με το βασικότερο να είναι το κεντρικό αναγνωστήριο, με τους στύλους ιωνικού ρυθμού και την γυάλινη οροφή. Για να φτάσει κανείς σε αυτό, περνά από δωρικούς κίονες - αναφορές στον Ναό του Ηφαίστου και φυσικά από την διπλή καμπυλωτή αναγεννησιακή σκάλα. Το κτίριο, του οποίου τη μελέτη ανέλαβε ο Θεόφιλος Χάνσεν και την αρχιτεκτονική επίβλεψή, ο Ερνέστο Τσίλλερ, ολοκληρώθηκε το 1902.
Λυκαβηττός: Όλη η Αθήνα στο «πιάτο»
Τέλος, εάν μετά από μια τόσο μεγάλη βόλτα αντέχουν ακόμη τα πόδια σας, ανηφορήστε προς τον Λυκαβηττό για να απολαύσατε μια πανοραμική θέα της Αθήνας. Με χαλαρό περπάτημα η απόσταση διανύεται σε κάτι λιγότερο από μισή ώρα. Στην κορυφή του λόφου στέκει το μεσαιωνικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, ενώ τα μαρμάρινα τμήματα που υπάρχουν ακόμη εκεί, αποδεικνύουν πως κατά την αρχαιότητα βρισκόταν εκεί ναός αφιερωμένος στον Δία.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Παρθενώνας: 10 άγνωστες πληροφορίες για το εμβληματικό μνημείο
4+1 πεζόδρομοι για απολαυστικές βόλτες στο κέντρο
Οδός Ακαδημίας 58: Τι κρύβεται πίσω από την βαριά πόρτα του ιστορικού κτιρίου;