Άγρια, ατίθασα, επιβλητικά, αυθεντικά... Η αλήθεια είναι πως δεν στερεύουν τα επίθετα θαυμασμού για τα Τζουμέρκα και σίγουρα τα λόγια είναι λίγα για να περιγράψουν το μεγαλείο τους. Τα Αθαναμανικά Όρη, όπως είναι η δεύτερη ονομασία τους, αποτελούν τμήμα της μεγάλης οροσειράς της Πίνδου. Το βορειότερο τμήμα τους καταλαμβάνει τους νομούς Ιωαννίνων και Τρικάλων, ενώ το νοτιότερο, τα κυρίως Τζουμέρκα, ανήκουν στο νομό Άρτας και περιτριγυρίζονται από τον ποταμό Άραχθο και τον Αχελώο.
Μπάρος: Το θρυλικό πέρασμα και η εμπειρία να οδηγείς στα 1.900 μέτρα υψόμετρο
Ανακαλύπτοντας τα Τζουμέρκα μέσα από ένα οδοιπορικό - εμπειρία ζωής
Τα Τζουμέρκα για πολλούς θεωρούνται ένα από τα «ανεξερεύνητα» μέρη της χώρας που σίγουρα πρέπει να ανακαλύψεις. Απέραντη ομορφιά, ιστορικά γεφύρια, φαράγγια, καταρράκτες, σπήλαια, παρθένα δάση και παραδοσιακά χωριά με πετρόχτιστα σπίτια, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το μωσαϊκό των Τζουμέρκων.
Η ηπειρώτικη γη σε όλο της το μεγαλείο, την οποία μπορείτε να απολαύσετε αν έρθετε αποφασισμένοι για ένα όχι και τόσο εύκολο, αλλά σίγουρα συναρπαστικό οδοιπορικό στα περήφανα βουνά της Ηπείρου και τα χωριά που μέχρι στιγμής έχουν παραμείνει αλώβητα από τον μαζικό τουρισμό, διατηρώντας αναλλοίωτο τον χαρακτήρα και την παράδοσή τους. Οι επιλογές είναι πολλές και μπορείς να διαλέξεις σε ποιο χωριό θες να μείνεις για να εξερευνήσεις την γύρω περιοχή.
Συρράκο
Μαζί με τις «δίδυμες» Καλλαρύτες αποτελούν από τα πιο δημοφιλή χωριά των Τζουμέρκων. Το παραδοσιακό και πετρόχτιστο Συρράκο θα σας μαγέψει από την πρώτη στιγμή. Χτισμένο σε υψόμετρο 1200μ. και σε απόσταση 52χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα με τα παραδοσιακά γεφύρια, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα εντυπωσιακά αρχοντικά και τις γραφικές ταβέρνες.
Το Συρράκο αποτελεί ιστορικό κεφαλοχώρι της Πίνδου και γενέτειρα επιφανών ανδρών (του πρώτου κοινοβουλευτικού Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ι. Κωλέττη και των ποιητών Γεώργιου Ζαλοκώστα και Κώστα Κρυστάλλη), των οποίων οι προτομές στέκουν στον κήπο των μεγάλων Συρρακιωτών. Μάλιστα, εδώ βρίσκεται και το πατρικό σπίτι του Κρυστάλλη, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο και ανάμεσα στα εκθέματα, υπάρχουν και προσωπικά αντικείμενα του σπουδαίου ποιητή. Άλλα εκθέματα που μπορείτε να θαυμάσετε και να σας ταξιδέψουν πίσω στην ιστορία του τόπου, είναι τα μέσα παραγωγής της οικιακής τυροκομίας και υφαντουργίας, καθώς και παραδοσιακές στολές.
Εντός του οικισμού δεν επιτρέπονται τα οχήματα που σημαίνει ότι εδώ θα έχετε πραγματικά ησυχία. Στην κεντρική πλατεία θα συναντήσετε επίσης την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε τον 17ο αιώνα και διαθέτει ένα αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1900. Επίσης, στην πλατεία βρίσκονται η κεντρική τρίστομη πέτρινη βρύση με την ονομασία «γκούρα» και το τριώροφο σχολείο που μετρά έναν αιώνα ζωής και σήμερα έχει μετατραπεί σε παραδοσιακή Boutique.
Διαμονή στο ξενοδοχείο το Παλαιό Σχολείο
Τοποθεσία, καθαριότητα, εξυπηρέτηση και ποιότητα είναι τα τέσσερα χαρακτηριστικά που κάνουν το ξενοδοχείο Παλαιό Σχολείο να ξεχωρίζει. Το Παλαιό Σχολείο στο Συρράκο στέκεται αγέρωχο εδώ και έναν αιώνα. Είναι χαρακτηρισμένο ως Νεώτερο Μνημείο, διατηρώντας τον αρχικό του αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Το εσωτερικό του ανακαινίστηκε πλήρως και μετατράπηκε σε 10 δωμάτια, ένα χώρο υποδοχής και αίθουσα πρωινού
Έτσι, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, όπου το έντονο έδαφος, η πλούσια βλάστηση, τα βαθιά φαράγγια και τα ποτάμια δημιουργούν τον τέλειο προορισμό για όλες τις εποχές, η επίσκεψη θα παραμείνει αξέχαστη σε κάθε ταξιδιώτη. Το παλιό δημοτικό σχολείο σας περιμένει για να απολαύσετε τις διακοπές σας!
