Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος έχει αφήσει πλούσια παρακαταθήκη με ταινίες που κυριολεκτικά άφησαν εποχή και μπορεί να τις δει κανείς πολλές φορές με την ίδια διάθεση και λαχτάρα μέχρι το τέλος. Μια από τις ταινίες που ξεχώρισαν και θεωρείται κλασικό αριστούργημα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου είναι το «Ένας ήρωας με παντούφλες». Μια ταινία με τον Βασίλη Λογοθετίδη -και συγκεκριμένα η τελευταία του- που περνά πολλά μηνύματα στον θεατή και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι αποτελεί μια από τις αγαπημένες των θαυμαστών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Μια ταινία που καταφέρνει να είναι κωμική και δραματική ταυτόχρονα αποτελώντας έτσι ένα ξεχωριστό κύκνειο άσμα του μεγάλου Έλληνα κωμικού. Για να δούμε πού γυρίστηκε το φιλμ Ένας ήρωας με παντούφλες και πού εικάζεται πως είναι η περίφημη πλατεία.
→ Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός: Το ξενοδοχείο «φάντασμα» που κάποτε πρωταγωνίστησε στην ταινία
Ένας ήρωας με παντούφλες: Η υπόθεση της ταινίας
Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή ενός στρατηγού, του Λάμπρου Δεκαβάλα (Βασίλης Λογοθετίδης), ο οποίος παρά το ένδοξο παρελθόν του, είναι πλέον αναγκασμένος να ζει κάτω από τη φτώχεια. Μέσα από διηγήσεις και ιστορίες, ο θεατής μαθαίνει για τους αγώνες και τις θυσίες του για το έθνος, που έρχονται σε αντίθεση με τον τρόπο με τον όποιο ζει, φτωχικά πλέον με την οικογένειά του. Χαρακτηριστικό είναι, δε, το σημείο όπου η γυναίκα του καλεί έναν παλιατζή για να πουλήσει ακόμη και τα πολύ προσωπικά αντικείμενα του αγώνα του, όπως το ξίφος και άλλα στρατιωτικά του αντικείμενα.
Κατά τη διάρκεια της ταινίας, λοιπόν, οπότε και ξετυλίγεται το ένδοξο παρελθόν του, ο στρατηγός μαθαίνει ότι το έθνος θέλει να τον τιμήσει με τη δημιουργία ενός αγάλματος το οποίο θα στηθεί στην πλατεία έξω από το σπίτι του.
Τα πράγματα δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνονται μιας και πίσω από την απόφαση για το άγαλμα κρύβονται οι βλέψεις του ξαδέρφου του να καταχραστεί χρήματα από την χρηματοδότηση για την κατασκευή του αγάλματος.
Μέσα από την ιστορία του καλοκάγαθου στρατηγού, έρχονται στο φως τα ήθη των καιρών και οι διαχρονικοί ρόλοι πολλών παρατρεχάμενων των υπουργείων που καπηλεύονται ιστορίες και αγώνες ανθρώπων με σκοπό το προσωπικό τους όφελος. Πρόκειται για μια ταινία που γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία και αποτελεί μια πετυχημένη σάτιρα των πολιτικών μηχανισμών. Ατάκες και σκηνές που έχουν μείνει αξέχαστες...
Ένας ήρωας με παντούφλες: Πού γυρίστηκε η ταινία
Τα δύο βασικά σκηνικά της ταινίας είναι το σπίτι του στρατηγού Δεκαβάλα αλλά και η πλατεία στην οποία γίνεται άγαλμα ο ίδιος.
Όπως συνέβαινε με πολλές ταινίες της εποχής, το εσωτερικό του σπιτιού αποτελεί στην πραγματικότητα ένα καλοφτιαγμένο στούντιο. Όσον αφορά, τώρα, το εξωτερικό που φαίνεται στα πλάνα, το συγκεκριμένο σπίτι δεν υπάρχει πια, μιας και έχει κατεδαφιστεί.
Αυτό που πολλοί, ενδεχομένως, αναρωτιούνται, είναι το ποια είναι πλατεία στην όποια στήνεται το άγαλμα της ταινίας Ένας ήρωας με παντούφλες. Πρόκειται, κατά την πρώτη εκδοχή, για την πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, πράγμα το οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει κανείς ακόμη και με την εκκλησία η οποία διακρίνεται στην ταινία. Και μόνο τυχαία, φαίνεται, πως δεν ήταν αυτή η επιλογή.
Όπως είπαμε, πρόκειται για την τελευταία ταινία του Βασίλη Λογοθετίδη. Λέγεται, λοιπόν, πως ο σπουδαίος ηθοποιός έμενε κοντά στην πλατεία αυτή της ταινίας. Η πλατεία θεωρείται πως έγινε το σκηνικό των γυρισμάτων καθώς ο Λογοθετίδης είχε προβλήματα υγείας εκείνη την περίοδο και επιλέχθηκε αυτή η τοποθεσία ώστε να μην επιβαρύνεται η υγεία του με τις μετακινήσεις. Χαρακτηριστικό είναι πως ένα κατάστημα εστίασης της πλατείας αναφέρει το γεγονός ότι η πλατεία πρωταγωνιστεί στην ταινία, ως ιστορικό στοιχείο της περιοχής!
Το σκηνικό που γυρίστηκαν οι ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου αποτελεί πάντα ένα ξεχωριστό και πολύ ενδιαφέρον κομμάτι τους. Περνώντας κανείς από τοποθεσίες όπως αυτή, μπορεί να κάνει ένα νοητό ταξίδι στο παρελθόν και να φανταστεί στημένα σκηνικά, ηθοποιούς και συνεργεία μιας άλλης εποχής...
Υπάρχει, επίσης, και μια άλλη εκδοχή σχετικά με τα γυρίσματα και την πλατεία στην οποία έγιναν. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δεύτερη εκδοχή και την επικρατέστερη, πρόκειται για την πλατεία της Αγίας Παρασκευής στα Πατήσια, εκεί όπου υπάρχει επίσης μια εκκλησία. Το τοπίο της περιοχής σήμερα δεν θυμίζει τίποτα από το παρελθόν.
Πολλές φορές, λόγω της αλλαγής του αστικού περιβάλλοντος αλλά και των παρεμβάσεων που έχουν γίνει σε περιοχές της Αθήνας αλλά και στις πόλεις της Ελλάδας, υπάρχουν διάφορες απόψεις σχετικά με το πού γυρίστηκαν χαρακτηριστικές σκηνές ταινιών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.
Ταξίδια στην Ελλάδα
→ Η κόρη μου η σοσιαλίστρια: Πού και πώς είναι σήμερα το εργοστάσιο
→ Πώς είναι το σπίτι που γυρίστηκε η ταινία «Θανάση πάρε το όπλο σου»
→ Πώς είναι σήμερα το σπίτι του «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα»
Ακολουθήστε το exploringgreece.tv σε Facebook και Instagram
Κάντε κλικ στο Google News του Εxploringgreece.tv και πατήστε το κουμπί «Ακολουθήστε» για να ταξιδεύετε στην Ελλάδα