Η Αττική είναι γεμάτη κρυμμένους θησαυρούς και μέρη που σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Ένα από αυτά είναι και το Φαράγγι των Μύλων. Βρίσκεται σε μία απόσταση μόλις μίας ώρας από το κέντρο της Αθήνας και είναι ένα μέρος που πραγματικά έχει σπάνια ομορφιά.
Το Φαράγγι των Μύλων και η τοποθεσία του
Το Φαράγγι των Μύλων βρίσκεται στον κόλπο των Αλκυονίδων. Πολλοί είναι αυτοί που συνδέουν τη δημιουργία του με το γνωστό σε όλους ρήγμα των Αλκυονίδων. Ουσιαστικά βρίσκεται στο Αλεποχώρι και είναι ένα από τα κοντινότερα φαράγγια στην Αθήνα. Η έξοδος του μάλιστα απέχει λίγα μέτρα από το δρόμο που ενώνει το Κάτω Αλεποχώρι με τη Μαυρολίμνη προς Σχίνο. Είναι πολύ χαρακτηριστική γιατί πρόκειται για μια εξαιρετικά στενή ρωγμή σχηματισμένη μέσα στη ρεματιά που διασχίζει αυτό το τμήμα του βουνού.
Τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς στην Αττική
Αν και άγνωστο στους περισσότερους Αθηναίους, το Φαράγγι των Μύλων είναι ένα μέρος απαράμιλλης και σπάνιας ομορφιάς. Είναι ένα μέρος γεμάτο πράσινο και με αλλεπάλληλους καταρράκτες που τελειώνει σε μία καταπληκτική παραλία.
Τους περισσότερους μήνες είναι εντελώς στεγνό (δεν έχει νερό) , είναι ιδανικό τόσο για όσους θέλουν να ζήσουν μια πρώτη εμπειρία σε φαράγγι. Είναι όμως ιδανικό και για πιο έμπειρους που θέλουν να δοκιμάσουν και να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία. Το φαράγγι έχει 13 ραπέλ. Αυτά δεν ξεπερνούν τα οκτώ μέτρα και έναν καταρράκτη 25 μέτρα σπασμένο για αποφυγή των τριβών. Ξεκινάει σε ανοιχτό πεδίο και συνεχίζει με εντυπωσιακά στενέματα μέχρι το τέλος του, χωρίς δυνατότητα διαφυγής. Νερό έχει από τον Νοέμβριο έως την άνοιξη.
Η εύκολη προσέγγιση της εισόδου του γίνεται από χωματόδρομο (2,5 χιλ. περίπου), κακής βατότητας, που ξεκινάει 500 μέτρα μετά την έξοδο προς Μαυρολίμνη, ακολουθώντας πάντα αριστερή πορεία σε διακλαδώσεις του.
Το Φαράγγι αποτελεί αγαπημένο προορισμό και ταυτόχρονα ιδανικό για τους φυσιολάτρες.
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις Αλκυονίδες
Οι Αλκυονίδες νήσοι, οι οποίες ονομάζονται και «καλά νησιά» αποτελούν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου, του λεγόμενου κόλπου του Λειβαδάστρου, απέναντι από το ακρωτήριο Ολμιών στο Νομό Κορινθίας. Το όνομά τους προέρχεται από τις Αλκυονίδες,τις 7 Νύμφες, κόρες του γίγαντα Αλκυονέα. Οι Αλκυονίδες, σύμφωνα με τον μύθο, όταν ο Ηρακλής σκότωσε τον πατέρα τους, λυπήθηκαν τόσο που έπεσαν στη θάλασσα. Η Αμφιτρίτη, όμως, τους έδειξε συμπόνια και τις μεταμόρφωσε σε αλκυόνες.
Στην πραγματικότητα αυτό το σύμπλεγμα αποτελείται από μια συστάδα τεσσάρων νησιών: τη Ζωοδόχο Πηγή (νησίδα), το Δασκαλειό (Αλκυονίδων), το Γλαρονήσι (Αλκυονίδων) και το Πρασονήσι (Αλκυονίδων). Πρόκειται για τέσσερις κορυφές υφαλονήσου που εδράζεται σε βάθος 190 μέτρων και που φέρεται να αναδύθηκε σε άγνωστη χρονική στιγμή εξαιτίας γεωλογικών διεργασιών.
Από αυτό, σύμφωνα, με τους επιστήμονες συμπεραίνεται ότι αυτές αποτελούν το επίκεντρο σεισμών που εκδηλώνονται στην Αττική, σε αυτή την περιοχή. Πρόκειται ουσιαστικά για σχετικά νησιά άνυδρα και υπάρχουν ελάχιστα κτίσματα σε αυτά, καθώς επίσης και ιχθυοκαλλιέργειες. Στο έδαφός τους, επίσης, έχουν εντοπιστεί ερείπια αρχαίων εγκαταστάσεων.
Αν λοιπόν σας αρέσει η περιπέτεια και η φύση, η Αττική έχει πολλά καλά κρυμμένα μυστικά να σου προσφέρει.
Πηγή φωτογραφιών: heliosperiigisis.blogspot.com
Αττική: Το άγνωστο γραφικό ψαροχώρι μισή ώρα μακριά από την Αθήνα