Καλαρρύτες
Πρόκειται, κατά κοινή ομολογία, για ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας. Οι Καλαρρύτες περιτριγυρισμένοι από τους ορεινούς όγκους του Περιστερίου και των Τζουμέρκων, είναι χτισμένοι στην άκρη μιας χαράδρας, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, πάνω από τον ποταμό Καλαρρύτικο. Από εκεί, άλλωστε, πήραν και το όνομά τους. Ολόκληρη η περιοχή είναι πνιγμένη στο πράσινο, ενώ το κλίμα τους δεν έχει σχεδόν καθόλου υγρασία. Και αυτός είναι και ο λόγος που ο Αλή Πασάς το είχε επιλέξει ως θέρετρο, ανοίγοντας μάλιστα και δρόμο που ένωνε το χωριό με τα Ιωάννινα.
Οι Καλαρρύτες θεωρούνται το δίδυμο χωριό του Συρράκου, και μεταξύ τους ενώνονται εκτός από τον δρόμο και με ένα μονοπάτι που αξίζει να το διασχίσετε, αν είστε σε καλή φυσική κατάσταση και αντέχετε, καθώς η διαδρομή είναι ζόρικη, αλλά αξίζει να την κάνετε. Υπολογίστε πως θα σας πάρει περίπου 2 ώρες για να φτάσετε από το ένα χωριό στο άλλο.
Οι Καλαρρύτες έχουν διατηρήσει ανόθευτο τον ηπειρώτικο χαρακτήρα τους, με τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και μνημεία. Εντός του οικισμού απαγορεύονται τα οχήματα, και όπως στο Συρράκο, έτσι κι εδώ, θα ζήσετε πραγματικά ήσυχες στιγμές. Το επάγγελμα που πραγματικά διέπρεψαν οι Καλαρρυτινοί είναι αυτό του αργυροχρυσοχόου. Στα εργαστήριά τους κατασκευάστηκαν τα πιο περίτεχνα ασημουργικά εκκλησιαστικά και κοσμικά καλλιτεχνήματα του 18ου αιώνα, ενώ από το χωριό κατάγεται και η οικογένεια των Βούλγαρη, διάσημη σε όλους σήμερα ως Bulgari, η οποία μαζί με πολλές άλλες οικογένειες έφυγε από τις Καλαρρύτες το 1821. Εγκαταστάθηκαν πρώτα στην Παραμυθιά κι έμειναν εκεί μέχρι το 1874, όταν ο Σωτήριος Βούλγαρης έφυγε για τη Ρώμη.
Άγναντα
Πρόκειται για ένα από τα χωριά των Κεντρικών Τζουμέρκων και βρίσκονται χτισμένα σε υψόμετρο 650-700μ.. Η απόσταση από την Άρτα είναι 53 χλμ. και αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα χωριά των Τζουμέρκων. Είναι ένας αγροτικός ορεινός οικισμός που βρίσκεται στην αγκαλιά μιας κατάφυτης περιοχής, με πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά.
Πράμαντα
Είναι η έδρα του δήμου Βορείων Τζουμέρκων και θα τα συναντήσετε σε υψόμετρο 828 μέτρων. Τα Πράμαντα είναι χτισμένα αμφιθεατρικά στις πλαγιές της Στρογγούλας και τα διασχίζουν τρία ρέματα. Στην κεντρική πλατεία του χωριού, εκτός από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, θα δείτε τη βρύση του Αράπη και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Σπήλαιο Ανεμότρυπα.
Ελληνικό
Ελληνικό, το γλυπτικό χωριό των Τζουμέρκων, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 740 μέτρων και ανήκει στα Κατσανοχώρια και στο δήμο των Βορείων Τζουμέρκων. Από την είσοδο κιόλας, θα δείτε στο δρόμο διάσπαρτα γλυπτά που θα σας εντυπωσιάσουν. Εξάλλου, το Ελληνικό προσελκύει αρκετό κόσμο λόγω του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», στο οποίο θα δείτε έργα του γνωστού γλύπτη. Έργα του θα δείτε και στη διαδρομή προς τη Μονή της Παναγίας Τσούκα, ενώ κάθε χρόνο στο χωριό λαμβάνει χώρα το γλυπτικό συμπόσιο (Δείτε εδώ το πρόσφατα αφιέρωμά μας)
Μονή Κηπίνας
Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας, όσον αφορά την αρχιτεκτονική του βρίσκεται στα Τζουμέρκα και δίπλα στις Καλαρρύτες. Πρόκειται για τη Μονή Κηπίνας που είναι σφηνωμένη μέσα σε ένα βράχο, σε μια απότομη πλαγιά, ενώ από κάτω ρέει ο Καλαρρύτικος ποταμός. Εξωτερικά η μικρή μονή θυμίζει αρκετά εκείνη της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο και είναι ακόμα ένα στοιχείο που προκαλεί δέος στους προσκυνητές.
