Ο μύθος για τη γέννηση της Ωραίας Ελένης είναι λίγο πολύ γνωστός αλλά έχει διάφορες εκδοχές. Μια από αυτές θέλει την Ωραία Ελένη να γεννιέται στην Αττική, μια ανάσα από την Αθήνα. Στην ιστορία εμπλέκεται και ο Μαραθώνας.
Η εκδοχή αυτή έχει ως εξής: Η Θεά Νέμεσις υπέστη μεγάλη καταδίωξη για να αποφύγει τον πόθο του Δία. Ωστόσο τελικά ενώθηκε μαζί του με τη μορφή χήνας, όταν ο Δίας είχε τη μορφή κύκνου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καταδίωξης η Νέμεσις άλλαζε μορφές και περνούσε από διάφορες χώρες. Τελικά η ίδια γέννησε ένα αβγό το οποίο κατέληξε στη Λήδα. Και για τον τρόπο που κατέληξε εκεί επίσης υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Τελικά από το αβγό γεννήθηκε η Ελένη. Στην αρχαία πόλη Ραμνούντα. Ο Μαραθώνας και πάλι στο προσκήνιο...
Η τοποθεσία της πόλης
Λίμνη Μαραθώνα: Μια βόλτα που αξίζει να κάνεις
Οσον αφορά το φρούριο του Ραμνούντα αλλά και του Σουνίου θεωρείται ότι κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. Και ο λόγος ήταν σημαντικός. Ελέγχονταν έτσι τα πλοία που μετέφεραν σιτηρά προς την Αθήνα. Θα δεις τμήμα του που διασώζεται σήμερα.
Λίγοι μάλιστα ξέρουν ότι μια από τις περιοχές (από τις επικρατέστερες) που θεωρείται ότι «γέννησε» το μύθο της Ωραίας Ελένης είναι τόσο κοντά στην Αθήνα. Ο Μαραθώνας είναι προορισμός. Στην επόμενη βόλτα σου, κάνε μια παράκαμψη και πήγαινε να δεις από κοντά το σημείο. Εκτός των άλλων, η θέα προς τη θάλασσα θα σου μείνει αξέχαστη.
Tip: Αν πας μεσημέρι και πεινασμένος κάνε μια στάση στην ομώνυμη ταβέρνα «Ραμνούς». Ισως χρειαστεί να ρωτήσεις κατοίκους για να την εντοπίσεις. Η περιοχή εξάλλου δεν είναι κοσμοπολίτικη. Το ωραίο ντόπιο κρέας, οι μεγάλες μερίδες και ο χώρος για να παίξουν τα παιδιά είναι στα συν.
Λαύριο: Ο ψαγμένος κοντινός προορισμός στην Αττική