Ταξίδι στη Λευκωσία. Η πρωτεύουσα της Κύπρου μέσα από μια λίστα με τις καλύτερες προτάσεις για βόλτες και επισκέψεις. Σε μια ώρα και ένα τέταρτο από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος θα προσγειώνεστε στο κοντινότερο αεροδρόμιο στην Λευκωσία, σε απόσταση 49 χλμ. από την πόλη, το αεροδρόμιο της Λάρνακας. Μπορείτε να βρείτε οικονομικές πτήσεις για όλο τον χρόνο. Η μεταφορά σας από το αεροδρόμιο στην Λάρνακα προς την Λευκωσία μπορεί να γίνει είτε με λεωφορείο (εισιτήρια προς 9 ευρώ) είτε με ταξί (περίπου 50 ευρώ). Η Κύπρος σας περιμένει. Και μάλλον θα κάνετε πράγματα που ίσως δεν περιμένετε ή δεν έχετε σχεδιάσει...
Κύπρος: Ταξίδι στη Λευκωσία
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Λευκωσία ήταν σειρήνα, μία από τις κόρες του Αχελώου και της Μεπομένης και η ονομασία της μεταφράζεται ως «Λευκή Ουσία». Στην αρχαιότητα, η πόλη ονομαζόταν Λήδρα και ήταν ένα από τα αρχαία βασίλεια της Κύπρου. Ως πρωτεύουσα της Κύπρου για περισσότερο από χίλια χρόνια, η Λευκωσία καταλήφθηκε στην πορεία από τους Φράγκους, τους Ενετούς, τους Οθωμανούς και τους Βρετανούς. Σήμερα, αυτή η συνύπαρξη ανατολίτικου και ευρωπαϊκού αέρα δίνει στη Λευκωσία τη δική της μοναδική ταυτότητα.
Είναι χτισμένη πάνω στον Πεδιαίο ποταμό και περιβάλλεται από τα μεγάλα μεσαιωνικά τείχη που έκτισαν οι Ενετοί. Αυτό είναι και το σήμα κατατεθέν της πόλης, σίγουρα θα κάνετε μια στάση στο ταξίδι σας στη Λευκωσία, με τους προμαχώνες και τις πύλες των τειχών να αξιοποιούνται για να στεγάσουν σημαντικά κτήρια της «Nicosia» (όπως είναι διεθνώς γνωστή με το ιταλικό της όνομα).
Το βόρειο μέρος της εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, κάνοντας την Λευκωσία την μόνη απομένουσα διχοτομημένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη. Η πόλη μπορεί να μη σάς φανεί τόσο τουριστική, ίσως να δίνει την αίσθηση περισσότερο ως επιχειρηματικός προορισμός, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει μπόλικα αξιοθέατα, χώρια την αληθινή εικόνα που δίνει για την αστική ζωή στην Κύπρο.
Κύπρος: Προτάσεις για το ταξίδι στη Λευκωσία
Η Πράσινη Γραμμή στην Παλιά Πόλη ή επίσημα η «Παρεμβαλλόμενη γραμμή του ΟΗΕ στην Κύπρο». Εδώ είναι το όριο μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών της Κυπριακής δημοκρατίας. Όπως και όλα τα εδάφη του νησιού, τα εδάφη εντός της Πράσινης Γραμμής ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στις 30 Δεκεμβρίου 1963 μετά από συμφωνία Ελλήνων, Τούρκων και Άγγλων, όταν ξέσπασαν οι πρώτες σοβαρές διακοινοτικές ταραχές στη νεαρή ακόμη τότε Κυπριακή Δημοκρατία. Ονομάστηκε «Πράσινη Γραμμή» επειδή ο τότε διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο στρατηγός Γιανγκ, την χάραξε με πράσινο μολύβι στον χάρτη.
Η γραμμή αυτή εκτείνεται πλέον σε μήκος 300 χλμ. και χωρίζει το νότιο από το βόρειο μέρος του νησιού, στο οποίο έχει δημιουργηθεί ένα μη αναγνωρισμένο κράτος. Στο δια ταύτα, αν θέλετε να δείτε πως είναι να περνάς σημεία ελέγχου στην ίδια πόλη τον 21ο αιώνα αυτό είναι το μόνο μέρος στην Ευρώπη που γίνεται ακόμα αυτή η διαδικασία.
Σε αυτό το σημείο που σηματοδοτεί το «σκίσιμο» της Κύπρου στα δύο, αξίζει μια επίσκεψη και στην εκκλησία της Παναγίας της Χρυσαληνιώτισσας. Είναι μια από τις πιο παλιές βυζαντινές εκκλησίες στην Λευκωσία. Περίφημες είναι οι εικόνες της Παναγίας με διπλή μορφή: Παναγία η Γοργοεπήκοος και Παναγία η Πληροφορούσα στο εσωτερικό του ναού.
