Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα τις Απόκριες, το σίγουρο είναι ότι θα δεις πολλά έθιμα και παραδόσεις από περιοχή σε περιοχή. Η κάθε τοποθεσία αναβιώνει τα δικά της έθιμα και κάποια έχουν γίνει ιδιαίτερα γνωστά σε όλη την Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει και με την Καστοριά. Και δεν είναι μόνο αυτό καθαυτό το Καρναβάλι, αλλά τα ιδιαίτερα έθιμα των ημερών που θα δεις να εκτυλίσσονται μπροστά σου όταν βρεθείς ταξιδιώτης εκεί.
Φωτιές στους δρόμους, τραγούδια και παραδοσιακοί χοροί. Φιλόξενοι κάτοικοι που είναι πάντα έτοιμοι να σε μυήσουν στην παράδοσή τους και να σε φιλοξενήσουν στα όμορφα μέρη τους. Αν λοιπόν είσαι ακόμη σε αναζήτηση προορισμού για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, τότε η Καστοριά είναι πάντα μια καλή επιλογή. Κλείσε εγκαίρως κατάλυμα ανάλογα με τα γούστα σου και την τιμή που θες και ετοίμασε βαλίτσες.
Το έθιμο με τις «μπουμπούνες»
Αν είσαι επισκέπτης στην Καστοριά την Κυριακή της μεγάλης Αποκριάς, τότε θα ζήσεις από κοντά το έθιμο με τις «μπουμπούνες». Είναι μεγάλες φωτιές που ανάβουν στις πλατείες της πόλης. Μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι και επισκέπτες, συγκεντρώνονται στις γειτονιές και σε κεντρικά σημεία και ανάβουν τη φωτιά. Φυσικά όλα γίνονται με τη συνοδεία μουσικής, όπως προστάζει το έθιμο.
Ορχήστρες με πνευστά και χάλκινα παίζουν τοπικούς σκοπούς, τα κεράσματα που έχουν ετοιμάσει οι άνθρωποι της γειτονιάς και το κόκκινο κρασί δίνουν και παίρνουν και το γλέντι διαρκεί έως τα ξημερώματα. Θα φας χαλβά, θα ακούσεις ιστορίες για την ιστορία του εθίμου και θα χορέψεις γύρω από τη φωτιά μέχρι να σβήσει. Εξάλλου, όπως λέει το έθιμο, η φωτιά σβήσει όταν πλέον έχει πάρει μαζί της τα κακά πνεύματα, ώστε ο εξαγνισμός της Σαρακοστής να ξεκινήσει χωρίς αυτά.
Οι μεγαλύτερες «μπουμπούνες» στην Καστοριά είναι αυτή της μεσαιωνικής πλατείας Ντουλτσό, της γειτονιάς του Απόζαρι, της πλατείας Ομονοίας και της γειτονιάς του παλαιού Νοσοκομείου. Σίγουρα είναι ένα από τα πιο φημισμένα έθιμα της Καστοριάς που βγάζει τους κατοίκους της στο δρόμο την Κυριακή της Αποκριάς για χορό και διασκέδαση. Αποτελεί, έτσι και μια από τις πιο δυνατές αναμνήσεις που θα βιώσει ο ταξιδιώτης στην πόλη εκείνες τις μέρες.
Τι άλλο θα δεις στο ταξίδι σου στην Καστοριά
Μα φυσικά τη λίμνη. Μια λίμνη – όνειρο που αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες χειμώνα – καλοκαίρι. Η λίμνη Ορεστίδα, που πλέον έχουμε συνηθίσει να προσφωνούμε ως λίμνη της Καστοριάς είναι μια ατραξιόν μόνη της Εκτείνεται σε 28 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι η ενδέκατη σε μέγεθος λίμνη της χώρας μας. Το βάθος της κυμαίνεται από 1,5 έως και 12 μέτρα, με τη μέση θερμοκρασία στους 22 βαθμοί Κελσίου. Πολλές από τις κρύες ημέρες του χειμώνα, όταν το θερμόμετρο είναι αρκετά υπό το μηδέν, μπορεί να δεις τη λίμνη να παγώνει. Είναι προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000, με σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή συγκεκριμένων ειδών.
