Όταν πέφτουν στα χέρια μας ασπρόμαυρες φωτογραφίες με την Παλιά Αθήνα, δεν γίνεται παρά να αναπολούμε μερικές στιγμές και να σκεφτόμαστε πώς θα ήταν να τις έχουμε ζήσει. Τότε που η πρωτεύουσα της Ελλάδας δεν είχε χιλιάδες αυτοκίνητα και ψηλά κτήρια, αλλά μπορούσες να δεις στους δρόμους να περνούν άμαξες και το παλιό τραμ. Μπορείς να φανταστείς στην Παλιά Αθήνα ακόμη και ανθρώπους ντυμένους κλασικά και με την ενδυμασία της εποχής. Καλοντυμένους με ημίψηλα.
Τα Χριστούγεννα του 1932 στην Αθήνα που γέμισε από τα πλαστά δολάρια του Αλ Καπόνε
Όταν η Παλιά Αθήνα είχε άμαξες και... Περιβολάκια
Μια βόλτα στην Παλιά Αθήνα μέσα από ασπρόμευρες φωτογραφίες της πρωτεύουσαν ποτέ δεν είναι βαρετή, αφού μπορούμε να δούμε πώς ήταν η πόλη αυτή δεκαετίες πριν. Μια εντελώς διαφορετική πρωτεύουσα, με τραμ, άμαξες και κυρίους καλοντυμένους. Αυτά βέβαια ήταν η μία όψη καθώς στην Παλιά Αθήνα υπήρχε και φτώχεια και ανέχεια.
Ελληνική η εκκλησία με ένα από τα ψηλότερα μπαρόκ καμπαναριά στον κόσμο
Παλιά κτήρια και σπίτια πρόχειρης κατασκευής φιλοξενούσαν πολίτες της βιοπάλης που έβγαιναν κάθε μέρα στο μεροκάματο για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.
Ποια ήταν τα περίφημα αλλά άγνωστα σήμερα Περιβολάκια
Το 1834 η περιοχή που όλοι ξέρουμε σήμερα σαν Σύνταγμα στην Παλιά Αθήνα βρισκόταν στις παρυφές της πόλης και ονομαζόταν Περιβολάκια. Το τείχος του Χασεκή που οχύρωνε την πόλη, τη χώριζε στα δύο. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα γι' αυτό πατώντας ΕΔΩ.
Το βόρειο μέρος της πλατείας, όπου είναι σήμερα ο Άγνωστος Στρατιώτης και το Κοινοβούλιο, ήταν τότε εκτός ορίων πόλεως! Στη γωνία Αμαλίας και Όθωνος υπήρχε στο τείχος μια πύλη, που την ονόμαζαν “Μεσογείτικη Πόρτα”, η οποία οδηγούσε στα Μεσόγεια.
Στο νότιο τμήμα της πλατείας Συντάγματος στην Παλιά Αθήνα βρίσκουμε την Ερμού, ενώ στο σημείο όπου εφάπτεται η Ερμού με την πλατεία Συντάγματος (όπου σήμερα είναι το Υπουργείο Οικονομικών), βρισκόταν μετά το 1845 και το μοναδικό καφενείο της περιοχής η “Ανατολή”. Ο Δήμαρχος της Αθήνας Σπύρος Μερκούρης ξεκίνησε το 1902 να ασφαλτοστρώνει κεντρικές οδούς, μιμούμενος τις ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ αυτών και την Πλατεία Συντάγματος το 1905. Το κέντρο της Αθήνας άρχισε να παίρνει μια διαφορετική μορφή και η πόλη να γίνεται “πρωτεύουσα” με τα όλα της…
Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες μιας άλλης εποχής μας ταξιδεύουν στο παρελθόν. Λίγες γωνιές έχουν μείνει εξάλλου που να την θυμίζουν...
Πηγή φωτογραφιών: Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
Διαβάστε επίσης:
Πέντε παγκάκια που σου φέρνουν την ομορφιά της Ελλάδας στα πόδια σου