Ταξίδι στη Λευκωσία: Στάσεις και προορισμοί
Βόλτα στο Ενετικό Τείχος. Ολοστρόγγυλο και με 11 προμαχώνες - οι 5 βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Το κάστρο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και μεγάλο τμήμα του είναι κατεχόμενο. Τα πρώτα τείχη στη Λευκωσία κατασκευάστηκαν κατά τη Φραγκοκρατία και περιλάμβαναν μεγαλύτερη έκταση από τη σημερινή.
Μια επίσκεψη στα φυλακισμένα μνήματα μέσα στο χώρο των κεντρικών φυλακών της Λευκωσίας. Εδώ έχουν ταφεί οι Καραολής και Δημητρίου και άλλοι επτά ήρωες που αντιστάθηκαν στους Άγγλους.
Να δοκιμάσετε Κουμανταρία. Το γλυκό, επιδόρπιο κρασί της Κύπρου. Θεωρείται το αρχαιότερο καταγεγραμμένο κρασί σε όλο τον κόσμο.
Να περπατήσετε στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου και στην οδό Στασικράτους (στη αντίστοιχη όδος Ερμού, της Αθήνας). Ή αλλιώς: η περαντζάδα της Λευκωσίας. Καφέ, bar, μαγαζιά, όμορφες βιτρίνες. Ό,τι ψάχνετε σε μια σύγχρονη πόλη, εδώ θα το βρείτε. Και οι δύο έχουν πεζοδρομηθεί και αξίζει να τις περπατήσεις.
Ταξίδι στη Λευκωσία, και γενικά στην Κύπρο, δίχως σεφταλιές. Δε γίνεται. Να τις δοκιμάσετε. Το απόλυτα κυπριακό έδεσμα. Νόστιμες, ζουμερές, μέσα σε κυπριακή πίτα ή σκέτες. Να ζητήσετε να σας τις «ενισχύσουν» με χαλούμι (άλλο απόλυτα κυπριακό έδεσμα και ένα από τα πιο νόστιμα τυριά γενικώς).
Δοκιμάστε ακόμα: τσακιστές πράσινες ελιές και λούντζα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε κι ένα τοπικό σουτζούκο, το κυπριακό γλυκό φτιαγμένο από μούστο. Υπάρχουν συγκεκριμένες γαστρονομικές στάσεις που πρέπει να κάνεις όταν βρεθείς στην Κύπρο. Μην το ξεχάσεις...
Μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό-Κυπριακό Μουσείο. Τα εκθέματα του ξεκινούν από τη Νεολιθική Εποχή και φτάνουν ως την πρώιμη Βυζαντινή. Είναι μικρό και δεν κουράζει τον επισκέπτη.
Βόλτα στη Λαϊκή γειτονιά. Δημιουργήθηκε με σκοπό να διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της Παλιάς Λευκωσίας. Ένα από τα καλύτερα σημεία για να αγοράσετε τοπικά προϊόντα.
Επίσκεψη στο Τζαμί του Σελίμιγιε (κατεχόμενη Λευκωσία). Τζαμί… προσαρμοσμένο σε μια πρώην γοτθική εκκλησία. Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας, το αρχικό χριστιανικό κτίριο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, παρότι ήταν η πρώτη εκκλησία στο νησί. Και ενώ τελικά έχει τα χαρακτηριστικά μιας γοτθικής εκκλησίας, στο μπροστινό μέρος του κτιρίου στέκονται δύο ψηλοί μιναρέδες. Τζαμί έγινε τελικά μετά την οθωμανική κατάκτηση του νησιού στη δεκαετία του 1500.
Να πιείτε έναν κυπριακό καφέ σε ένα από τα καφενεία και café της πόλης. Είναι (σχεδόν) ίδιος με τον ελληνικό καφέ. Σημειώστε πως τα καφέ οι ντόπιοι τα αποκαλούν είτε μπιστρό είτε μπραντσάδικα.
Ταξίδι στη Λευκωσία: Βόλτες, μνημεία, μονές
Βόλτα στην Οδό Λήδρας. Ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια της πόλης με πάρα πολλά μαγαζιά και σύγχρονο παλμό. Στο τέλος του πεζόδρομου μπορεί κάποιος να περάσει στην κατεχόμενη πλευρά της Λευκωσίας και να αποκτήσει την αίσθηση ότι περπατά σε μια άλλη εποχή. Είναι μια από τις πιο κύριες εμπορικές αρτηρίες της πόλης αν και από το 1963 μέχρι το 2008 είχε νεκρώσει αφού αποτελούσε το στρατιωτικοποιημένο όριο μεταξύ βορρά και νότου της Λευκωσίας. Σε αυτόν τον δρόμο βρίσκεται το πιό ψηλό κτίριο της παλαιάς Λευκωσίας, ο πύργος Σιακόλα, με τους 11 ορόφους και την «χορταστική» πανοραμική θέα σε όλη την πόλη.
