Πεδίον του Άρεως: Το Πάρκο της Αθήνας και ο αρχικός λόγος κατασκευής

Για ποιο λόγο σχεδιάστηκε

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια άλση της Αθήνας γύρω από το οποίο υφίσταται και η ομώνυμη συνοικία στην οποία έχει δώσει το όνομά του. Το Πεδίον του Άρεως αποτελεί ίσως τον πιο γνώριμο χώρο αναψυχής για τους Αθηναίους. Συνηθίζουν, μάλιστα, να τον λένε και απλώς Πάρκο.

Expand player

Το Πεδίον του Άρεως εκτείνεται παράλληλα με τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και έχει δώσει το όνομά του στη συνοικία που το περιβάλλει. Έχοντας έκταση που ξεπερνά τα 250 στρέμματα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου για την πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της πόλης. Στο μυαλό των Αθηναίων φέρνει πολλές αναμνήσεις από την παιδική τους ηλικία. Τότε που έκαναν βόλτες στο Πάρκο. Περπατώντας σε αυτό θα δεις γλυπτά και μνημεία διάφορων εποχών. Το 1935 ξεκίνησε στο Πεδίον του Άρεως δενδροφύτευση η οποία διακόπηκε λόγω του πολέμου. Συνεχίστηκε όμως και ολοκληρώθηκε μετά τον πόλεμο.

Κτήμα Συγγρού: Ένας από τους ωραιότερους πνεύμονες της Αθήνας

Στο χώρο του πάρκου υπάρχει μεταξύ άλλων το γυμναστήριο του ιστορικού συλλόγου Πανελλήνιος. Υπάρχουν ακόμη ιστορικά αναψυκτήρια που θυμίζουν άλλη εποχή. Θα συναντήσεις στη βόλτα σου επίσης δύο μικρούς ναούς, μία παιδική χαρά και το ανοικτό αμφιθέατρο «Αλίκη». Την περίοδο της δεκαετίας του 2000 αναπλάστηκε και γέμισε με χιλιάδες νέα φυτά. Έγιναν επίσης αναβαθμίσεις και στις υποδομές του.

Για ποιο λόγο σχεδιάστηκε το Άλσος

Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι ο σκοπός θα ήταν να δημιουργηθεί μια ανάσα δροσιάς και ένας πνεύμονας πρασίνου στην Αθήνα. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. To Πάρκο, στην πραγματικότητα, σχεδιάστηκε το 1934 με αρχικό σκοπό να τιμηθούν οι ήρωες της Επανάστασης του 1821. Αυτό το διαπιστώνει κανείς και με μια βόλτα μέσα στο Πεδίον του Άρεως. Περίπου στη μέση της διαδρομής έχει κατασκευαστεί ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος με μαρμάρινες προτομές και από τις δύο πλευρές του. Αυτή είναι η γνωστή Λεωφόρος των Ηρώων.

Εκεί θα δεις 16 προτομές των πιο σημαντικών ηρώων της Επανάστασης του 1821 οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν ανάμεσα στο 1934 και το 1937 για να τιμήσουν συνολικά τους ήρωες του εθνικού αγώνα. Αυτά τα 16 γλυπτά παραγγέλθηκαν στο Σωματείο Ελλήνων Γλυπτών και ανταποκρίθηκαν μερικοί από τους πιο σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες.

Το θρυλικό άλσος σε περιμένει για μια κυριακάτικη και, – γιατί όχι – καθημερινή βόλτα για να σου ξυπνήσει παλιές αναμνήσεις…

Πηγή φωτογραφιών: athensattica.com

Πού δείχνει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και το περίεργο με τη στάση του αλόγου