Αν υπάρχει μια Χώρα νησιού που θα μπορούσαν πολλοί να μετακομίσουν αύριο κιόλας, τότε αυτή είναι σίγουρα η Ερμούπολη της Σύρου. Η πολύχρωμη και ξεχωριστή αρχόντισσα των Κυκλάδων είναι ένα πραγματικό στολίδι, που όσοι την επισκέπτονται μένουν με το στόμα ανοιχτό και υπόσχονται να επιστρέψουν. Και αυτό που την κάνει ακόμη πιο ξεχωριστή είναι το γεγονός ότι είναι το ίδιο γοητευτική όλες τις εποχές του χρόνου. Η Σύρος το χειμώνα μετατρέπεται σε ένα πολύχρωμο και αρχοντικό ησυχαστήριο που έχει τόση ζωντάνια όση θες για να περάσεις μερικές χαλαρές μέρες με θέα τη θάλασσα.
Ερμούπολη: Η πολύχρωμη αρχόντισσα από ψηλά είναι σαν πίνακας
Η Σύρος αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων για καλοκαιρινές διακοπές. Αν βρεθείς, όμως εκεί φθινόπωρο ή και χειμώνα, καταλαβαίνεις γιατί αποτελεί αγαπημένο προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου. Είναι το νησί που θα απολαύσεις φυσική ομορφιά, ξεχωριστή αρχιτεκτονική και πολλά αξιοθέατα. Για την ακρίβεια, αν σταθείς βράδυ στο κέντρο της πλατείας Μιαούλη στην Ερμούπολη, νομίζεις ότι πρωταγωνιστείς σε ταινία εποχής. Τα κτήρια γύρω σου σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή.
Ξεχωριστό είναι το έντονο καθολικό στοιχείο το οποίο όμως δένει με μια ιδιαίτερη αρμονία με το ορθόδοξο. Από την πρώτη στιγμή που θα δεις το νησί από μακριά όντας στο πλοίο. Οι δύο εκκλησίες, ορθόδοξη και καθολική στέκουν στους δύο λόφους. Ολόκληρο το νησί μα ιδιαίτερα η Ερμούπολη και η Άνω Σύρα εκπέμπουν μια νεοκλασική αρχοντιά. Θα δεις πολύχρωμα κτήρια, γραφικά πλακόστρωτα και περιποιημένες γωνιές. Ακόμη και οι βουκαμβίλιες όταν δεν είναι ανθισμένες, σε προϊδεάζουν για το σκηνικό που θα απολαύσεις όταν πετάξουν ανθούς!
Η Σύρος δεν είναι από αυτά τα νησιά που το χειμώνα θα ερημώσουν και δε θα έχουν ζωή. Σίγουρα η κίνηση είναι περιορισμένη αλλά ίσως έτσι απολαμβάνεις περισσότερο τις ομορφιές της. Και είναι και μια καλή ευκαιρία να απολαύσεις την Ερμούπολη περισσότερο μιας και εκεί θα βρεις περισσότερα διαθέσιμα και ανοιχτά καταλύματα. Η καρδιά του νησιού χτυπάει εκεί και οι περίπου 20.000 κάτοικοι του νησιού φροντίζουν να έχει τον πιο ιδιαίτερο ρυθμό.
Και περπατώντας στα στενά της γραφικής και αρχιτεκτονικής Ερμούπολης, θα χωθείς σε κάποιο μικρό ταβερνάκι. Και θα απολαύσεις ντόπιες και παραδοσιακές συνταγές υπό τους ήχους του μεγάλου μουσικού του ρεμπέτικου τραγουδιού, Μάρκου Βαμβακάρη. Η Σύρος είναι το νησί που δύσκολα επισκέπτεσαι μόνο μια φορά…
Απόλαυσε την πολύχρωμη αρχόντισσα των Κυκλάδων μέσα από το βίντεο του καναλιού Up Stories του Youtube…
Διαβάστε επίσης:
Πολύδροσος: Απόδραση στην ήσυχη πλευρά του Παρνασσού
Το ελληνικό «κρυφό σχολειό» που ήταν μέσα σε θαλάσσια σπηλιά
Η εντυπωσιακή ελληνική λίμνη που ενώνεται με τη θάλασσα
Συχνές Ερωτήσεις
Η Ερμούπολη είναι γνωστή ως η αρχόντισσα των Κυκλάδων λόγω της εξαιρετικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, των πολύχρωμων κτηρίων, των γραφικών πλακόστρωτων και της ιδιαίτερης αρμονίας που δημιουργείται ανάμεσα στα καθολικά και ορθόδοξα στοιχεία. Η πλατεία Μιαούλη και τα κτήρια γύρω της μεταφέρουν τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή.
Η Σύρος είναι ένας προορισμός που αξίζει να επισκεφθείς όλες τις εποχές του χρόνου. Ενώ το καλοκαίρι είναι δημοφιλές για διακοπές, το φθινόπωρο και ο χειμώνας προσφέρουν μια πιο ήσυχη και αυθεντική εμπειρία, με μεγαλύτερη διαθεσιμότητα καταλυμάτων και τη δυνατότητα να απολαύσεις τις ομορφιές χωρίς πολύ κόσμο.
Στην Ερμούπολη μπορείς να περπατήσεις στα γραφικά στενά της, να επισκεφθείς τις δύο εκκλησίες (ορθόδοξη και καθολική) που βρίσκονται στους δύο λόφους, να απολαύσεις παραδοσιακές ντόπιες συνταγές σε μικρά ταβερνάκια, και να θαυμάσεις τη νεοκλασική αρχιτεκτονική. Η πλατεία Μιαούλη είναι ιδανική για βράδια περιπάτου.
Η Σύρος έχει περίπου 20.000 κατοίκους που φροντίζουν το νησί και διατηρούν το πάλμο της καρδιάς του, ιδιαίτερα στην Ερμούπολη. Το χειμώνα, η κίνηση είναι περιορισμένη αλλά το νησί δεν ερημώνεται, δίνοντας μια πιο αυθεντική εμπειρία χωρίς τις πολλές τουρίστες.
Ο Μάρκος Βαμβακάρης ήταν ένας μεγάλος μουσικός του ρεμπέτικου τραγουδιού και συνδέεται στενά με τη Σύρο. Στα ταβερνάκια της Ερμούπολης, ακούγονται οι ήχοι του ρεμπέτικου τραγουδιού του, κάνοντας τη δική του αρχόντισσα των Κυκλάδων ακόμη πιο αυθεντική και καλλιτεχνική.









