Η Αθήνα και γενικά η Αττική κρύβουν δεκάδες μυστικά τα οποία αποκαλύπτονται με τα χρόνια και έχουν μεγάλη σπουδαιότητα. Ένα τέτοιο άγνωστο μνημείο στην Αττική είναι το τείχος «Δέμα» το οποίο θεωρείται ότι έμοιαζε στο παρελθόν με οχυρό των Ίνκας.
Το τείχος «Δέμα» στην Αττική και η ιστορία του
Το αρχαίο τείχος Δέμα είναι ένα αρχαίο τείχος που έχει έκταση περίπου 4,5 χιλιόμετρα. Μπορεί να το διακρίνει κανείς από ψηλά ανάμεσα στο όρος Αιγάλεω και στην Πάρνηθα. Είναι ένα μνημείο που έχει απασχολήσει τους αρχαιολόγους σχετικά με τη χρησιμότητα και τη χρονολόγησή του. Βάσει, ωστόσο, της λιθοδομής του και της κεραμοποιείας υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε στα χρόνια του Βοιωτικού πολέμου 378 – 377 π.Χ.
Γιατί όμως ονομάστηκε έτσι; Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Στέρλινγκντάου ήταν ένα από τα πλέον καταπληκτικά και μυστηριώδη μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας. Έμοιαζε, δε, με το οχυρό των Ίνκας στο Σασαχουαμάν του Περού. Ονομάστηκε «Δέμα» γιατί ήταν η σύνδεση των νοτιοδυτικών πλαγιών της Πάρνηθας με την οροσειρά Αιγάλεω. Ουσιαστικά «έδενε» την μία περιοχή με την άλλη. Το τείχος φαίνεται πως είχε έξι τετράγωνους πύργους και έναν κυκλικό ο οποίος σώζεται ως και σήμερα στο λόφο Πυργάθι.
Στα ανατολικά του «Δέματος» σώζονται τα ερείπια ενός δεύτερου πιο στιβαρού τείχους ο οποίος ονομάζεται «πίσω Τείχος», κι έχει μήκος 200 μέτρα ενώ βρίσκεται στην πεδιάδα των Άνω Λιοσίων. Φαίνεται πως ο λόγος της ύπαρξής του ήταν αφενός η απόκρουση μιας μεγάλης κύριας επίθεσης αλλά και η αντεπίθεση. Ο αρχαιολόγος Mark H. Munn στο βιβλίο του «The Defense of Attica – The Dema Wall and the Boiotian War of 378-375 B.C», έγραφε στον πρόλογο: «Η ύπαιθρος της Αττικής είναι γενναιόδωρα διάσπαρτη με αρχαία αμυντικά έργα και οχυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των μεμονωμένων πύργους και παρατηρητήρια, καταλύματα μπάζα, ένα τείχος φράγματος (το τείχος ΔΕΜΑ), και αρκετά σημαντικά οχυρά φρουρά».
Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, στην περιοχή όπου βρίσκεται το τείχος στρατοπέδευσαν οι Σπαρτιάτες τον πρώτο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου, καταστρέφοντας την ύπαιθρο της Αττικής.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας και πληροφορίες: Up Drones
Ο άγνωστος γιγάντιος Πύργος στην Ακρόπολη που δεν υπάρχει πια