Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα της Αθήνας ή ιστορικά κτήρια που δεν γνωρίζουμε την ιστορία ή ακόμη και την ύπαρξή τους. Ένα από αυτά είναι και η περίφημη Μπλε Πολυκατοικία στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Αραχώβης, στα Εξάρχεια. Μπορεί να απορείς και να σκέφτεσαι ότι δεν την έχεις δει ποτέ, ενδεχομένως γιατί με τα χρόνια το χρώμα της έφυγε και η ίδια υπέστη φθορές. Κουβαλά όμως τη δική της ιστορία από την παλιά Αθήνα. Την επόμενη φορά που θα περάσεις από εκεί μπορείς να σταθείς και να κάνεις ένα νοητό ταξίδι στο παρελθόν.
Συνοικία το Όνειρο: Η γειτονιά που γυρίστηκε η περίφημη ταινία με μουσική Μίκη Θεοδωράκη
Η θρυλική μπλε πολυκατοικία της Αθήνας και η ιστορία της
Η Μπλε Πολυκατοικία της Αθήνας ακόμη και σήμερα θεωρείται το πιο χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου. Ποιος ήταν ο εμπνευστής και κατασκευαστής της και γιατί ξεχώρισε; Ο λόγος για τον Κωστή Αντωνόπουλο που ήταν και ο πρώτος ιδιοκτήτης της. Ένα έργο στο κέντρο που ξεχώρισε κυρίως λόγω χρώματος όταν κατασκευάστηκε το 1933 με τα σχέδια του αρχιτέκτονα Κούλη Παναγιωτάκου. Αρχικά είχε 32 διαμερίσματα, αλλά αργότερα προστέθηκαν άλλα επτά στο δώμα. Το χαρακτηριστικό της μπλε χρώμα δόθηκε από τον ζωγράφο Σπύρο Παπαλουκά. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια πολύ μοντέρνα κατασκευή η οποία αποτελούνταν από δύο κτήρια. Ένα κτήριο που υψώθηκε την περίοδο που η Αθήνα έκανε ένα βήμα μπροστά στην τέχνη και το μοντέρνο κίνημα. Ο σπουδαίος Ελβετός αρχιτέκτονας είχε γράψει στην είσοδο της πολυκατοικίας τότε: «C'est tres beau» (Είναι πολύ όμορφη) θέλοντας να εκφράσει τον θαυμασμό του.
Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia
Η Μπλε πολυκατοικία δεν ξεχώρισε τελικά μόνο για το χρώμα της. Εκεί έμειναν μεγάλες προσωπικότητες που απολάμβαναν τα τόσο προσεγμένα χαρακτηριστικά της όπως τα πλυντήρια, την αίθουσα συνεδριάσεων και αλλά και το εντευκτήριο στο δώμα. Επρόκειτο τελικά όχι απλώς για μια πολυκατοικία αλλά για μια γειτονιά της οποίας οι ένοικοι κατέληξαν να είναι καλοί φίλοι για χρόνια. Μεταξύ των ενοίκων ήταν ο Φρέντυ Γερμανός, η Σοφία Βέμπο και η Λιλή Ζωγράφου, ο σπουδαίος Δημήτρης Χορν αλλά και το κορυφαίο θεατρικό ζεύγος Κατίνα Παξινού - Αλέξης Μινωτής. Αποτέλεσε δε η Μπλε Πολυκατοικία και χώρος γυρισμάτων για ελληνικές ταινίες όπως «Ο ζηλιαρόγατος» του 1956 και «Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης» του 1962.
Τα κτήρια της Αθήνας που δεν υπάρχουν πια
Εκτός από την Μπλε Πολυκατοικία που αποτελεί ένα άγνωστο σε πολλούς μικρό αξιοθέατο μιας άλλης εποχής, στην Αθήνα υπήρξαν και κτήρια διαμάντια που δεν υπάρχουν πια. Αλλά και κάποια που δεν έχεις παρατηρήσει όπως είναι το εγκαταλελειμμένο σπίτι με την «πήλινη γυναίκα» στην Αθήνα. Ένα από αυτά είναι ο γιγάντιος πύργος στην Ακρόπολη που δεν υπάρχει πια αλλά και ένα από τα πιο όμορφα νεοκλασικά της πόλης που κατεδαφίστηκε. Τέλος, μπορείς να φανταστείς πώς θα ήταν η Πανεπιστημίου γεμάτη φοίνικες; Η Μπλε πολυκατοικία θυμίζει κάτι από παλιά Αθήνα αλλά με μια αίσθηση φθοράς...
Ταξίδια στην Ελλάδα
Η κόρη μου η σοσιαλίστρια: Πού και πώς είναι σήμερα το εργοστάσιο
Πώς είναι το σπίτι που γυρίστηκε η ταινία «Θανάση πάρε το όπλο σου»
Πώς είναι σήμερα το σπίτι του «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα»