– Γεια σας συνταξιδιώτες. Διαβάζετε το Check in, τη νέα στήλη του ExploringGreece.tv. Σχόλια και παρασκηνιακές ματιές από την τουριστική -και όχι μόνο- Ελλάδα, που έχουν μια ξεχωριστή σημασία.
Το ζεϊμπέκικο του Πατούλη και ο Γιώργος Παπανικολάου
- Το ζεϊμπέκικο του Γιώργου Πατούλη αναμένεται να του βγει ξινό. Ο Περιφερειάρχης της Αττικής μπορεί να έδωσε τις εξηγήσεις του αλλά, όπως μαθαίνουμε, στη Νέα Δημοκρατία δεν είναι καθόλου χαρούμενοι ούτε για το περιστατικό αλλά ούτε για την μετέπειτα εξέλιξη. Δε σκέφτονται απλά να στηρίξουν άλλο πρόσωπο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, έχουν ξεκινήσει ήδη τις επαφές. Όπως μου είπε στέλεχος της κυβέρνησης, μάλλον από Δευτέρα θα υπάρξουν εξελίξεις. Δηλαδή, ανακοινώσεις, προσθέτω εγώ. Ο δήμαρχος της Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, είναι το επικρατέστερο πρόσωπο για να μπει από πλευράς ΝΔ στη μάχη της Περιφέρειας. Δύο άλλες περιπτώσεις που συζητήθηκαν είναι αυτές του Νίκου Χαρδαλιά και του Ανδρέα Παχατουρίδη. Στην πολιτική, οι κακές στιγμές πληρώνονται. Όπως αυτή του Νότη Μηταράκη που πλέον έχει αρκετό χρόνο να κάνει διακοπές. Η περίπτωση Πατούλη, βέβαια, δεν είναι ίδια, καθώς θα παραμείνει υποψήφιος αλλά δίχως τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος.
Το υπουργείο Τουρισμού δεν κάνει διακοπές
- Την ίδια ώρα, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, και η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, δεν έχουν σκεφτεί καν τις διακοπές. Οι δύο κυρίες του ελληνικού τουρισμού βρίσκονται συνεχώς είτε στα γραφεία τους είτε στις περιοχές που έχουν πληγεί και τους έχουν ανάγκη. Προσφάτως, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε το πλέγμα των δράσεων και των πρωτοβουλιών για την επόμενη μέρα του τουρισμού στις περιοχές της Ρόδου που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι βασικοί άξονες στήριξης των κατοίκων και των επιχειρήσεων από την πολιτεία, το χρονοδιάγραμμα των εργασιών αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών και τα μέτρα προβολής του τουριστικού προϊόντος των περιοχών αυτών στις κύριες αγορές ενδιαφέροντος της Ρόδου. Στις πληγείσες περιοχές η επαναλειτουργία των τουριστικών μονάδων που είναι έτοιμες να υποδεχθούν ξανά επισκέπτες έχει ήδη δρομολογηθεί, ενώ η κρατική αρωγή της Πολιτικής Προστασίας έχει προχωρήσει τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών για την καταβολή των αποζημιώσεων.
Το παράδειγμα της Πάρου, το μεγάλο στοίχημα της Θεσσαλονίκης και τα ελληνικά κρασιά που ταξιδεύουν στην Άπω Ανατολή
Η συγκινητική κίνηση της TUI για τη Ρόδο
- Αφού αναφερθήκαμε στη Ρόδο, αξίζει να σημειώσουμε την καμπάνια από το TUI Care Foundation με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων ώστε να στηριχθούν οι κοινότητες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο. Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγα 24ωρα από το θέμα που γράφαμε για τη συγκινητική προσπάθεια των Ροδιτών και πώς οι ντόπιοι άνοιξαν τα σπίτια τους, πρόσφεραν στέγη, ένα δροσερό μπουκάλι νερό, έριξαν τα σκάφη τους στη μάχη της διάσωσης. Αυτή η προσπάθεια αρχικώς αποτυπώθηκε και στα social media με τους τουρίστες να ευχαριστούν τους Έλληνες. Και τώρα έρχεται η μεγάλη τουριστική εταιρεία ταξιδίων για να βοηθήσει τη Ρόδο. Η ανακοίνωση του TUI Care Foundation, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, τα προς το ζην των ντόπιων κατοίκων βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο, ενώ οι κοινότητές τους έχουν πληγεί άσχημα». Το TUI Care Foundation σημειώνει ότι το 100% κάθε δωρεάς θα πηγαίνει απευθείας σε έργα στη Ρόδο. Επιπλέον, μέσω twitter προτρέπει τους ταξιδιώτες να επισκεφθούν τη Ρόδο. «Οι πυρκαγιές στη νότια Ρόδο ήταν καταστροφικές για την τοπική κοινότητα και ανησυχητικές για τους παραθεριστές που βρέθηκαν στα σημεία αυτής της φυσικής καταστροφής. Το βόρειο τμήμα του νησιού παρέμεινε ανέγγιχτο, καθώς επανέρχεται η ηρεμία, πολλά θέρετρα και ξενοδοχεία στο νότο υποδέχονται ξανά τους επισκέπτες ή ετοιμάζονται να το κάνουν». Μπράβο τους!
