Η παράξενη νεραϊδοσπηλιά με τους χαρακτηριστικούς σταλαγμίτες

Η κρυφή μυστηριώδης γωνιά της Ελλάδας...

Όσο περισσότερο εξερευνούμε τα παράξενα μέρη της Ελλάδας τόσο περισσότερο μας εκπλήσσει η ομορφιά και τα ιδιαίτερα αξιοθέατα που συναντούμε. Χωριά, λίμνες, ποτάμια και σπηλιές σε έναν συνδυασμό που σε μαγεύει και ταυτόχρονα σε εντυπωσιάζει με τις ιστορίες που κρύβει πίσω του. Μια ιδιαιτέρως ξεχωριστή κατηγορία στην Ελλάδα είναι τα σπήλαια. Μικρά ή μεγάλα, ευκολότερα ή δυσκολότερα προσβάσιμα είναι τόσο πολλά στην Ελλάδα και το καθένα έχει τη δική του ιστορία. Πολλές φορές μάλιστα παρά το μικρό τους μεγέθους, κρύβουν ένα δικό τους παρασκήνιο που σε εντυπωσιάζει. Αυτό συμβαίνει και με το σπήλαιο της Ειλειθυίας ή αλλιώς τη νεραϊδοσπηλιά όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Ένα από τα παράξενα μέρη της Ελλάδας που βρίσκεται στην Κρήτη.

Η παράξενη νεραϊδοσπηλιά με τους χαρακτηριστικούς σταλαγμίτες

Το σπήλαιο αυτό βρίσκεται στο νομό Ηρακλείου στην έξοδο δύο φαραγγιών, αυτό του Μίντρη και του Τσούτσουρα. Αυτό το μυστηριώδες σπήλαιο της Κρήτης ανακαλύφθηκε στο τέλος του περασμένου αιώνα και όπως τελικά αποδείχτηκε από τις ανασκαφές που έγιναν εκεί υπήρξε τόπος λατρείας από τη Νεολιθική Εποχή ως τον 5ο αι. π.Χ.

Expand player

Στην πραγματικότητα είναι ένα σπήλαιο που είχε λατρευτική χρήση και τελικά κατάφερε και επέζησε μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Η λατρευτική χρήση γινόταν προς τη θεότητα Ειλειθυία η οποία ήταν θεότητα Ελληνικής Μυθολογίας και ήταν κόρη του Δία και της Ήρας. Θεωρείτο ότι ήταν η θεά της γέννησης και των πόνων του τοκετού. Ο μύθος λέει ότι η Ήρα γέννησε την Ειλειθυία μέσα σε αυτό το σπήλαιο, το νεραϊδοσπήλαιο. Η μυθολογία ήθελε, λοιπόν, την θεότητα Ειλειθυία να βοηθούσε τις γυναίκες να γεννήσουν και να αντέχουν τους πόνους της γέννας. Γι’ αυτό και πριν αλλά και μετά από κάθε γέννα, οι γυναίκες της προσέφεραν διάφορα αφιερώματα στο σπήλαιο, το οποίο αποτελούσε τον κυριότερο τόπο λατρείας της.

Πηγή φωτογραφίας: C_messier

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σπηλαίου

Το νεραϊδοσπήλαιο έχει μήκος 64,5 μέτρα και πλάτος περίπου 12 στο μεγαλύτερο σημείο του. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι οι παράξενου σχηματισμού σταλαγμίτες που θα δει κανείς εκεί. Μπορεί να πει κάποιος ότι έχουν κάποια ανθρώπινη μορφή. Εξάλλου ο λατρευτικός χαρακτήρας που είχε αυτό το ελληνικό σπήλαιο κάνει το μυαλό ίσως να φαντάζεται ακόμη περισσότερο κα΄τι τέτοιο.

Στην είσοδο του σπηλαίου υπάρχουν τα θεμέλια κτίσματος τα οποία θεωρήθηκαν κατοικία των ιερέων ή φυλάκων. Ένας υψηλός θάλαμος μέσα στο σπήλαιο είναι διαμορφωμένος σε 3 διαδοχικές αίθουσες με ανισόπεδο δάπεδο. Eσωτερικά του σπηλαίου, επίσης, υπήρχε ένας ορθογώνιος περίβολος πέτρινου βωμού, ο οποίος περιβαλλόταν από ανθρωπόμορφους σταλαγμίτες. Εκεί λέγεται ότι οι εγκυμονούσες έτριβαν την κοιλιά τους για να έχουν καλό τοκετό.

Η νεραϊδοσπηλιά της Κρήτης είναι από τα παράξενα της Ελλάδας που σε εντυπωσιάζουν από την αρχή…

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: landofexperiences.gr

Διαβάστε επίσης:

Η άγνωστη ελληνική λίμνη του Κομήτη και οι θεωρίες για τον μετεωρίτη

Τα ελληνικά χωριά – φαντάσματα και γιατί εγκαταλείφθηκαν