Βίλα Καζούλη: Η «στοιχειωμένη» βίλα που έγιναν τα γυρίσματα της Υπολοχαγού Νατάσσας

Δείτε πώς είναι σήμερα...

Πολλά κτήρια της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων αποτέλεσαν τόπο γυρισμάτων για τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου είτε του ασπρόμαυρου είτε του πιο σύγχρονου. Μάλιστα σε κάποια από αυτά γυρίστηκαν περισσότερες από μία ταινίες και καθιερώθηκαν ως… άτυπα στούντιο. Μια από αυτές τις περιπτώσεις που ένα σπίτι και συγκεκριμένα μια έπαυλη χρησιμοποιήθηκε για να γίνουν γυρίσματα ταινίας, είναι η λεγόμενη Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά. Πρόκειται για το σπίτι που πρωταγωνίστησε σε πολλές σκηνές στην Υπολοχαγό Νατάσα και έχει μείνει γνωστό ως η βίλα με τα λιοντάρια λόγω των μαρμάρινων λιονταριών που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο της. Εκτός από τη φήμη του ως σκηνικό για την ταινία, το συγκεκριμένο σπίτι περιτριγυρίζεται από μύθους και θρύλους που το χαρακτηρίζουν και ως στοιχειωμένο λόγω των γεγονότων που διαδραματίστηκαν εκεί και θα δούμε παρακάτω.

Τζίνα Μπαχάουερ: Το «στοιχειωμένο» σπίτι στην Αθήνα και οι θρύλοι που το συνοδεύουν

Υπολοχαγός Νατάσα (1970) : Η υπόθεση της ταινίας

Η ελληνική ταινία Υπολοχαγός Νατάσσα αποτελεί μια δραματική-πολεμική ταινία με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και έχει προβληθεί πολλές φορές στην ελληνική τηλεόραση αποτελώντας μάλιστα υπερπαραγωγή για τα δεδομένα της εποχής. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έγιναν γυρίσματα μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Η ταινία παρουσιάζει τα γεγονότα και εξελίσσεται σε δύο χρόνους με την πρωταγωνίστρια να αφηγείται το παρελθόν. Τα γεγονότα που αφηγείται διαδραματίζονται κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής με τους δύο πρωταγωνιστές σε ρόλους πατριωτών που λαμβάνουν μέρος στην αντίσταση.

Expand player

Η αφήγησή της γίνεται ενώ η πρωταγωνίστρια βρίσκεται στο Νταχάου το 1965. Η Νατάσσα Αρσένη (Αλίκη Βουγιουκλάκη) απουσιάζει περισσότερα από 20 χρόνια από την Ελλάδα. Λίγο πριν επιστρέψει στην πατρίδα της αποφασίζει και επισκέπτεται το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εκεί, μέσα στο τρένο της επιστροφής στην πατρίδα αρχίζει να θυμάται τα χρόνια της κατοχής. Ανακαλεί τις στιγμές που ανάμεσα στους Γερμανούς αξιωματικούς ήταν και ο συμφοιτητής της στο ωδείο, Μαξ Ρόιτερ, ο οποίος έγινε υπολοχαγός των SS. Ένας άνδρας που η μητέρα του ήταν όχι μόνο Ελληνίδα αλλά μέλος της αντίστασης.  Ο Μαξ κυνηγούσε τον Ορέστη, έναν αντάρτη που η Νατάσσα βοήθησε δύο φορές, τη μία στην Κωπαΐδα και την άλλη φορά στην Αθήνα. Τον άνθρωπο που ερωτεύτηκε και τελικά παντρεύτηκε σε σκληρές συνθήκες.

Η ίδια στην αφήγησή της θυμήθηκε επίσης τις περιπέτειες που πέρασε μέχρι να βρεθεί μαζί του, τον γάμο της που κόντεψε να διακοπεί από τον Μαξ, το παιδί που έκαναν μαζί. Θυμάται ακόμη την σύλληψή της και τα βασανιστήρια που υπέστη από τον ίδιο τον Μαξ, ο οποίος κάποτε την αγάπησε. Και τέλος πώς ο Ορέστης την γλίτωσε από το εκτελεστικό απόσπασμα που την έστειλε ο Μαξ, καθώς και τη δολοφονία του από Έλληνες αντάρτες, που τον πέρασαν κατά λάθος για Γερμανό. Αυτό είναι το δραματικό τέλος της αφήγησης. Το σπίτι στην Κηφισιά πρωταγωνιστεί σε πολλές στιγμές και μας δείχνει πώς αποτέλεσε το καταφύγιο της Αντίστασης στην Κατοχή. Σκηνές γυρίστηκαν και στην αυλή της έπαυλης όπου μπορούμενα δούμε τα περίφημα λιοντάρια που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της.

