Ζάκυνθος: Η φινετσάτη πόλη του Ιονίου

Η πόλη με τα ιστορικά μνημεία και τα γραφικά σπίτια

Ζάκυνθος: Η φινετσάτη πόλη του Ιονίου1

Η Ζάκυνθος είναι από μόνο του ένα νησί φινετσάτο και γραφικό που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των Ιόνιων νήσων. Η πόλη της Ζακύνθου είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Χτισμένη στους πρόποδες του λόφου της Μπόχαλης. Πρόκειται για μία σύγχρονη πόλη που χτίστηκε από την αρχή, μετά από το σεισμό του 1953. Όταν την επισκευθείς θα παρατηρήσεις ότι είναι η φινετσάτη πόλη του Ιονίου. Θα δεις τα επιβλητικά παραδοσιακά κτίρια με τις καμάρες, τα τοξωτά παράθυρα. Ακόμα και οι γραφικές πλατείες διατηρούν το παραδοσιακό ύφος της παλιάς πόλης. Εκεί βρίσκεται και το κεντρικό λιμάνι του νησιού που συνδέει την Ζάκυνθο με την Πελοπόννησο. Επίσης καθημερινά ξεκινούν καραβάκια που κάνουν το γύρο του νησιού. Έτσι θα γνωρίσετε το Ναυάγιο, τις Γαλάζιες Σπηλιές, το Μαραθονήσι και πολλές άλλες ομορφιές της Ζακύνθου.

Εξερευνώντας τα ιστορικά μνημεία της πόλης

Η πλατεία του Σολωμού, στο κέντρο της λεωφόρου Λομβάρδου (Στράτα Μαρίνα), περιβάλλει τα νεοκλασικά κτίρια της Εθνικής Τράπεζας, του Μεταβυζαντινού Μουσείου, του Δημαρχείου, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και  φιλοξενεί το άγαλμα του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού. Απέναντι από το άγαλμα της Ελευθερίας και η Στήλη των πεσόντων αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά σημεία της πόλης, σημείο πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων.

Expand player

Πηγαίνοντας προς το εσωτερικό της πόλης και μέσω ενός γραφικότατου πεζόδρομου συναντάμε καφετερίες, μπαρ και εστιατόρια με έντονη κίνηση κατά την διάρκεια όλου του χρόνου. Φθάνοντας στη παραδοσιακή πλακόστρωτη πλατεία του Άγιου Μάρκου συναντάμε το νεοκλασικό κτίριο του Μαυσωλείου Σολωμού- Κάλβου και Επιφανών Ζακυνθινών καθώς επίσης τη Καθολική Εκκλησία του Αγίου Μάρκου και το παραδοσιακό ρολόι. Η καθολική εκκλησία ακολουθεί το παραδοσιακό πρότυπο, στοιχείο που δίνει μια μεγαλοπρέπεια και γοητεία στον επισκέπτη.

Από αυτό το σημείο ξεκινά η οδός 21η Μαΐου που συνδέεται με την Αλεξάνδρου Ρώμα όπου εκεί βρίσκεται το εμπορικό κέντρο της πόλης με τις παραδοσιακές βενετσιάνικες καμάρες. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία εμπορικών καταστημάτων για όλες τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού και των επισκεπτών. Στο κέντρο της πόλης, στη θέση <Γεφύρι> βρίσκεται η Νομαρχία Ζακύνθου όπου φιλοξενεί πολλές δημόσιες υπηρεσίες.

Πηγή φωτογραφίας: gozakynthos.gr

Εκκλησίες και Μουσεία

Στην πόλη της Ζακύνθου υπάρχουν πολλές εντυπωσιακές εκκλησίες με σημαντικότερη αυτή του Αγίου Διονυσίου, προστάτη του νησιού, όπου φυλάσσεται και το ιερό του λείψανο. Το πανύψηλο καμπαναριό και η πληθώρα έργων τέχνης, εικόνων και τοιχογραφιών στο εσωτερικό της εκκλησίας πραγματικά θα σας εντυπωσιάσει. Επίσης αξίζει να θαυμάσετε τον Ναό της Φανερωμένης με το μεσαιωνικό του καμπαναριό που αναστηλώθηκε όπως ήταν και πρώτα χτισμένο με την πελεκητή τους πέτρα. Ακόμα παραδοσιακοί ναοί είναι αυτοί της Κυρίας των Αγγέλων και Αγίου Νικολάου του Μώλου όπου κτίστηκαν όπως ακριβώς ήταν πριν το σεισμό του 1953.

Επιπλέον, στην πόλη της Ζακύνθου αξίζει να επισκεφτείτε το Μουσείο Κατοχής και Εθνικής Αντίστασης που στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο, το Λαογραφικό Μουσείο που βρίσκεται στην Λεωνίδα Ζώη, το σπίτι του Γ. Ξενόπουλου όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια. Ο συγκεκριμένος τόπος έχει διαμορφωθεί και έχει γίνει τώρα μουσείο.

Η πανοραμική θέα της Μπόχαλης

Πηγή φωτογραφίας: ecozante.gr

Σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου βρίσκεται η Μπόχαλη. Αξίζει να θαυμάσετε την πανοραμική θέα που προσφέρει η περιοχή αφού απλώνονται μπροστά της η πόλη της Ζακύνθου και τα μαγευτικά νερά του Ιονίου. Στη γραφική συνοικία της Μπόχαλης με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τις λουλουδιασμένες αυλές και τα καταστήματα με τις παραδοσιακές καντάδες πραγματικά θα μαγευτείτε. Επιβάλλεται να επισκεφτείτε το Ενετικό κάστρο που είναι κτισμένο εκεί και το πευκόφυτο δάσος στο εσωτερικό αυτού. Ακόμα πριν ανηφορίσετε προς την Μπόχαλη πρέπει να περάσετε από τον λόφο του Στράνη στον οποίον ο εθνικός μας ποιητής εμπνεύστηκε τον εθνικό ύμνο.

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: www.astrazantevillas.gr

Διαβάστε επίσης: 

Λίνδος: Η αρχοντική Ακρόπολη της Ρόδου

Πέντε καλοκαιρινοί προορισμοί που πας μόνο με αυτοκίνητο

Τα Κουφονήσια και οι εξωτικές παραλίες τους