Η μακεδονική φάλαγγα αποτέλεσε σίγουρα ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας. Μελετήθηκε, μάλιστα, ξεχωριστά λόγω της δυναμικής και της σπουδαιότητάς του. Και όχι άδικα μιας και αποτέλεσε το όπλο κρούσης και του Φιλίππου του Β'αλλά και του γιου του, του Μεγάλου Αλέξανδρου. Η Μακεδονική φάλαγγα ήταν στην πραγματικότητα ο χαρακτηριστικός τρόπος παράταξης του στρατού κατά τη διάρκεια της μάχης, αρχικά των Μακεδόνων και στη συνέχεια όλων των κρατών των Διαδόχων και Επιγόνων. Αυτή η παράταξη τηρήθηκε και αποκαλούταν αήττητη για περίπου δύο αιώνες.
Μαντείο των Δελφών: Ο ομφαλός της γης και οι ιδιαίτεροι χρησμοί της Πυθίας
Η αήττητη Μακεδονική φάλαγγα - το όπλο κρούσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Η φημισμένη Μακεδονική φάλαγγα, που ήταν το βασικό όπλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχε ουσιαστικά τρεις σχηματισμούς. Η πύκνωση είχε βάθος 16 ανδρών, ο συνασπισμός 8 ανδρών (όπως η νοτιοελληνική φάλαγγα) και το Βάθος: 32 ανδρών και γινόταν σπάνια. Η Μακεδονική φάλαγγα παρατασσόταν με τέτοιο τρόπο έχοντας ως αποστολή να καθηλώσει τα αντίπαλα στρατεύματα. Το βασικό και δυνατό πλεονέκτημα της Μακεδονικής φάλαγγας ήταν η τρομερή δύναμη κρούσης που παρέτασσε στο εμπρόσθιο τόξο. Ήταν τέτοιο το βάθος των ανδρών την παράταξη ώστε αυτή η ακαταμάχητη ορμή ήταν πρακτικά αδύνατο να σταματηθεί από μπροστά όσο ισχυρός κι αν ήταν ο αντίπαλος. Από την άλλη υπήρχε αδυναμία στην άμυνα όταν πληττόταν από τα πλάγια.
Και λόγω αυτών των χαρακτηριστικών ο Μέγας Αλέξανδρος την χρησιμοποιούσε κυρίως όχι για να επιτεθεί. Σκοπός ήταν να αγκιστρώσει και να εγκλωβίσει τον αντίπαλο ώστε να τον κατατροπώσει. Ποιοι ήταν όμως αυτοί που συμμετείχαν στην φάλαγγα; Την Μακεδονική φάλαγγα συγκροτούσαν ελεύθεροι επαγγελματίες της Μακεδονίας. Είτε μικροϊδιοκτήτες αγρότες, είτε ακόμη και αστοί των πόλεων. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φιλίππου, η επικράτεια διαιρέθηκε σε 12 στρατολογικές περιφέρειες, από τις οποίες αντίστοιχα προέρχονταν οι τάξεις της φάλαγγας.
Κεντρική Μακεδονία, ένας τόπος γεμάτος ιστορία
Η Κεντρική Μακεδονία, εκεί που έδρασε ο Μέγας Αλέξανδρος και η Μακεδονική φάλαγγα είναι ένας τόπος γεμάτος ιστορία. Κι αυτό το καταλαβαίνεις με ένα ταξίδι στην περιοχή.
Πρώτη στάση που πρέπει σίγουρα να κάνεις είναι η Βεργίνα, εκεί όπου βρίσκεται και το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών.
Και φυσικά μετά από εκεί μια στάση στην Αμφίπολη. Την αρχαία πόλη με την μεγάλη ιστορία στην οποία έγιναν πριν λίγα χρόνια οι τελευταίες ανασκαφές. Αποτέλεσε αρχικά μια σημαίνουσα πόλη της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής αυτοκρατορίας η οποία παρήκμασε ιστορικά κατά τον μεσαίωνα. Εκεί βρίσκεται και ο περίφημος Λέων της Αμφίπολης, ένα μνημείο δόξας και πράξης του 4ου αιώνα π.Χ. και σήμα κατατεθέν των Σερρών. Αν έχεις αποφασίσει να κάνεις ένα road trip στην Κεντρική Μακεδονίας, βάλε επίσης στο πλάνο την Αρχαία πόλη της Πέλλας αλλά και το Δίον, ένα άγνωστο σε πολλούς αρχαιολογικό πάρκο της βόρειας Ελλάδας.
Η Μακεδονική φάλαγγα αποτελεί ένα σπουδαίο κομμάτι της ιστορίας αλλά ολόκληρη η Κεντρική Μακεδονία μπορεί να σου προσφέρει ένα αλησμόνητο ταξίδι στο χρόνο που σίγουρα θα θελήσεις να ξαναζήσεις...
Ταξίδια στην Ελλάδα
Τι παράδοξο συμβαίνει με το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου
Ροπωτό: Το ελληνικό χωριό «φάντασμα» και γιατί εγκαταλείφθηκε
Το μεγαλειώδες φρούριο της Ελλάδας και ο θρύλος με τον δράκο