Αν έχεις πάει έστω και μια φορά στα Γιάννενα τότε ξέρεις ότι το σήμα κατατεθέν της εκτός από τη λίμνη της είναι το επιβλητικό κάστρο της. Το φημισμένο Κάστρο Ιωαννίνων. Στέκεται μεγαλοπρεπές δίπλα στη λίμνη έχοντας ιστορία που κρατάει αιώνες. Είναι ένα από τα αξιοθέατα που με βεβαιότητα πρέπει να επισκεφτείς αν αποδράσεις στην πόλη των Ιωαννίνων. Είναι μάλιστα, ένας ζωντανός οργανισμός, καθώς μέσα στο κάστρο απλώνεται μια ολόκληρη συνοικία. Δεν είναι ένα ξεχασμένο κάστρο που θα θαυμάσεις μόνο τα τείχη του αλλά περνάς στην άλλη πλευρά της πόλης. Εκεί που υπάρχουν ακόμη παραδοσιακές αυλές, ήχοι και αρώματα…
Το exploringgreece.tv βρέθηκε εκεί σε παίρνει μαζί του σε ένα νοητό ταξίδι…
Το Κάστρο και η ιστορία του
Το Κάστρο Ιωαννίνων χτίστηκε το 528 μ.Χ, στο πλαίσιο του σχεδίου του αυτοκράτορα Ιουστινιανού για την οχύρωση του Βυζαντινού κράτους. Λίγοι ξέρουν ότι αποτελεί το πιο αρχαίο βυζαντινό κάστρο. Την εποχή του Αλή Πασά αποτελούσε το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο ολόκληρης της Ελλάδας.
Εκεί σπούδασαν την τέχνη του πολέμου οι μεγάλοι οπλαρχηγοί, εκεί δίδαξαν οι μεγάλοι δάσκαλοι του Γένους, εκεί έζησε ο Αλή Πασάς το μεγάλο του έρωτα με την κυρά-Βασιλική και εκεί ερωτεύτηκε την κυρά-Φροσύνη. Μπαίνοντας στο κάστρο έχε στο μυαλό σου ότι χωρίζεται, ας πούμε, σε τέσσερα τμήματα: τον εξωτερικό περίβολο, τη Β.Δ. ακρόπολη με το Ασλάν Τζαμί, την Ν.Α. ακρόπολη με το Ιτς Καλέ και την Καστροπολιτεία, την παλαιά πόλη των Ιωαννίνων. Συνολικά η έκταση μέσα στα τείχη του είναι 200 στρέμματα περίπου, έχει περίμετρο 2.000 μέτρων και πλάτος 10 μέτρα Πολλά είναι τα κτίσματα που θα σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον όταν θα περνάς από μπροστά τους. Είναι σαν να απομονώνεσαι από την υπόλοιπη πόλη και να μπαίνεις σε έναν άλλο κόσμο.
Ένα από τα κτίσματα που σίγουρα θα προσέξεις είναι το Σουφαρί Σεράϊ. Είναι ένα μεγαλοπρεπές διώροφο κτίριο, στο οποίο στεγαζόταν η Σχολή Ιππικού του Αλή Πασά. Ο πάνω όροφος στηρίζεται σε ένα σύστημα στοών και έχει 50 παράθυρα. Επισκεπτόμενος τα διάφορα κτήρια και μουσεία που έχει το κάστρο θα μεταφερθείς σε μια άλλη εποχή. Των μύθων, τρων θρύλων και των παραδόσεων. Αλλά και της πλούσιας ιστορίας.
Το Βυζαντινό Μουσείο και το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων θα σε βάλουν απόλυτα στο κλίμα της εποχής. Αυτό σε συνδυασμός με την ατμόσφαιρα του κάστρου θα κάνουν την εμπειρία σου αξέχαστη.
Το Κάστρο Ιωαννίνων και το Ιτς Καλέ
Έχουμε μπει από την κεντρική πύλη του Κάστρου και κινούμαστε το Ιτς Καλέ. Εκεί που συγκεντρώνεται ο περισσότερος κόσμος, ντόπιοι και τουρίστες. Εκεί που παίζουν τα παιδιά τις Κυριακές, πίνουν τον καφέ τους παρέες και οικογένειες και βγάζουν φωτογραφίες οι τουρίστες. Αν βρεθείς καλοκαίρι μπορεί να πετύχεις και κάποια συναυλία ή εκδήλωση. Το Ιτς Καλέ πήρε τη σημερινή του μορφή κατά την περίοδο του Αλή πασά. Στην πραγματικότητα εσωτερικό ισχυρό φρούριο που περιέβαλε την κατοικία του πασά καθώς και αρκετά άλλα κτίρια, πολλά από τα οποία έχουν διασωθεί και στα οποία έχουν αποδοθεί ποικίλες χρήσεις. Σήμερα το Ιτς Καλέ λειτουργεί ως αρχαιολογικός χώρος.
Χρήσιμες πληροφορίες
Tip 1: Οι ηλιόλουστες μέρες είναι το κάτι άλλο στο Ιτς Καλέ. Μην περάσεις απλώς για να το δεις. Κάνε μια στάση και απόλαυσε τον καφέ σου στα έξω τραπεζάκια στο μαγαζί που θα βρεις εκεί. Εκεί που κάποτε ήταν τα Μαγειρεία του κάστρου του Αλή Πασά.
Tip 2: Πριν ή μετά τη βόλτα σου στο Κάστρο Ιωαννίνων αφιέρωσε λίγο χρόνο στη λίμνη. Απόλαυσε τον καφέ σου στα παραλίμνια μαγαζιά, χάζεψε τα καραβάκια που πηγαινοέρχονται στο νησάκι και τα πουλιά που περιμένουν το «μεζέ» τους από τους περαστικούς.
Tip 3: Αν έχεις σαν χόμπι τη φωτογραφία ή γεμίζεις το κινητό σου με εκατοντάδες μετά από κάθε ταξίδι, στο κάστρο θα βγάλεις μερικές από τις πιο εντυπωσιακές. Αναζήτησε τα ανοίγματα στα υψώματα του κάστρου που σου δίνουν πανοραμική θέα στη λίμνη. Αξίζει το περπάτημα…
Η πόλη για την οποία θα άφηνα την Αθήνα δίχως δεύτερη σκέψη