Αθανάσιος Διάκος: Ένα χωριό με ιστορία και διπλή ονομασία

Ποιο όνομα επιμένουν να χρησιμοποιούν οι κάτοικοι

Σκαρφαλωμένο στα 1.200 μέτρα υψόμετρο, αυτό το ελληνικό χωριό, το χωριό της Φωκίδας που μπορεί να υπερηφανεύεται για την ιστορία του που αντικατοπτρίζεται στο όνομά του. Κι ας μην έχει μόνο ένα όνομα. Ο λόγος για το χωριό Αθανάσιος Διάκος που αποτελεί έναν γραφικό και ήσυχο οικισμό κοντά στην Αθήνα. Αξίζει να κάνεις μια επίσκεψη εκεί, για να γνωρίσεις το χωριό από το οποίο καταγόταν ο Αθανάσιος Διάκος. Ένας ιδιαίτερος προορισμός της ηπειρωτικής Ελλάδας κυρίως λόγω της ιστορίας του. Στέκεται στη βάση από τα Βαρδούσια Όρη και σου αποπνέει γαλήνη και ηρεμία αλλά και αρκετή φυσική ομορφιά.

Αθανάσιος Διάκος: Ένα χωριό με ιστορία και διπλή ονομασία

Ο Αθανάσιος Διάκος είναι το τυπικό ελληνικό χωριό με την πλατεία του, τα παραδοσιακά του σπίτια και τις πέτρινες βρύσες του. Μπορεί να μην φεύγεις πολύ μακριά από την Αθήνα αλλά το τοπίο σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι σε μια πολύ ορεινή γωνιά. Ο Αθανάσιος Διάκος είναι από τα χωριά που έχουν διπλή ονομασία και συχνά οι κάτοικοι προτιμούν να χρησιμοποιούν το πιο παλιό.

Το χωριό κάποτε ονομαζόταν Άνω Μουσουνίτσα και απέκτησε το όνομα Αθανάσιος Διάκος μόλις το 1959 προς τιμήν του ήρωα της Επανάστασης. Λέγεται ότι ο πατέρας του καταγόταν από αυτό το χωριό της Φωκίδας και γι’ αυτό αποφασίστηκε να του δώσουν αυτή την ονομασία.

Στο ορεινό αυτό ελληνικό χωριό θα απολαύσεις τις βόλτες σου στα πλακόστρωτα, θα ακούσεις τον ήχο από τα τρεχούμενα νερά και πάντα θα καταλήγεις στην πλατεία. Εκεί θα απολαύσεις τον ελληνικό καφέ σου ή ντόπιους μεζέδες συνοδεία κρασιού. Ρίχνεις τους ρυθμούς σου και αρχίζεις να απολαμβάνεις τη ζωή του χωριού σε όλες της τις εκφάνσεις. Το σίγουρο είναι ότι ξεφεύγεις από τη ρουτίνα της καθημερινότητας για τα καλά.

Πώς θα πας σε αυτό το ελληνικό χωριό

Ο Αθανάσιος Διάκος είναι ένα ελληνικό χωριό, εύκολα προσεγγίσιμο. Απέχει μόλις 230 χιλιόμετρα από την Αθήνα και η διαδρομή είναι εύκολη και όμορφη. Η διαδρομή θα σου μείνει αξέχαστη, ειδικά αν πας από το Σκάμνο και μετά αφήνοντας την Εθνική Οδό Λαμίας-Λιβαδειάς στο ύψος του Μπράλου.

Μην χάσεις:

Αν βρεθείς στη Φωκίδα και συγκεκριμένα στο χωριό του Αθανάσιου Διάκου μην παραλείψεις να επισκεφθείς το Μουσείο του, το οποίο λειτουργεί εκεί από το 2009.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε παγκάκια που σου φέρνουν την ομορφιά της Ελλάδας στα πόδια σου

Τα ελληνικά χωριά – φαντάσματα και γιατί εγκαταλείφθηκαν

Ο άγνωστος… Ντολμάς της Ελλάδας και η ιστορική σημασία του

Exit mobile version