Μπορεί να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα αλλά λίγοι ξέρουν ότι αποτελεί μια πρόκληση που κράτησε πάνω από 2.000 χρόνια. Η Διώρυγα της Κορίνθου υπήρχε σαν σχέδιο και όραμα ήδη από τα αρχαία χρόνια. Αρχαία συγγράμματα αναφέρουν ότι ο Τύραννος της Κορίνθου Περίανδρος ήταν ο πρώτος που σκέφθηκε τη διάνοιξη του Ισθμού περίπου στο 602 π.Χ.
Ο Ισθμός της Κορίνθου ήταν ανέκαθεν γνωστός ως το ορόσημο που χώριζε την Πελοπόννησο από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα. Η διώρυγα κόβει σε ευθεία γραμμή τον Ισθμό της Κορίνθου σε μήκος 6.346 μέτρων. Το πλάτος της διώρυγας στην επιφάνεια της θάλασσας είναι 24,6 μέτρα και στο βυθό της 21,3. Το βάθος της κυμαίνεται μεταξύ 7,50 έως 8 μέτρα. Εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ο όγκος των χωμάτων που εξορύχτηκαν για την κατασκευή της έφθασε τα 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης που κατοικείται είναι ελληνική
Η περιπέτεια πίσω από τη διάνοιξη
Εκτός από το ότι αποτελούσε πάντα ένα σχέδιο που δεν ολοκληρωνόταν, η Διώρυγα της Κορίνθου αντιμετώπισε δυσκολίες ακόμη και στο τελικό στάδιο. Αφού ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, η Κυβέρνηση Ζαΐμη ψήφισε νόμο «περί διορύξεως του Ισθμού της Κορίνθου». Παραχωρούσε έτσι σε εταιρεία ή ιδιώτη το προνόμιο κατασκευής και εκμετάλλευσης της Διώρυγας. Το ελληνικό δημόσιο κατακύρωσε το έργο το 1881 στον στρατηγό Στέφανο Τύρρ. Είχε από τότε το δικαίωμα μαζί με το προνόμιο εκμετάλλευσης της διώρυγας για 99 χρόνια. Οι εργασίες διάνοιξης ξεκίνησαν στις 23 Απριλίου 1882. Μετά όμως από 8 χρόνια η εταιρεία που ανέλαβε αρχικά να ολοκληρώσει το έργο διέκοψε τις εργασίες της. Η εξάντληση των κεφαλαίων της οδήγησε σε διάλυση.
Η συνέχιση του έργου έγινε από άλλη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία της Διώρυγας της Κορίνθου» υπό τον Ανδρέα Συγγρό. Αυτή η εταιρεία τελικά αποπεράτωσε το έργο. Χρειάστηκαν, ωστόσο, 2.500 εργάτες, τα τελειότερα μηχανικά μέσα της εποχής και 11 χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο. Τα εγκαίνια έγιναν στις 25 Ιουλίου 1893.
Σήμερα μπορεί ο καθένας να θαυμάσει τη Διώρυγα της Κορίνθου αυτό από κοντά. Μπορείς να πιεις τον καφέ σου ή να απολαύσεις το φαγητό του με θέα το σπουδαίο αυτό έργο της μηχανικής.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: wikipedia.org
Εντυπωσιακές εικόνες από το χωριό που το χωρίζει στα δύο ένα ποτάμι