Επίσκεψη στην Πύλη της Αμμοχώστου. είναι η πιο σπουδαία από τις πύλες της Ενετικής Λευκωσίας. Αρχικά ήταν γνωστή σαν Πόρτα Τζουλιάνα προς τιμήν του Giulio Savorgnano, του μηχανικού που σχεδίασε και έχτισε τα Ενετικά τείχη στον 16ο αιώνα. Η πύλη έχει μια εντυπωσιακή πρόσοψη και αποτελείται από ένα αψιδωτό πέρασμα με ένα δωμάτιο με θόλο, διαμέτρου 10,97 μέτρα, στο εσωτερικό.
Η Πύλη σήμερα είναι Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας. Τη δεκαετία του '80, ανακαινίστηκε και σήμερα ο διάδρομος των δύο λωρίδων φωτίζεται από έναν θόλο που βασίζεται στο στυλ του Πάνθεον της Ρώμης.
Επίσκεψη στο Μπουγιούκ Χαν ή Μεγάλο Χάνι (κατεχόμενη Λευκωσία). Πρόκειται για το μεγαλύτερο καραβανσεράι στο νησί της Κύπρου και θεωρείται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ιστορικά κτίσματα στο νησί. Χτίστηκε από τους Οθωμανούς το 1572, έναν χρόνο αφότου κατέλαβαν την Κύπρο από τους Ενετούς. Πρόκειται για κλασσικό δείγμα διώροφου πανδοχείου με τετράγωνη κάτοψη, μεγάλη εσωτερική αυλή, που περιστοιχίζεται από πέτρινους πεσσούς οι οποίοι σχηματίζουν καμάρες και δύο εισόδους. Στο κέντρο της αυλής υπάρχει ένα μικρό οκτάγωνο θολωτό τζαμί. Αποτέλεσε επίσης την πρώτη φυλακή της πόλης υπό Βρετανική διοίκηση, ωστόσο μετατράπηκε το 1893 σε ξενώνα για άπορες οικογένειες. Αφότου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1990 υπό ανακαίνιση, το πανδοχείο έχει πια αναβιώσει ως ένα ακμάζων κέντρο τεχνών, το οποίο αποτελείται από εργαστήρια και μοντέρνες γκαλερί ενώ στην αυλή του λειτουργούν όμορφα καφέ και τουριστικά καταστήματα.
Μονή Μαχαιρά. Βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νότια της Λευκωσίας κι είναι ένα μοναστήρι του 12ου αιώνα χτισμένο με τη βυζαντινή τεχνοτροπία. Είναι μια από τις 5 Σταυροπηγιακές Μονές της Εκκλησίας της Κύπρου. Στην Μονή υπάρχει και η εικόνα της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας. Η εικόνα αυτή θεωρείται θαυματουργή και σύμφωνα με την παράδοση αγιογραφήθηκε από τον Απόστολο Λουκά. Είναι μα από τις 70 εικόνες που αγιογράφησε ο Απόστολο μετά την κοίμηση της Θεοτόκου. Η Μονή βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της οροσειράς του Τροόδους κοντά στην κορυφή Κιόνια (1423 μ), σε υψόμετρο 870 μέτρων.
Φικάρδου. Μικρό ορεινό χωριό 45 λεπτά νοτιοδυτικά της Λευκωσίας που σήμερα έχει μόνο τρεις κατοίκους. Ο οικισμός αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα παραδοσιακής κυπριακής αγροτικής αρχιτεκτονικής. Το βασικό τοπίο που επικρατεί είναι απότομα μονοπάτια και γραφικά πετρόχτιστα σπίτια.. Από το 1978 το χωριό έχει κηρυχθεί «Αρχαίο Μνημείο» και «Ελεγχόμενη Περιοχή».
- Στο πρόσφατο ταξίδι του exploringgreece.tv στην Κύπρο, και ενώ βρισκόμασταν πάνω από τη Λάρνακα, πετύχαμε το -παραπάνω- υπέροχο στιγμιότυπο!
Ταξίδια στην Ελλάδα
Κύπρος: Γνωρίστε ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ευρώπης
Κύπρος: Η παραλία που ψηφίστηκε 3η καλύτερη στον κόσμο
Κύπρος: Ο καταρράκτης της Καληδονίας και η σχέση του με τη Σκωτία