Λίμνη Μαραθώνα: Μια βόλτα που αξίζει να κάνεις

Ενας γρήγορος οδηγός για μονοήμερη εξόρμηση - Δείτε το βίντεο

Στο βορειοανατολικό τμήμα της Αττικής και σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται η Λίμνη Μαραθώνα. Απλωμένη σε μια έκταση 2.450 στρεμμάτων συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους υγρότοπους της Αττικής. Αποτελεί μια ιδανική επιλογή για βόλτα όλες τις εποχές του χρόνου.

Ανέκαθεν η Αττική είχε πρόβλημα λειψυδρίας. Οι Αθηναίοι είχαν βρει διάφορους τρόπους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Με πηγάδια, υδραγωγεία, ακόμη και με νερουλάδες. Ο νερουλάς τα παλιότερα χρόνια γύρναγε τα σπίτια και μοίραζε νερό. Ολα αυτά μέχρι τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης του Μαραθώνα. Το φράγμα του Μαραθώνα δημιουργήθηκε μεταξύ 1926 και 1929. Αυτό, λοιπόν, δημιούργησε αντίστοιχα και την ομώνυμη τεχνητή λίμνη στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα. Το φράγμα έχει ύψος 54 μέτρα και μήκος 285 μέτρα. Είναι επενδεδυμένο με ολόλευκο πεντελικό μάρμαρο όπως ακριβώς ο Παρθενώνας.

Expand player

Η Λίμνη του Μαραθώνα αποτελούσε το κυριότερο απόθεμα νερού για την ύδρευση της Αθήνας από το 1931, οπότε άρχισε να δίνει νερό, μέχρι το 1959. Αργότερα άρχισαν να προστίθενται και άλλες πηγές ύδρευσης για να καλυφθούν οι ανάγκες. Εξάλλου με τις ανάγκες που έχει η Αθήνα σήμερα, όλο το νερό της Λίμνης Μαραθώνα δεν θα επαρκούσε για την υδροδότησή της παρά μόνο για λίγες ημέρες.

Ο νερόμυλος που υπάρχει 30 λεπτά από το Σύνταγμα

Τι θα δεις με μια βόλτα στην περιοχή

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Μουσείο Νερού της λίμνης Μαραθώνα. Εκεί θα δεις από κοντά την ιστορία της δημιουργίας του φράγματος. Στις προθήκες φυλάσσονται εργαλεία και εξοπλισμοί, που χρησιμοποιήθηκαν κατά την κατασκευή του φράγματος. Στον εξωτερικό χώρο του μουσείου θα δεις βαγονέτα μεταφοράς υλικών, τεράστια καλούπια αγωγού ύδρευσης και έναν εντυπωσιακό κατανεμητή νερού.

Ο μικρός μαρμάρινος ναΐσκος

Πηγαίνοντας στη λίμνη του Μαραθώνα δε γίνεται να μην δεις τον μαρμάρινο αρχαιοελληνικό ναό στη βάση του φράγματος. Είναι το πιο θαυμαστό αξιοθέατο. Πιστό αντίγραφο του θησαυρού των Αθηναίων. Του ναού που είχαν κατασκευάσει οι αρχαίοι πρόγονοι στους Δελφούς. σε ανάμνηση της νίκης εναντίον την Περσών στη Μάχη του Μαραθώνα. Ο ναΐσκος όμως της λίμνης φτιάχτηκε για να θυμίζει τη νίκη των ανθρώπων κατά της λειψυδρίας.

Πώς να πας

Για να αποφύγεις την κίνηση της πόλης πήγαινε από την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Μια ευθεία είναι. Δεν παίρνει πολύ ώρα από το κέντρο μέχρι εκεί. Στο ύψος του Αγίου Στεφάνου κάνεις δεξιά και ακολουθείς τις κατατοπιστικές πινακίδες. Περνάς την κεντρική πλατεία και συνεχίζεις για την λίμνη από τον κεντρικό ασφαλτόδρομο απολαμβάνοντας την διαδρομή και την ήρεμη φύση.

Μονοήμερη εκδρομή στο κτήμα Τατοΐου: Μια μοναδική εμπειρία