Η Μόνη Κηπίνας κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, και μέχρι σήμερα μπορείτε να δείτε κομμάτια εκείνης της εποχής. Στο εσωτερικό της θα θαυμάσετε τις τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα, ενώ εκτός από τον χώρο της προσευχής, υπάρχουν επίσης τα κελιά των μοναχών χωρισμένα σε δύο επίπεδα, όπως επίσης και οι χώροι υποδοχής. Όσο για το όνομά της και από πού το πήρε, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, οφείλεται στους κήπους τους οποίους καλλιεργούσαν οι μοναχοί σε μια βραχώδη και εξαιρετικά δύσβατη περιοχή.
Για να ανέβετε στη Μονή, ακολουθείτε το λιθόστρωτο μονοπάτι προς την είσοδο της και πιστέψτε μας, είναι από τα πιο συναρπαστικά καλντερίμια που έχετε περπατήσει, αγναντεύοντας τη θέα που απλώνεται μπροστά σας με την άγρια και κατάφυτη χαράδρα που διασχίζει ο Καλαρρύτικος ποταμός μέχρι να ενωθεί με τον Άραχθο. Μπείτε στο εσωτερικό της Μονής Κηπίνα που κόβει την ανάσα.
Σπήλαιο της Ανεμότρυπας
Τρία χιλιόμετρα από τα Πράμαντα, σε υψόμετρο 900 μέτρων, θα συναντήσετε το σπήλαιο της Ανεμότρυπας, το πιο λευκό σπήλαιο στην Ελλάδα, καθώς φιλοξενεί στους κόλπους του καθαρό ασβεστόλιθο. Η ιστορία του ξεκινάει κάπου στο 1960, όταν δύο νέοι της εποχής, πήραν εντολή από τον τότε πρόεδρο της κοινότητας να διανοίξουν μία σχισμή, από την οποία έβγαινε δροσερός αέρας, για να εξερευνηθεί το εσωτερικό της, με την ευκαιρία της άφιξης της επίτιμης προέδρου της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Άννας Πετροχείλου.
Έρποντας με μεγάλη δυσκολία μετά από 10 μέτρα βρέθηκαν μπροστά σε ένα ευρύ κοίλωμα, όμως η έλλειψη φωτιστικών μέσων δεν τους επέτρεψε τη συνέχιση της έρευνας. Κατόπιν αυτών μελετήθηκε και εξερευνήθηκε τμήμα του σπηλαίου μήκους 270 μέτρων περίπου, το οποίο αξιοποιήθηκε το 2000 και είναι προσβάσιμο σήμερα στους επισκέπτες.
Το σπήλαιο έχει τρία επίπεδα. Το υψηλότερο και παλαιότερο έχει καταρρεύσει και σώζονται κάποια τμήματά του. Το μεσαίο επίπεδο είναι αυτό που έχει αξιοποιηθεί τουριστικά. Το τρίτο επίπεδο είναι η κοίτη υπόγειου ποταμού, ο οποίος φαίνεται στο τέλος του τουριστικού μονοπατιού, λίγο πριν δημιουργήσει έναν καταρράκτη 2 μέτρων, 10 μέτρα χαμηλότερα από το μονοπάτι. Το νερό του ποταμού εμφανίζεται ξανά σε πηγή που βρίσκεται στην χαράδρα, 25 μέτρα κάτω από την είσοδο της σπηλιάς. Στο σπήλαιο κατοικούν διάφορα έντομα όπως τα Λεπιδόπτερα.
Για ράφτινγκ στον Άραχθο
Εννοείται πως δεν φεύγετε από το ταξίδι αυτό, εάν δεν κάνετε πρώτα rafting στον Άραχθο ποταμό, τον όγδοο μεγαλύτερο της χώρα. Πρόκειται για εμπειρία ζωής, όχι μόνο για εκείνους που λατρεύουν την περιπέτεια, αλλά για όλους, μεγάλους και μικρούς, αφού υπάρχουν διαδρομές με βαθμό δυσκολίας.
Και πιστέψτε μας θα απολαύσετε το rafting στον Άραχθο, σε ένα μαγευτικό τοπίο.
Αυθεντικές ηπειρώτικες γεύσεις
Φεύγοντας, από τα Τζουμέρκα δεν θα πάρετε μαζί σας μόνο εικόνες, αλλά και γεύσεις. Στις παραδοσιακές ταβέρνες των χωριών, θα γευτείτε αυθεντικές ηπειρώτικες γεύσεις και παραδοσιακά πιάτα, με τις πίτες να έχουν την τιμητικής τους.
Κατεβάστε την εφαρμογή My Tzoumerka από τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και ταξιδέψτε στην περιοχή
Ταξίδια στην Ελλάδα
Πάργα διακοπές: Ένας ξεχωριστός προορισμός που θυμίζει νησί
Γεφύρι Κλειδωνιάς: Η εκπληκτική ομορφιά και η ιστορία μιας βεντέτας