Η οδός Πατησίων αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς και κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Η εικόνα του πλέον είναι γεμάτη αυτοκίνητα και κόσμο και σε πολλές περιπτώσεις μποτιλιάρισμα. Καμία σχέση, δηλαδή, με την εικόνα που είχε πριν από περίπου έναν αιώνα. Και αυτό είναι λογικό. Σε αντίθεση, λοιπόν, με τη σημερινή του εικόνα, φωτογραφίες του παρελθόντος τον απεικονίζουν όχι απλώς άδειο αλλά και με κάρα και άλογα. Ο λόγος για την οδό Πατησίων, μια από τις πιο κεντρικές της Αθήνας. Ένας δρόμος της παλιάς Αθήνας που η ιστορία του συνεχίζεται έως σήμερα...
Πατησίων: Ποιος είναι ο κεντρικός δρόμος της Αθήνας που κάποτε είχε κάρα
Σε αντίθεση με τη σημερινή του εικόνα, σε μια φωτογραφία του 1928 απεικονίζεται το χειμώνα άδειος και με άλογα και κάρα μόνο να κυκλοφορούν. Και όμως αυτός ο δρόμος κατάφερε να διαγράψει μεγάλη ιστορία μέχρι να φτάσει στη σημερινή του μορφή. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Γάλλος συγγραφέας, Έντμοντ Αμπού γράφοντας για την «Ελλάδα του Όθωνος» ανέφερε σχετικά: « Ο κομψός κόσμος της Αθήνας έχει για κυριότερη ψυχαγωγία του, χειμώνα- καλοκαίρι τον περίπατο στην οδό Πατησίων. Φθάνουν εκεί με τα πόδια, με αμάξι και κυρίως με άλογο. Τον Χειμώνα εμφανίζονται εκεί από τις τρεις ως τις πέντε. Το καλοκαίρι από τις επτά ως της εννέα».
Η περιοχή από την οποία περνούσε η Πατησίων είχε γνωρίσει μεγάλη άνθηση. Εκεί θα έβλεπες κάποτε να συγκεντρώνεται ο κόσμος των Αθηνών για να διασκεδάσει. Εκεί άνοιξαν οι πρώτοι κινηματογράφοι και τα παλαιότερα θέατρα της Αθήνας, όπως το θέατρο «Βεάκη», «Άλφα» και το θέατρο «Αλάμπρα», όπου μίλησε το 1928 ο Καζαντζάκης και ο Παναϊτ Ιστράτι μπροστά σε συγκεντρωμένο πλήθος για τις εντυπώσεις που αποκόμισαν από το ταξίδι τους στη Σοβιετική Ένωση.
Ιστορίες από την Παλιά Αθήνα
Σταδιακά η όψη της οδού Πατησίων άρχισε να αλλάζει. Συγκεκριμένα οι πρώτες πολυκατοικίες αλλά και τα καταστήματα άρχισαν να αναγείρονται την περίοδο του Μεσοπολέμου, Όπως φαίνεται σε παλιές φωτογραφίες της εποχής, σπουδαία κτήρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής άρχισαν να πλαισιώνουν την Πατησίων. Κάποια από αυτά διατηρούνται μέχρι σήμερα. Εκεί βρισκόταν και το πενταώροφο κτίριο που στεγάστηκε το Acropole Palace το οποίο αποτέλεσε χώρο διασκέδασης της αθηναϊκής μεσαίας τάξης. Στους χώρους του ξενοδοχείου γυρίστηκαν οι πρώτες μεταπολεμικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.
Η Παλιά Αθήνα είναι γεμάτη ενδιαφέρουσες ιστορίες που πλέον αποτυπώνονται μόνο σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες...
Διαβάστε επίσης:
Τέσσερις περιοχές της Παλιάς Αθήνας που άλλαξαν όνομα μέσα στα χρόνια
Ποια περιοχή της Αθήνας ονομαζόταν «Αλυσίδα» και γιατί