Ένα ταξίδι στο χρόνο, στις παλαιότερες Μονές της Αττικής. Η μυστικιστική αύρα που αποπνέουν και πολλές φορές η εκθαμβωτική τους αρχιτεκτονική που μένει στον χρόνο. Στεκόμαστε στην ιστορία τους και τη διαδρομή που ακολούθησαν για να υφίστανται ακόμη μέχρι και σήμερα. Κάποιες διατηρούνται ακόμη υπό λειτουργία ενώ άλλες έχουν περάσει στο στάδιο της αποκατάστασης. Όλες τους όμως, ανεξαιρέτως, αποτελούν πολυσήμαντο σημάδι και φάρο του πολιτισμού και της παράδοσής μας, τοποθετημένες γεωγραφικά σε μαγικές τοποθεσίες, πολλές από τις οποίες δεν απέχουν από την καρδιά της Αττικής, κυριολεκτικά, παρά μία ανάσα...
Η εκκλησία των 1.000 ετών στο κέντρο της Αθήνας που ίσως δεν έχεις προσέξει
Μονές της Αττικής: Μονή Τιμίου Προδρόμου Καρέα
Η βυζαντινή Μονή Τιμίου Προδρόμου Καρέα βρίσκεται στον Δήμο Βύρωνος στις πλαγιές του Υμηττού και αποτελεί μια από τις παλαιότερες Μονές της Αττικής. Η ιστορία της ίδρυσής του φτάνει πίσω στον 4ο αιώνα σύμφωνα με πληροφορίες. Η Μονή χτίστηκε πάνω σε ναό του Απόλλωνα και αρχικά καταργήθηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. Η πρώτη γνωστή ημερομηνία ίδρυσης για το μοναστήρι, ωστόσο, ανέρχεται στον 11ο με 12ο αιώνα μ.Χ. Αργότερα, το 1500-1600 ο ναός ανακαινίστηκε.
Οι απαρχές του μαρτυρούν πως το μοναστήρι ήταν για άντρες ενώ στην πορεία έγινε αποκλειστικά για γυναίκες, οι οποίες και το επανέφεραν σε λειτουργία μετά από αποχή δύο αιώνων την δεκαετία του '70. Η Μονή Αγίου Ιωάννη Καρέα στον Υμηττό, σήμερα λειτουργεί για τους προσκυνητές και τελούνται καθημερινά Ακολουθίες και αυτό που αληθινά εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της εκτός από την κουκλίστικη μαρμάρινη αρχιτεκτονική της, είναι το μυστήριο και η ιστορία πίσω από την ίδρυσή της που φτάνει πίσω στην αρχαιότητα.
Η ιστορική Μονή Δαφνίου
Άλλη μια από τις παλαιότερες Μονές της Αττικής που χτίστηκε πάνω από ναό του Απόλλωνα είναι η Μονή Δαφνίου. Πρόκειται για τον ναό του Απόλλωνα στο Δαφνί όπου πια στεγάζεται και η ίδια η Μονή από όπου προέρχεται και η ονομασία της. Άλλοι πάλι, είπαν πως αυτή πηγάζει από το πλήθος δαφνών από τις οποίες βρίθει η περιοχή. Αργότερες μελέτες έδειξαν πως ιδρύθηκε κατά τον 11ο αιώνα όπου και κατατάσσεται η αρχιτεκτονική του ναού.
Περιλαμβάνει το καθολικό, τον περίβολο, τα κελιά των μοναχών, την τράπεζα, το μαγειρείο, την ορθογώνια αίθουσα της οποίας τον λόγο ύπαρξης και χρήσης σήμερα δεν γνωρίζουμε, τον κοιμητηριακό ναό του Αγίου Νικολάου ανάμεσα στο δάσος αλλά και τον λουτρώνα, στον οποίο οφείλει κατά κύριο λόγο και την ιδιαιτερότητά της πέρα από τα εντυπωσιακά της ψηφιδωτά. Εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού του 1999, η Μονή Δαφνίου τα τελευταία χρόνια παρέμεινε κλειστή για τους επισκέπτες.
Μονές Αττικής: Ιερά Μονή Οσίου Μελετίου
Η Ιερά Μονή Οσίου Μελετίου ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος στην Λεύκα Αττικής. Η Μονή ιδρύθηκε πιθανώς κατά τα τέλη του 11ου αιώνα ενώ το καθολικό της κατά τον 12ο αιώνα. Οπτικά, δομείται από ένα συνονθύλευμα παλαιότερων βυζαντινών και πιο σύγχρονων κτιρίων, πυκνά χτισμένων μεταξύ τους και στις μέρες μας αποτελεί γυναικείο μοναστήρι.
