Το Μετς είναι μια συνοικία στην Αθήνα που σίγουρα αφήνει το αποτύπωμά της. Αποτελεί το καταφύγιο αρχιτεκτόνων, ζωγράφων, διανοούμενων και κάθε λογής καλλιτεχνών. Σκαρφαλωμένη στην πλαγιά του μικρού λόφου Λογγίνου είναι μια γειτονιά που έχει ένα ομολογουμένως παράξενο όνομα για τα δεδομένα της Αθήνας.
Η ιστορία και το όνομά της συνοικίας Μετς
Μπορεί κάποιοι να το γνωρίζουν αλλά σίγουρα οι περισσότεροι δεν ξέρουν την προέλευση της ονομασίας. Το όνομα «Μετς», η περιοχή το πήρε από την ομώνυμη μπιραρία που διατηρούσε εκεί ο Βαυαρός Κάρολος Φιξ. Η ιστορία έχει ως εξής: Ο Φιξ ίδρυσε την μπιραρία μετά τη νίκη των πρωσικών στρατευμάτων επί των γαλλικών στη μάχη της πόλης Μετς (1870). Γύρω από την μπιραρία τότε δεν υπήρχε τίποτα. Μπορεί σήμερα η περιοχή να είναι πυκνοκατοικημένη και γεμάτη κόσμο αλλά κάποτε ήταν έρημη. Περπατώντας στα σοκάκια του Μετς θα συναντήσεις τα υπέροχα νεοκλασικά κτήρια που θυμίζουν μια άλλη εποχή. Στην περιοχή εξάλλου υπάρχει διάχυτος ο καλλιτεχνικός αέρας, αποτέλεσμα των κατοίκων της που την έχουν διαμορφώσει.
Εξάλλου, σήμερα πολλά από τα παλιά κτίρια που αναπαλαιώνονται και κατοικούνται κυρίως από ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης, το άλσος, τα εστιατόρια και τα καφέ, έχουν δημιουργήσει μια από τις πιο όμορφες και πιο ακριβές συνοικίες της πόλης που διατηρούν ακόμα το χαρακτήρα της παλιάς Αθηναϊκής γειτονιάς.
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας στα ψηλότερα σημεία του λόφου Αρδηττού υπήρχαν οι ανεμόμυλοι του Γεωργάκη. Αυτοί ήταν που τροφοδοτούσαν την Αθήνα με αλεύρι. Αργότερα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και συγκεκριμένα στη πολιορκία της Ακρόπολης, οι μύλοι χρησιμοποιήθηκαν από τους Τούρκους. Δυστυχώς ο μόνος σωζόμενος ανεμόμυλος κατεδαφίστηκε από τον ιδιοκτήτη του το 1986.
Η Αθήνα και οι γειτονιά του Μετς
Από το Μετς θα θαυμάσεις την Παλιά Αθήνα. Βλέπεις τον Eθνικό Kήπο, την Aκρόπολη, τον λόφο του Φιλοπάππου, τον Λυκαβηττό και στο βάθος τη θάλασσα. Η «Μονμάρτη της Αθήνας» απέχει γύρω στα 10-15 λεπτά από Σύνταγμα-Κολωνάκι-Διονυσίου Αρεοπαγίτου-Πλάκα. Στο Μετς θα απολαύσεις ένα τσάι με αρώματα του παρελθόντος σε ένα ρετρό καφέ. Θα δοκιμάσεις ιδιαίτερες γαστρονομικές γεύσεις στα εστιατόριά του. Θα κάνεις βόλτα ανάμεσα στα χρωματιστά νεοκλασικά και θα δεις μια αθηναϊκή γειτονιά όπως ήταν παλιά.
Πηγή φωτογραφίας: athensattica.com
Όταν η Αθήνα ήταν μια επαρχία περίπου 120.000 κατοίκων