Στην ιστορία πέρασε ως «Δούκισσα της Πλακεντίας», το πραγματικό της όνομα, όμως, ήταν Σοφί ντε Μαρμπουά Λεμπρέν. Έγινε γνωστή ως Δούκισσα μετά τον γάμο της με τον δούκα της ομώνυμης ιταλικής πόλης. Ο Πύργος της Πλακεντίας έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία και φυσικά τους μύθους που τον ακολουθούν.
Η ζωή της Δούκισσας της Πλακεντίας
Η Σοφί ντε Μαρμπουά Λεμπρέν ήταν Αμερικανογαλλίδα κόρη Γάλλου διπλωμάτη και σύζυγος του Δούκα της Πλακεντίας. Είχε ξεχωρίσει για τη φιλελληνική της δράση και εγκαταστάθηκε το 1829 στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Ένα από τα ιστορικά πρόσωπα με τα οποία είχε γνωριστεί ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας. Και κάπου εδώ ξεκινάνε και πρώτοι μύθοι και θρύλοι. Ακούστηκαν διάφορα γεγονότα που μόνο ιστορικά δεν επιβεβαιώνονται. Λέγεται ότι η Δούκισσα ερωτεύτηκε τον Ιωάννη Καποδίστρια αλλά στη συνέχεια υπερασπίστηκε τους δολοφόνους του. Αυτό πυροδότησε πολλές φήμες όπως ότι η Δούκισσα ήταν αναμεμειγμένη στη δολοφονία του Κυβερνήτη. Το 1834 η Δούκισσα της Πλακεντίας μετακόμισε στην Αθήνα. Εκεί αποφάσισε να ζήσει με την κόρη της. Έχτισε, μάλιστα, πολλά και επιβλητικά σπίτια. Στα κορυφαία ο Πύργος της Πλακεντίας στην Πεντέλη. Αυτός γύρω από τον οποίο έχουν δημιουργηθεί πολλοί μύθοι και που λέγεται πως κρύβει φοβερά μυστικά.
Ο Πύργος της Πλακεντίας και τα μυστικά του
Όλα ξεκίνησαν όταν η Δούκισσα έχασε την πoλυαγαπημένη της κόρη. Σαν προφητεία, μάλιστα, είχε πει ότι αν γίνει κάτι και τη χάσει θα κάνει τα πάντα για να την κρατήσει δίπλα της. Το έκανε, λοιπόν, και την κράτησε ταριχευμένη στο τότε σπίτι της στην οδό Πειραιώς. Μια πυρκαγιά όμως στην Πειραιώς αποτέφρωσε το σώμα της κόρης της.
Η μικρή Μητρόπολη της Αθήνας και το ιδιαίτερο υλικό της κατασκευής της
Τότε αγόρασε εκτάσεις στην Πεντέλη και προσέλαβε τον μεγάλο αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη για να φτιάξει αυτό που ήθελε. Το 1841 έβαλε το πρώτο άσπρο μάρμαρο ξακουστό Πύργο της Δουκίσσης Πλακεντίας ή απλώς «Πύργος της Πλακεντίας». Η ίδια περνούσε πολλές ώρες εκεί ακόμη και πριν το κτίσμα ολοκληρωθεί.
Και τότε ήταν που μύθοι και θρύλοι άρχισαν να περιβάλλουν αυτό το φημισμένο πια κτήριο. Βοηθούσε, βέβαια, το γεγονός ότι η Δούκισσα βρισκόταν κλεισμένη στον Πύργο της, καλύπτοντάς τον με ένα πέπλο μυστηρίου. Ένας από αυτούς ήταν πως πραγματοποιούσε μυστηριώδη συμπόσια με παράξενους καλεσμένους. Ο Πύργος της Πλακεντίας έγινε επίκεντρο τεράστιου ενδιαφέροντος χωρίς να ξέρει κανείς πού αρχίζει η αλήθεια και πού το ψέμα.
Άλλος ένας μύθος ο οποίος, βέβαια, αποδεικνύεται ως τέτοιος και ιστορικά είναι ότι είχε σχέση με τον λήσταρχο Νταβέλη. Λέγεται μάλιστα ότι εκείνος περνούσε από μια μυστική στοά από τη σπηλιά στην Πεντέλη και έβγαινε στον Πύργο. Δεν άργησε, βέβαια, να ακουστεί, επίσης, ότι η ίδια τελούσε διάφορες μυστήριες τελετές και θρησκευτικά συμπόσια μετά τον απογοητευτικό χαμό της κόρης της.
Ένα χαρακτηριστικό περιστατικό πάντως της αγάπης των κατοίκων της περιοχής προς το πρόσωπό της είναι το εξής: Τον Ιούνιο του 1846 η Δούκισσα της Πλακεντίας φέρεται να αιχμαλωτίστηκε από τον Λήσταρχο Σπύρο Μπίμπιση (και με αυτόν φημολογείτο πως είχε κρυφή σχέση). Λέγεται, λοιπόν, τότε ότι ελευθερώθηκε με επεισοδιακό τρόπο ύστερα από επέμβαση των Χαλανδριωτών.
Η Δούκισσα της Πλακεντίας έφυγε μόνη τον Μάιο του 1854. Μοναδική της συντροφιά είχαν απομείνει οι γάτες της αλλά και ο αρχιτέκτονας των πύργων της. Από τον θάνατό της και μετά ο Πύργος άλλαξε πολλά και διάφορα χέρια. Για παράδειγμα, τη δεκαετία του 1960 έγινε η θερινή κατοικία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Σήμερα, ο Πύργος φιλοξενεί το Πολιτιστικό κέντρο Κοινότητας Πεντέλης. Εκεί διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις ενώ διαθέτει και πλούσια δανειστική βιβλιοθήκη.
Η ίδια η Δούκισσα της Πλακεντίας έγινε, μάλιστα και... σταθμός του μετρό κοντά στο Χαλάνδρι.
Πηγή φωτογραφιών: mdpfriends.gr
Αέρηδες: Ο αρχαιότερος μετεωρολογικός σταθμός του κόσμου στην Αθήνα