Κάβο-Σκυλί: Ο άγνωστος τροπικός παράδεισος στην Αττική

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες από ψηλά

Η Αττική είναι γεμάτη με κρυφές γωνιές, ακόμη και εξωτικούς προορισμούς που μπορεί να μην φαντάζεσαι ότι υπάρχουν. Ένας τέτοιος εξωτικός προορισμός στην Αττική, δίπλα μας είναι και το Κάβο-Σκυλί ή αλλιώς τα Τσελεβίνια του Πόρου. Ο παράδεισος αυτός είναι κυρίως γνωστός στους ιδιοκτήτες σκαφών που επιλέγουν την περιοχή για βουτιές.  Δεν είναι, εξάλλου, εύκολο να προσεγγίσει κανείς με άλλον τρόπο το σημείο.

Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι τα όμορφα τιρκουάζ νερά και οι γαλάζιες λίμνες που θυμίζουν τροπικές χώρες ειδικά όταν τα βλέπεις από ψηλά.

Expand player

Το Κάβο-Σκυλί, ο τροπικός προορισμός στην Αττική

To ακρωτήριο Σκύλλαιο ή Κάβο-Σκυλί ή Τσελεβίνια είναι στην πραγματικότητα ακρωτήριο της Πελοποννήσου αλλά διοικητικά ανήκει στην Αττική. Βρίσκεται στην ανατολική απόληξη της Αργολικής χερσονήσου και αποτελεί το ανατολικότερο άκρο του γεωγραφικού διαμερίσματος της Πελοποννήσου.

Το ιδιαίτερο αυτό μέρος που, βέβαια, δεν προσεγγίζεται πολύ εύκολα βρέχεται βόρεια από το Σαρωνικό κόλπο, ανατολικά και νότια από το Αιγαίο Πέλαγος (περιοχή Αργοσαρωνικού). Ανατολικά του ακρωτηρίου βρίσκονται δύο νησίδες, Σκυλί και Σπαθί, οι οποίες συχνά αναφέρονται με το όνομα «Τσελεβίνια». Το ακρωτήριο Σκύλλαιο μαζί με το ακρωτήριο Σούνιο και το νησί Άγιος Γεώργιος Λαυρεωτικής σηματοδοτούν τα όρια του Σαρωνικού κόλπου.

Το όνομα Σκύλλαιο κατά μία εκδοχή προέρχεται από τη Σκύλλη, κόρη του βασιλιά των Μεγάρων Νίσου, το πτώμα της οποίας ξεβράστηκε στην περιοχή. Η ονομασία Τσελεβίνια φέρεται να είναι αρβανίτικης προέλευσης και τοποθετείται χρονικά περί το 16ο αιώνα, όταν οι Αρβανίτες της περιοχής προσπαθούσαν να κρυφτούν από τους Τούρκους οι οποίοι τους καταδίωκαν. Οι Αρβανίτες χρησιμοποιούσαν την έκφραση «Τσέλιε-βένιε» (=προσέξτε έρχονται) ως ειδοποίηση, όταν εντόπιζαν Τουρκικά πλοία να προσεγγίζουν την περιοχή.

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες που προσφέρει το Κάβο-Σκυλί στην Αττική  από ψηλά μέσω ενός βίντεο του καναλιού Haanity στο Youtube…

Αττική: Τέσσερις μονοήμερες που αξίζει να κάνεις σύντομα
Exit mobile version