Η Βίλα Καζούλη, τα βασανιστήρια και η κατοχή

Το σπίτι, για την ακρίβεια η έπαυλη στην οποία έγιναν τα γυρίσματα είναι γνωστή ως βίλα Καζούλη ή αλλιώς βίλα της Κηφισιάς. Βρίσκεται στην είσοδο της Κηφισιάς και καλύπτει μια έκταση 47 στρεμμάτων. Καθώς περνά κανείς από εκεί δεν γίνεται να μην την προσέξει κυρίως λόγω της αισθητικής της, των περίτεχνων γλυπτών και της πρωτότυπης αρχιτεκτονικής της. Αποτελεί ένα κομμάτι μιας παλιάς, αριστοκρατικής εποχής που τότε αποτέλεσε στολίδι όχι μόνο της Κηφισιάς αλλά και ολόκληρης της Αθήνας. Για να δεις πού ακριβώς βρίσκεται η Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά, μπορείς να επισκεφθείς τους Google Maps και να κάνεις μια περιήγηση στην περιοχή.

Η έπαυλη της Κηφισιάς χτίστηκε στις αρχές τo 1910 από τον Αιγυπτιώτη επιχειρηματία της Αλεξάνδρειας Νικόλαο Καζούλη. Αποτελούσε τη θερινή του κατοικία. Γι’ αυτό και ονομάζεται βίλα Καζούλη. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής το σπίτι, είχε καταληφθεί από Γερμανούς. Οι ίδιοι εκεί είχαν εγκαταστήσει το το φρουραρχείο των Ες Ες. Και το σπίτι αποτέλεσε έναν εφιάλτη για όσους συλλαμβάνονταν και μεταφέρονταν εκεί. Γιατί εκεί βίωναν τα μεσαιωνικά βασανιστήρια που τους επέβαλαν τα Ες Ες. Συγκεκριμένα, δώδεκα Έλληνες πέθαναν στην έπαυλη και θάφτηκαν στην αυλή της. Μετά την απελευθέρωση καταλήφθηκε από τον ΕΛΑΣ. Από το 1949 και για τα επόμενα τρία χρόνια χρησιμοποιήθηκε από το ΚΑΤ και έως το 1955 στέγαζε σεισμοπαθείς.

Οι θρύλοι και οι αναφορές για τη στοιχειωμένη βίλα που έγιναν τα γυρίσματα

Οι φήμες περί φαντασμάτων πάντως, εκτός από τα βασανιστήρια που γίνονταν εκεί, ενισχύθηκαν και από κάτι ακόμη που δεν γνωρίζουν πολλοί. Και αυτό είναι το γεγονός ότι η βίλα της Κηφισιάς είναι χτισμένη πάνω σε ένα τούρκικο νεκροταφείο. Αυτό κυρίως δημιούργησε τις ιστορίες της στοιχειωμένης βίλας, που κυριαρχούν τα φαντάσματα. Σε συνδυασμό με τα υπόγεια περάσματα, τα δεκάδες σκοτεινά δωμάτια και τους ατελείωτους διαδρόμους, ενίσχυσαν την πεποίθηση ότι πρόκειται για μια στοιχειωμένη βίλα. Δεν είναι λίγοι εκεί που αναφέρουν και διαδίδουν ότι τα βράδια οι σκιές των νεκρών περιπλανιούνται στο εσωτερικό της έπαυλης. Ότι δεν έφυγαν ποτέ και τριγυρνούν άλλοτε στους διαδρόμους. Και άλλοτε γύρω από τα λιοντάρια. Κάποιοι ιδιοκτήτες οι οποίοι ανά διαστήματα είχαν αγοράσει την περιβόητη βίλα είχαν ενισχύσει τον μύθο ότι η βίλα είναι στοιχειωμένη.

Πάντως το σπίτι αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση σκηνικού που έμεινε στην ιστορία από την ταινία στην οποία προβλήθηκε. Και αποτελεί ένα αληθινό σπίτι και όχι σκηνικό που στήθηκε μόνο για τους σκοπούς της ταινίας. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το σπίτι που πρωταγωνιστεί στη δημοφιλή ελληνική σειρά Άγριες Μέλισσες.

Διαβάστε επίσης:

Έτσι είναι σήμερα το σπίτι από την ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό»

Η κόρη μου η σοσιαλίστρια: Πού και πώς είναι σήμερα το εργοστάσιο

Πώς είναι το σπίτι που γυρίστηκε η ταινία «Θανάση πάρε το όπλο σου»