Επόμενη στάση σου μπορεί να είναι ο Προϊστορικός οικισμός Δισπηλιού. Και δεν πρόκειται για έναν απλό περίπατο. Είναι ένα μεγάλο ταξίδι που σε πάει πολύ μακριά, στο παρελθόν. Τι ακριβώς θα δεις εκεί; Τα αποτελέσματα των ανασκαφών που ξεκίνησαν το 1992 αλλά και την Αναπαράσταση που αποτελείται από 8 καλύβες. Σκοπός είναι να αποκτήσεις την εικόνα ενός προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού βλέποντας ταυτόχρονα ευρήματα της εποχής εκείνης. Πρακτικά θα δεις πώς ακριβώς έμοιαζε ένα νοικοκυριό πριν από 7.500 χρόνια. Ιδιαίτερη λεπτομέρεια, η ξύλινη πινακίδα με τα εγχάρακτα γραμμικά στοιχεία η οποία χρονολογείται με βεβαιότητα στο 5260 π.Χ. και δεν αποκλείεται να αποτελεί μια πρώιμη μορφή γραπτού λόγου.
Απόδραση στις κοντινές Πρέσπες
Μεγάλος αριθμός επισκεπτών που ταξιδεύουν στην Καστοριά, χρησιμοποιούν την πόλη και ως ορμητήριο για να γνωρίζουν και τις ομορφιές που υπάρχουν τριγύρω. Έτσι κάναμε και εμείς και βρεθήκαμε μέχρι τις Πρέσπες. Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι πρόκειται για έναν υδάτινο παράδεισο στην Ελλάδα. Οι ελληνικές λίμνες βρίσκονται σε μια τεράστια έκταση του Νομού Φλώρινας συνορεύοντας με την Αλβανία και την πΓΔΜ. Και μπορεί οι φωτογραφίες να σου δίνουν μια πρώτη εικόνα για το τι θα αντικρίσεις αλλά τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την πραγματικότητα. Θα σταθείς πάνω στη γέφυρα της Μικρής Πρέσπας και το μόνο που θα ακούς θα είναι το θρόισμα των φύλλων και οι ήχοι από τα πουλιά. Μια γαλήνη που θα σου λείψει κυρίως όταν πάρεις το δρόμο της επιστροφής.
Κάνε οπωσδήποτε μια στάση στο νησί Αγιος Αγχίλλειος στο οποίο έχει μείνει και ένα κομμάτι της ιστορίας. Εκεί θα δει κανείς αρχαιολογικά μνημεία, βυζαντινά και μεταβυζαντινά. Το πιο σημαντικό είναι η βασιλική εκκλησία του 10ου αιώνα. Αν έχεις χρόνο αξίζει να πας και μέχρι τους Ψαράδες. Ένα αληθινό ψαροχώρι με φιλόξενους κατοίκους στο οποίο μπορείς να κάνεις και βαρκάδα. Οι ψαράδες του χωριού θα σου κάνουν μιας πρώτης τάξεως ξενάγηση στη λίμνη.
Μέχρι την επόμενη φορά…
Η Καστοριά είναι τα τόσα που θα δεις και τα άλλα τόσα που θα υποσχεθείς στον εαυτό σου ότι θα επισκεφθείς την επόμενη φορά. Γιατί δεν πρόλαβες. Γιατί η στάση σου στη λίμνη και στα αξιοθέατα που πήγες κράτησε λίγο παραπάνω. Γιατί σε βρήκε το ξημέρωμα να γλεντάς μαζί με τους ντόπιους στις μπουμπούνες και δεν μπόρεσες να σηκωθείς την επόμενη μέρα νωρίς για να δεις κι άλλες όμορφες γωνιές. Η λίμνη του ονείρου θα είναι εκεί και θα σε περιμένει…
Tip 1: Μην παρασυρθείς από τον καιρό της Αθήνας και ξεκινήσεις με σχεδόν ανοιξιάτικα ρούχα. Στην Καστοριά έχει κρύο και ο Μάρτιος μπορεί να κρύβει ακόμη και εκπλήξεις υπό του μηδενός. Γι’ αυτό προετοιμάσου.
Tip 2: Αν σου αρέσει η διαμονή σου να έχει αέρα παράδοσης τότε θα πρέπει να επιλέξεις να μείνεις σε ένα από τα αρχοντικά και τους ξενώνες της Καστοριάς. Η αισθητική τους είναι πολύ ιδιαίτερη και στα περισσότερα θα απολαύσεις και ξεχωριστό παραδοσιακό πρωινό.
Ο Βόλος σε 48 ώρες: Τι θα δεις και τι θα κάνεις σε ένα σαββατοκύριακο