Εξερευνώντας την Ελλάδα ανακαλύπτεις πολλές ομορφιές και χωριά που μπορεί να μην γνώριζες. Πολλά από αυτά έχουν μια ιστορία να σου πουν ή ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Ένα τέτοιο είναι και το χωριό με το παλαιότερο χαμάμ στην Ελλάδα. Ο λόγος για το Άγκιστρο στις Σέρρες. Και μπορεί παλιά να μην ήταν τόσο γνωστό αλλά πλέον έχει αποκτήσει τη φήμη ενός από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς. Εκεί εξάλλου μπορείς να απολαύσεις ένα από τα καλύτερα χαμάμ της ζωής σου. Και όχι τυχαία καθώς πρόκειται για το χωριό με το παλαιότερο χαμάμ στην Ελλάδα.
Ενα χωριό με ιστορία στην Ελλάδα
Κάποτε ήταν μια πινέζα στον χάρτη αλλά το ακριτικό Άγκιστρο Σερρών, αυτό το μικρό χωριό δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έχει σπουδαία ιστορία. Το καταπράσινο Άγκιστρο βρίσκεται στους πρόποδες του ομώνυμου βουνού περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από τις Σέρρες. Αποτελεί το βορειότερο χωριό του νομού Σερρών και είναι ένα από τα ομορφότερα στην ευρύτερη περιοχή. Μπορεί να είναι μικρό καθώς ο αριθμός των κατοίκων του είναι κοντά στους 300 αλλά είναι αρκετά τουριστικό. Αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας όσο και για τους κατοίκους της γειτονικής χώρας.
Η αρχή της ιστορίας του χωριού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Επί βασιλείας Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, 4ος αιώνας π.Χ., λειτουργούσαν στο όρος Άγκιστρο, μεταλλεία σιδήρου και χρυσού, που χρηματοδότησαν, μαζί με τα μεταλλεία του Παγγαίου, την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία.
Το Άγκιστρο στο πέρασμα των χρόνων υπέστη σοβαρές καταστροφές σε όλες τις δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας (βαλκανικοί πόλεμοι, Α’ και Β΄ παγκόσμιος πόλεμος, εμφύλιος). Λόγω της ιδιαίτερης γεωπολιτικής θέσης υπήρξε για πολλά χρόνια στρατιωτικοποιημένη ζώνη. Αυτή τη στιγμή στο χωριό ζουν περίπου 400 κάτοικοι που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, την υλοτομία, αλλά και τα τουριστικά επαγγέλματα.
Το παλαιότερο χαμάμ στην Ελλάδα
Το Άγκιστρο είναι πραγματικά ένας ευλογημένος τόπος απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τα ευεργετήματα του παλαιότερου φυσικού χαμάμ της Ελλάδας. Το χωριό ξεκίνησε να αποτελεί έναν πολύ ζωντανό οργανισμό με την ανακάλυψη των θερμών νερών που αναβλύζουν από τα βουνά. Από τότε άρχισε να παρατηρείται έντονη ανθρώπινη παρουσία για τους επόμενους αιώνες μέχρι και σήμερα.
Το πέτρινο λουτρό, χρονολογείται από τη Βυζαντινή εποχή όπως και ο πύργος στο κέντρο του χωριού, που λειτούργησε ως ρολόι κατά τον 14ο αιώνα. Το χαμάμ χαρακτηρίζεται ως ένα πραγματικό πολιτισμικό μνημείο. Η ατμόσφαιρα στο παλαιό βυζαντινό χαμάμ είναι μυστηριακή, από τους κρουνούς ξεχύνεται ασταμάτητα άφθονο καυτό νερό. Η θερμοκρασία του είναι 40-41°C, προσφέροντας ένα τέλειο φυσικό υδρομασάζ. Το νερό χύνεται σε μια πισίνα διαστάσεων 3×3 μέτρων και βάθους 1,20 μέτρων. Με τους πυκνούς υδρατμούς να παίζουν με το φως των κεριών και το καυτό νερό από τα έγκατα της γης να κυλά στο σώμα, βιώνεις μια εμπειρία απόλυτης και μοναδικής χαλάρωσης.
Η δράση των νερών έχει χαρακτηριστεί ευεργετική για μια σειρά παθήσεων όπως ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, δισκοπάθειες, μυαλγίες, δερματικές παθήσεις, ισχυαλγίες, οσφυαλγίες, μετατραυματικές φλεγμονές, χολολιθίαση κ.α.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι οι πηγές του Αγκίστρου θεωρούνται από τις καλύτερες της Ευρώπης.
Η Ελλάδα έχει πάμπολους κρυμμένους θησαυρούς και όταν τους ανακαλύπτεις καταλαβαίνεις γιατί είναι αλήθεια ότι ζεις σε μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου.
Πηγή φωτογραφιών: www.agistro.com
Το χωριό στις Κυκλάδες που οι κάτοικοί του μιλούν… κρητικά