Εξετάζοντας την ιστορία της, ο Όσιος Μελέτιος, το τιμώμενο πρόσωπο της Μονής, υπήρξε θαυματουργός και εξαιρετικά σεβούμενο πρόσωπο της περιοχής, προερχόμενος από ένα χωριό της Καππαδοκίας. Έπειτα από τον θάνατό του την 1η Σεπτεμβρίου του 1105 τάφηκε μέσα στην Μονή και η ημέρα τιμάται και εορτάζεται εθιμικά μέχρι και σήμερα. Ανά τους αιώνες η Μονή Οσίου Μελετίου υπέστη πολλές καταστροφές, οι οποίες οδήγησαν στην ολική του αναστήλωση περίπου την δεκαετία του '30.
Μονή Καισαριανής: Από τις παλαιότερες Μονές της Αττικής
Η Μονή Καισαριανής κατοικοεδρεύει στον Υμηττό και κατά την αρχαιότητα αποτελούσε λατρευτικό χώρο αφιερωμένο στην Θεά Αφροδίτη, ονόματι «Κυλλού Πήρα». Η αρχιτεκτονική της, κατατάσσεται στον Βυζαντινό ρυθμό. Η τοποθεσία της, αν μη τι άλλο, θεωρούταν ειδυλλιακή, δίπλα σε ελιές και μια ενεργή πηγή όπου με τα χρόνια δημιουργήθηκε η περιοχή της Καισαριανής.
Ομοίως με την Μονή Δαφνίου, περιλαμβάνει λουτρό, παράδειγμα που επικυρώνει την πεποίθηση της αρχιτεκτονικής του 11ου αιώνα. Ούσα μια από τις παλαιότερες Μονές της Αττικής, η Μονή Καισαριανής με τον καιρό ανοικοδομήθηκε πολλάκις εξαιτίας των καταστροφών που υπέστη από τους μεγάλους σεισμούς της δεκαετίας του '80 και εκείνου του 1999, που ήταν και ο κυρίαρχος λόγος για την διακοπή της λειτουργίας της.
Χάρη στις εντυπωσιακές της τοιχογραφίες και την ιστορική της έδρα, καθίσταται μια εκ των πιο πρωτότυπων έργων που υπήρξαν ποτέ και ο ναός της από την χρονολογία κτισίματός του έως τώρα είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου και αξίζει κάθε στιγμή από τον χρόνο σου να την επισκεφτείς.
Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών Φυλής
Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών Φυλής ή απλώς Μονή Κλειστών είναι πράγματι «κλειστή», περιστοχισμένη από επιβλητικά βουνά. Βρίσκεται στον Παρνασσό, περίπου 20 χιλιόμετρα από τα Δερβενοχώρια, σε υψόμετρο των 600 περίπου μέτρων και βλέπει το απέραντο Θριάσιο Πεδίο αλλά και τα νησιά του Σαρωνικού. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και ιδρύθηκε γύρω στον 11ο αιώνα μ.Χ. ενώ σύμφωνα με ενδείξεις ανακαινίστηκε εκ νέου τον 17ο. Η σύστασή της δεν ήταν ανέκαθεν γυναικεία αλλά ούτε και ανδρική, καθώς αυτό άλλαξε αρκετές φορές ανά τους καιρούς.
Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών είναι ασυζητητί μια μοναδική και λυτρωτική εμπειρία για τον επισκέπτη. Η μυστικιστική της αύρα και το δέος που προκαλεί στην όψη, είναι μια πρωτόγνωρη αίσθηση που υπερνικάει την λήθη. Οι Μονές της Αττικής, καθώς ξεψαχνίζουμε την ιστορία και την προέλευσή τους, αποτελούν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Χάρη στην μεγαλοφυή αρχιτεκτονική τους, επισκέπτοντάς τες, αυτομάτως μπαίνουμε σε άλλο χωροχρόνο. Κάτι μαγικό, αν αναλογιστούμε πως το ταξίδι αυτό μπορεί κανείς να το κάνει... στην Αττική!
Ταξίδια στην Ελλάδα
Πέντε παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας – Μοναδικές φωτογραφίες
Ο θρύλος με τις 365 εκκλησίες στην άγνωστη καστροπολιτεία της Αττικής
Το άγνωστο «κάθετο» μοναστήρι της Ελλάδας που ήταν πολεμικό καταφύγιο