Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα που έχει δημιουργήσει η ίδια η φύση στην Ελλάδα. Τα Λουτρά Πόζαρ, ή αλλιώς το φυσικό σπα της Ελλάδας, όπως το αποκαλούν είναι ένα μέρος που αξίζει να πας έστω μια φορά στη ζωή σου. Μια εμπειρία διαφορετική σε έναν θερμοπόταμο που δε συναντάς συχνά. Άσε που ο χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή για να τα επισκεφθείς.
Γιατί ονομάζονται Λουτρά Πόζαρ;
Η ονομασία των Λουτρών Πόζαρ προέρχεται από τις λέξεις «πο» και «ζαρ», που σημαίνουν «κάτω από την φωτιά». Και η εμπειρία είναι αυτή ακριβώς. Βουτιές που σε αναζωογονούν με ένα είδος «υγρής φωτιάς».
Το φυσικό αυτό σπα βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Καϊμακτσαλάν, 10 χιλιόμετρα μακριά από την ιστορική Αριδαία. Από τις πηγές της Αριδαίας, λοιπόν, βγαίνει ζεστό νερό. Για την ακρίβεια νερό που έχει σταθερή θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου όλο το χρόνο. Εκεί μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου και τις ιαματικές δράσεις της «πισίνας» της φύσης.
Το φυσικό σπα της Ελλάδας
Οι φυσικοί καταρράκτες που βρίσκονται στο σημείο δημιουργούν ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς μέσα στο δάσος. Η εμπειρία του μπάνιου κάτω από το ζεστό τρεχούμενο νερό των καταρρακτών είναι μοναδική. Ο θερμοπόταμος που φέρνει το ζεστό νερό δημιουργείται από πηγές που αναβλύζουν σε υψόμετρο 360-390 μέτρων. Ουσιαστικά το νερό της βροχής εισχωρεί στο έδαφος φτάνοντας σε μεγάλο βάθος. Αφού θερμανθεί ανεβαίνει ψηλότερα εμπλουτισμένο με μέταλλα και άλλα ευεργετικά συστατικά. Σε αυτό το ιαματικό νερό κάνουν μπάνιο οι πάνω από 1.000.000 επισκέπτες που φτάνουν κάθε χρόνο στα Λουτρά Πόζαρ. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει και το ηλικιακό target group των επισκεπτών. Παλιότερα οι επισκέπτες ήταν κυρίως άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας. Πλέον είναι top προορισμός για ζευγάρια ενώ κάνουν εκδρομές και σχολεία.
Δρακόλιμνη: Η ελληνική μυθική λίμνη των «δράκων»
Αν επισκεφθείς τα λουτρά θα δεις ότι το δημιούργημα της φύσης έχουν επιμεληθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι άνθρωποι της περιοχής. Εχουν κατασκευαστεί ατομικοί λουτήρες και εσωτερικές ομαδικές πισίνες για την διευκόλυνση των επισκεπτών. Επίσης υπάρχει και μία ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων σε ένα ειδικά διαμορφωμένο πλάτωμα παράλληλα με το ποτάμι.
Η εμπειρία του χαμάμ
Εκτός από το εξωτερικό φυσικό σπα, η Λουτρόπολη στα Πόζαρ θα σου προσφέρει κι άλλες εμπειρίες. Εκεί θα βρεις το «Αλεξάνδρειο» υδροθεραπευτήριο. Στο σύγχρονο κτίριο που έχει δημιουργηθεί υπάρχουν 11 prive πισίνες με τεχνητούς καταρράκτες. Η καθεμία έχει χωρητικότητα 6 άτομα. Μην παραλείψεις να ζήσεις την εμπειρία του χαμάμ. Για να ενημερωθείς πλήρως για όλες τις παροχές, αρκεί μια ερώτηση στους υπεύθυνους εκεί. Κλείσε τηλεφωνικά νωρίς τις ομαδικές πισίνες ιδιαιτέρως σε τριήμερα και εορταστικά Σαββατοκύριακα.
Τι άλλο να κάνουμε μετά τα Λουτρά Πόζαρ;
Αφού ζήσεις την απόλυτη εμπειρία των Λουτρών, αξίζει να γνωρίσεις καλύτερα την περιοχή. Εχουν δημιουργηθεί γέφυρες και μονοπάτια που ακολουθούν το φυσικό τοπίο και την μορφολογία του εδάφους. Ρώτησε ποια από τα μονοπάτια καταλήγουν στα σπήλαια. Αυτά περιβάλλουν τη λουτρόπολη και συνιστούν το πρώτο σπηλαιολογικό πάρκο της Ελλάδας. Οι εικόνες που θα δεις δεν αποτυπώνονται ούτε στις καλύτερες φωτογραφίες.
Το ελληνικό γεφύρι που εμφανίζεται και εξαφανίζεται
Σε κοντινή απόσταση είναι επίσης και το Χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν. Αν βρεθείς στην περιοχή για μέρες, αξίζεις να κάνεις ως εκεί μια βόλτα. Ακόμη κι αν δεν ξέρεις σκι, θα πιεις μια ζεστή σοκολάτα με θέα το χιονισμένο τοπίο.
Που θα φάμε καλό φαγητό και ντόπιο τσίπουρο;
Αν πας στα Λουτρά Πόζαρ εκτός από το ζεστό μπάνιο θα απολαύσεις σίγουρα και καλό φαγητό. Το «Κόκκινο Πιπέρι», ο «Διόνυσος» και «το Στέκι της Μπουμπούς» είναι ασφαλείς επιλογές που θα σε χορτάσουν σε καλές τιμές, εγγυημένα!
Ζήτησε, επίσης, να δοκιμάσεις ντόπιο τσίπουρο καθώς στην περιοχή η διαδικασία της απόσταξης είναι μια μικρή ιεροτελεστία. Βρες έναν τοπικό παραγωγό απο τους πολλούς και πάρε μαζί σου για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Πώς θα πάμε στα Λουτρά Πόζαρ;
Αν φτάσεις στην Αριδαία, τα πράγματα είναι πολύ απλά καθώς η απόσταση είναι πολύ κοντινή. Τα Λουτρά Πόζαρ απέχουν περίπου 35 χιλιόμετρα από την Εδεσσα και 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.
Πηγή φωτογραφιών: loutrapozar.com.gr
Κοιλάδα των Τεμπών: Η στάση που επιβάλλεται να κάνεις