Οι διάφορες περιοχές στην Αθήνα αλλά και ολόκληρη την Αττική έχουν αλλάξει μέσα στα χρόνια ονόματα. Πολλές, μάλιστα, έχουν παρατσούκλια. Το ίδιο συμβαίνει και με τα βουνά της Αττικής. Γνωρίζεις ότι ένα πολύ γνωστό βουνό - πνεύμονας της Αθήνας λεγόταν «Τρελό»; Κι όμως πρόκειται για τον Υμηττό.
Υμηττός, το διπλανό βουνό της Αττικής
Πρόκειται για το πιο κοντινό και οικείο βουνό της Αττικής που αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό των Αθηναίων τις Κυριακές. Τα μόλις 7,5 χιλιόμετρα που τον χωρίζουν από την Πλατεία Συντάγματος εξηγούν γιατί ήταν πάντα ένας παραδοσιακός τόπος αναψυχής των κατοίκων της πρωτεύουσας. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι το βουνό αυτό στην Αττική οι Αρχαίοι Αθηναίοι το θεωρούσαν ιερό. Δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από την πιο υψηλή κορφή του οι Αρχαίοι Αθηναίοι είχαν αποφασίσεί να τοποθετήσουν το άγαλμα του «Υμήττιου Δία».
Το βουνό αναφέρεται, μάλιστα, στα έργα πολλών αρχαίων συγγραφέων, από τον Ηρόδοτο ως τον Παυσανία. Επίσης το έχουν περπατήσει και περιγράψει πολλοί ξένοι και αργότερα Έλληνες περιηγητές και φυσιοδίφες. Μάλιστα γι' αυτούς τους λόγους υπήρχε εξέλιξη στα ευρήματα και την εξερεύνηση πολλών σπηλαίων μικρών ή μεγαλύτερων στην περιοχή. Πολλά από αυτά οι αρχαίοι Αθηναίοι είχαν μετατρέψει σε ιερά αφιερωμένα στον Πάνα και στις Νύμφες. Επίσης στη συνέχεια οι χριστιανοί με τη σειρά τους μετέτρεψαν τα ιερά των αρχαίων σε ναούς, όπως του Αϊ Γιάννη του Κυνηγού, του Αϊ Γιάννη του Θεολόγου, τα μοναστήρια της Καισαριανής, των Ταξιαρχών, του Αστερίου και του Καρέα.
Γιατί τον αποκαλούσαν «Τρελό»
Ο Αθηναίος χρονικογράφος Δ. Καμπούρογλου έλεγε χαριτολογώντας πως ο Υμηττός χωρίζει την Αττική στην περιοχή του πνεύματος, εννοώντας την Αθήνα με τον Παρθενώνα και στην περιοχή του… οινοπνεύματος, εννοώντας τα Μεσόγεια, όπου παράγεται η ξακουστή ρετσίνα.
Ωστόσο οι Αθηναίοι συνήθιζαν να αποκαλούν τον Υμηττό «Τρελό» και αυτό έχει διάφορες εκδοχές. Η μία εκδοχή λέει ότι σε διάφορους οθωμανικούς τίτλους ιδιοκτησίας είχε απαντηθεί πολλές φορές ο όρος «Νδελί-δαγ», που λέγεται ότι σημαίνει «τρελοβούνι». Επίσης ο Υμηττός φημιζόταν πάντα για το μέλι του. Εκτός από το άρωμα, το χρώμα και τη γεύση του είχε και ιδιότητες ιαματικές , γνωστές από την αρχαιότητα. Πώς συνδέεται όμως αυτή η ονομασία με το μέλι; Οι μέλισσες της Αττικής έκαναν σαν τρελές όταν μύριζαν το θυμάρι του βουνού και έτσι λέγεται ότι μπορεί να ονομάστηκε το βουνό «Τρελός».
Πηγή φωτογραφίας: Spirosparas
Πάμε τώρα σε μια δεύτερη εκδοχή. Σύμφωνα με αυτήν κατά την περίοδο της κυριαρχίας της Αθήνας από τους Φλωρεντίνους οι τελευταίι όταν άκουγαν την λέξη Υμηττός πρόφεραν «il matto» ή σκέτο «matto» όπου αυτό σημαίνει στα ιταλικά σημαίνει τρελός. Έτσι έμεινε να λένε το βουνό με αυτό το όνομα.
Τέλος λέγεται ότι ο Υμηττός όνομάστηκε έτσι επειδή παλιά λεγόταν «Τελοβούνι» (τελευταίο βουνό). Από «Τελοβούνι» έγινε κατά περίεργο τρόπο και λόγο... «Τρελοβούνι».
Ιδανικός προορισμός για κυριακάτικη βόλτα στην Αττική
Όταν θες να ξεφύγεις από την πολύβουη καθημερινότητα και δε θες να κάνεις πολλά χιλιόμετρα τότε ξέρεις ότι ο Υμηττός σε περιμένει. Αυτό το βουνό στην Αττική ενδείκνυται για μονοήμερες εκδρομές και χαλαρές στιγμές στη φύση για όλη την οικογένεια. Θα πάρεις καθαρό αέρα, μπορείς να κάνεις πικ - νικ και να βγάλεις όμορφες φωτογραφίες. Να περάσεις δηλαδή μια μέρα σαν να είναι είσαι κάπου μακριά από την Αθήνα αλλά στην πραγματικότητα να είσαι τόσο κοντά.
Tip: Πάρε το ποδήλατο σου και ακολούθησε τις όμορφες διαδρομές του βουνού που είναι χάρμα οφθαλμών ειδικά την άνοιξη.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: M.Perdiou