Η ανάπτυξη της Aegean
- Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης, έκανε τον απολογισμό της εταιρείας και στάθηκε στην αναβάθμιση των υπηρεσιών, με τη λειτουργία του δικτύου Wifi στα νέα αεροσκάφη. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Αegean Pass ώστε να μπορούν να διασφαλίσουν σταθερές και χαμηλότερες τιμές οι επιβάτες που ταξιδεύουν στους ιδίους προορισμούς. Σχετικά με τη Business class, οι ταξιδιώτες πρέπει να γνωρίζουν πως έγινε αναβάθμιση στα lounges Αθήνας και Θεσσαλονίκης αλλά και το on board Food service ενισχύοντας την εικόνα της Αegean ως μία εταιρία που προσφέρει υψηλής ποιότητας ταξιδιωτική εμπειρία. Όλα αυτά, τη χρονιά που η αεροπορική εταιρεία με 2 εκατομμύρια επιπλέον επιβάτες, αποτελεί το βασικό αρωγό ανάπτυξης του τουρισμού στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως το το πρώτο εξάμηνο του έτους η Aegean μετέφερε συνολικά 6,7 εκατ. επιβάτες, 42% περισσότερους συγκριτικά με το εξάμηνο του 2022.
Ο δήμος που για δέκα χρόνια δεν είχε κάνει μια πολιτιστική εκδήλωση, οι συγκινητικοί Ροδίτες και ο θρησκευτικός τουρισμός
Πόσο κοστίζει στον τουρίστα ένα δωμάτιο στην Αθήνα;
- Με μέση πληρότητα 73% έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του έτους για τα ξενοδοχεία της Αθήνας. Τι σημαίνει αυτό; Αυξημένη κατά 24,1% σε σύγκριση με την πληρότητα της αντίστοιχης περιόδου του 2022, ενώ πλησιάζει τα επίπεδα του 2019. Ο Ιούνιος ήταν ο καλύτερος μήνας για τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, όπου η πληρότητα προσέγγισε το 93,2%. Η Αθήνα παραμένει πόλος έλξης των επισκεπτών, οι οποίοι της αφιερώνουν κάποιες ημέρες, πριν ή μετά τις διακοπές τους στα ελληνικά νησιά. Αξίζει να σημειωθεί πως η μέση τιμή δωματίου για τον Ιούνιο 2023, διαμορφώθηκε στα 175,92 ευρώ - κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση 19% έναντι του Ιουνίου του και 40% έναντι του Ιουνίου του 2019. Αν σας φαίνονται αρκετά ή πολλά τα χρήματα, σκεφτείτε πως η πρωτεύουσα -μαζί με Μαδρίτη, Βερολίνο και Βιέννη- βρίσκεται μέσα στην τετράδα των πόλεων με τις πιο ανταγωνιστικές τιμές. Για να έχετε μια πιο πλήρη εικόνα, την ίδια περίοδο, ένα δωμάτιο στο Παρίσι κοστίζει 467,69 ευρώ (αύξηση 60,1% σε σύγκριση με το 2019), στη Ρώμη 307,33 ευρώ (αύξηση 68,8%), στη Βαρκελώνη 208,33 ευρώ (αύξηση 19,9%), ενώ στην Κωνσταντινούπολη, πάντα για το μήνα Ιούνιο, 185,42 ευρώ (αύξηση 92,8%).
Ταξίδια στην Ελλάδα
Αίολος: Το ξενοδοχείο που άλλαξε την Αθήνα – Η ιστορία του και πώς είναι σήμερα
Τι πουλάνε περισσότερο τα καταστήματα με τα σουβενίρ στην Αθήνα;