Όσον κι αν εξερευνείς την Αττική, πάντα θα ανακαλύπτεις τοποθεσίες και αξιοθέατα τα οποία δεν γνωρίζεις. Μπορεί να έχεις περάσει ακόμη και δίπλα από αυτά αλλά να μην έχεις κάνει στάση και να μην γνωρίζεις την ύπαρξή τους. Αυτό συμβαίνει σίγουρα και με έναν ιδιαίτερο αρχαιολογικό χώρο στην Αττική. Μιλάμε για το ιερό των Αιγυπτίων θεών το οποίο βρίσκεται 40 λεπτά μακριά από το κέντρο της Αθήνας. Σε μια τοποθεσία που αποτελεί ιδανικό προορισμό για μονοήμερη εκδρομή, μπορείς να το συνδυάσεις για να γίνει η απόδρασή σου και εκπαιδευτική!
Το άγνωστο άγαλμα της γυναίκας που ξεπροβάλλει μέσα από τα νερά ενός ελληνικού ποταμού 〉
Το ιερό των Αιγυπτίων θεών που βρίσκεται 40 λεπτά από την Αθήνα
Το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών είναι στην πραγματικότητα ένα αρχαίο ιερό και ταυτόχρονα χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Αυτό το ιερό βρίσκεται δίπλα στο Μικρό Έλος της Μπρεξίζας - δηλαδή στη σημερινή Νέα Μάκρη. Ποια είναι η ιστορία αυτού του χώρου και πώς αποφασίστηκε να δημιουργηθεί εκεί ένα τέτοιο ιερό; Το Ιερό των Αιγυπτίων θεωρείται ότι χτίστηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό περίπου το 160 μΧ.
Για ποιο λόγο επελέγη αυτό το σημείο; Λέγεται ότι ο Ηρώδης επέλεξε τον Μαραθώνα για την ίδρυση του ιερού γιατί ήταν ο τόπος καταγωγής και διαμονής του. Δεν είναι απίθανο το συγκρότημα του ιερού κάποτε να βρισκόταν μέσα στα όρια του κτήματος που κατείχε στην περιοχή.
Ο Μαραθώνας αναφέρεται σε πολλά γραπτά της αρχαιότητας. Εκεί λέγεται, επίσης, ότι κατοικούσε η Νέμεσις, σύμφωνα με τη μυθολογία. Ο Μαραθώνας επίσης συνδέεται με την αρχαία πόλη του Ραμνούντα.
Τι θα δεις σήμερα στην περιοχή που βρίσκεται το Ιερό των Αιγυπτίων θεών
Στον σύγχρονο αρχαιολογικό χώρο ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην περιοχή Μαραθώνα - Νέας Μάκρης θα δεις ό,τι έχει πλέον απομείνει το οποίο σίγουρα μόνο περιορισμένο δεν είναι. Στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα εκτεταμένο συγκρότημα ιερού το οποίο είναι αφιερωμένο σε Αιγύπτιους θεούς. Επίσης εκεί υπάρχει και ένας πολυτελές λουτρό το οποίο λειτούργησε μέχρι και τον 4ο αιώνα αλλά και μια μεγάλη ελλειψοειδής δεξαμενή.
Αν μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο και να βρεθούμε εκεί θα βλέπαμε ότι το ιερό ήταν χτισμένο σε μια τεχνητή νησίδα μέσα στο Μικρό Έλος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα παλιότερα χρόνια αποκαλούνταν Νησί. Μια εικόνα από τότε έχουμε σε σχέδιο του 1792, του Γάλλου πρόξενου στην Αθήνα, Λουί Σ. Φωβέλ ο οποίος αποτυπώνει αρχαία ερείπια πάνω σε νησίδα στο Έλος.
Όσον αφορά λεπτομέρειες της ιστορία του ιερού, έχει υποστηριχθεί ότι αυτό ήταν αφιερωμένο στον Σάραπι, εξελληνισμένη μορφή του θεού Όσιρι. Η λατρεία γινόταν τακτικά ενώ εκεί τελούνταν οι μεγάλες εορτές του Σάραπι και της Ίσιδας, ενώ λατρευόταν, επίσης, ο γιος τους Ώρος.
Αφού τελειώσεις τη βόλτα σου, μπορείς να κάνεις και τη βουτιά σου στην παραλία του Μαραθώνα.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Βίλα Λεβίδη: Πώς είναι σήμερα το διάσημο αρχοντικό των ελληνικών ταινιών
Τα ελληνικά χωριά – φαντάσματα και γιατί εγκαταλείφθηκαν