Κόρινθος. Μια εκδρομή «αστραπή» αλλά με πολλά αρχαιολογικά δώρα στο καλάθι της. Μόλις περίπου 80 χλμ. από την Αθήνα, βρίσκεται κατ’ αρχάς, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της μηχανικής του 19ου αιώνα και ο λόγος φυσικά για τη διώρυγα της Κορίνθου. Είμαστε στην «Άφνειο Κόρινθο» μια από τις πιο σημαντικές πόλεις του αρχαίου κόσμου και στη συνέχεια και της σύγχρονης Ελλάδας. Η γεωγραφική της θέση έπαιξε φυσικά τεράστια ρόλο για την ανάδειξή της σε νευραλγικό ναυτικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο. Δείτε λοιπόν αυτή τη μίνι εκδρομή ως μια… βόλτα στην ιστορία της Ελλάδας.
Ταξίδι στη Μονεμβασιά: Εκδρομή στην εκπληκτική καστροπολιτεία της Ελλάδας
Η αρχαιολογική ιστορία της Κορίνθου σε (πολλά) κομματάκια
Ο Περίανδρος δεν το έβαλε κάτω και προσπάθησε να δώσει λύση στο πρόβλημα κατασκευάζοντας τον ονομαστό Δίολκο. Πρόκειται για έναν δρόμο στρωμένο με πλάκες πωρόλιθου και επενδυμένο με ξύλα, από τον οποίο διαβιβάζονταν τα πλοία που ήταν αλειμμένα με λίπος, από το λιμάνι Κεγχρεές στον Σαρωνικό, μέχρι το λιμάνι Λέχαιον στον Κορινθιακό. Τα πλοία φορτωνόταν σε ειδικά οχήματα και σύρονταν δια μέσω ξηράς από τον Δίολκο που είχε πέντε μέτρα πλάτος. Δυόμισι αιώνες αργότερα, η ηγεμονία της Ρώμης έδωσε νέα πνοή στο έργο αλλά όλες οι προσπάθειες -του Ιούλιου Καίσαρα, του Καλιγούλα, αλλά και των αυτοκρατόρων Γάϊος και Αδριανός- απέτυχαν.
Δίολκος ή Ποσειδώνια
Όπως προαναφέρθηκε, η Δίολκος είναι το τμήμα του λιθόστρωτου αυτού δρόμου που δημιουργήθηκε από τον τύραννο Περίανδρο στην προσπάθεια του να ανοίξει τη διώρυγα της Κορίνθου. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του δρόμου αποκάλυψαν οι ανασκαφές του 1960. Ο επισκέπτης μπορεί να τις δει και σήμερα στα δυτικά του σύγχρονου καναλιού. Μάλιστα, διατηρούνται και οι βαθιές αυλακιές πάνω στις οποίες κινούνταν το όχημα που μετέφερε τα πλοία από τον Σαρωνικό προς στον Κορινθιακό κόλπο. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι για ένα τόσο σημαντικό ιστορικό σημείο θα έπρεπε η προστασία του να είναι πιο εντατική.
Αρχαιολογικός μουσείο Ισθμίας
Κόρφος
Η επόμενη σας στάση είναι σε αυτόν τον κολπίσκο σαν αγκαλιά (εξ ου και τ’ όνομα Κόρφος). Είναι το αγαπημένο λιμάνι όσων βολτάρουν με φουσκωτά. Θα το βρείτε από τη σχετική πινακίδα στο δρόμο Κορίνθου-Επιδαύρου .
Αρχαία πόλη της Κορίνθου
Απέχει λιγότερο από ένα τέταρτο από την νέα πόλη Μεγάλη η σημασία και αυτής της τοποθεσίας, αφού υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας ενώ εδώ έζησε και ο Άγιος Παύλος για δύο χρόνια. Τα ερείπια της πόλης, περιλαμβάνουν την Αγορά και τον καλοδιατηρημένο ναό του Απόλλωνα (χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ.).
Ακροκόρινθος
Η σύγχρονη πόλη της Κορίνθου
Με αφορμή της Διώρυγα Κορίνθου: Στάσεις που δεν πρέπει να χάσετε
- Αμέσως μετά την γέφυρα, στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου κάντε μια στάση στα δεξιά. Από εδώ μπορείτε να θαυμάσετε μέσα από μια καλή φέτα… χορταστικής θέας, τον Ισθμό από ψηλά.
- Είτε η μέρα είναι ηλιόλουστη, είτε όχι, μια βόλτα στην παραλία Καλάμια πρέπει να την κάνετε. Η φαρδιά, οργανωμένη παραλία, με τα βότσαλα διαθέτει κατά μήκος της μια σειρά από καφέ και ταβέρνες, στα οποία μπορείτε να ξαποστάσετε ανάμεσα στις βόλτες σας στα αρχαιολογικά σημεία πέριξ της πόλης.
- Μια επίσκεψη στο Ναό του Αποστόλου Παύλου στη σύγχρονη πόλη της Κορίνθου. Όπως προαναφέραμε, η Κόρινθος συγκαταλέγεται στα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου», στα μέρη δηλαδή τα οποία επισκέφτηκε ο Α.Παύλος, διδάσκοντας το έργο του Ιησού. Το χρονικό διάστημα της παραμονής του στην περιοχή, έχει προσδιοριστεί στο 51-52 μ.Χ. Ο πραγματικά εντυπωσιακός και μεγαλοπρεπής αυτός ναός εγκαινιάστηκε το 1936, ανήμερα της εορτής των αποστόλων Πέτρου και Παύλου, από τον Μητροπολίτη Δαμασκηνό και τον τότε πρωθυπουργό Π. Τσαλδάρη. Στην είσοδό του είναι χαραγμένο το απόσπασμα με τον ύμνο στην αγάπη από την Α' προς Κορινθίους επιστολή του. Πρόκειται για μια νεοβυζαντινή, τρουλαία βασιλική, επιφάνειας 800 τετραγωνικών μέτρων. Στο εσωτερικό του, υπάρχει εξομολογητήριο, αίθουσα για βαπτιστήριο αλλά και αίθουσα διεξαγωγής συνεδριάσεων του εκκλησιαστικού συμβουλίου.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Μονοήμερη στο Λουτράκι: Τι θα δεις και τι θα κάνεις
Μονοήμερη Ναύπλιο: Όσα μπορείς να κάνεις μέσα σε μερικές ώρες
Σε ποιο μέρος της Ελλάδας σύμφωνα με τον μύθο ο Ηρακλής σκότωσε τη Λερναία Ύδρα