Η όψη της και μόνο σου προκαλεί δέος. Πόσω δε μάλλον όταν γνωρίζεις την ιστορία της. Ο λόγος για την αρχαιότερη μονή της Ελλάδας και τον πολύ σημαντικό ρόλο που έπαιξε αυτή στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Μιλάμε φυσικά για το Μέγα Σπήλαιο, το ιστορικό μοναστήρι των Καλαβρύτων. Εκεί που γράφτηκε μεγάλο και σπουδαίο μέρος της ελληνικής ιστορίας. Οι εικόνες είτε τις αντικρίζεις από φωτογραφίες είτε βρεθείς εκεί, δε γίνεται παρά να σου προκαλέσουν ένα ιδιαίτερο συναίσθημα.
Βράχα: Το ιστορικό χωριό με τ’ ανήλιαγα κελιά και την άγρια φύση
Μέγα Σπήλαιο: Η αρχαιότερη μονή της Ελλάδας και ο σπουδαίος ρόλος της στην Επανάσταση του 1821
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι είναι σίγουρα ότι η μονή θεωρείται η αρχαιότερη στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα χτίστηκε το 362 μ.Χ. από τους Θεσσαλονικείς αδερφούς μοναχούς, Συμεών και Θεόδωρο. Η ιστορία αναφέρει τα εξής: Τη στιγμή που οι δυο τους βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, είδαν ο καθένας ξεχωριστά μια οπτασία που τους έδωσε μια συγκεκριμένη εντολή. Αυτή ανέφερε ότι πρέπει να μεταβούν στην Αχαΐα και να βρουν την Ιερή Εικόνα της Παναγίας από μαστίχα και κερί, φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Πράγματι και μετά από πολλές και συνεχόμενες περιπλανήσεις αλλά κι άλλα όνειρα, συνάντησαν εκεί το 362 μ.Χ. την κόρη Ευφροσύνη, μια βοσκοπούλα από το χωριό Γαλατά, δηλαδή τη σημερινή Ζαχλωρού.
Η Ευφροσύνη τους οδήγησε στο σπήλαιο που βρισκόταν η αναζητούμενη Ιερή Εικόνα, την οποία είχε ανακαλύψει νωρίτερα η ίδια «Θεία Βουλή», και με την οδηγία ενός τράγου από το κοπάδι της, που πήγαινε στο σπήλαιο για να πιει νερό από την πηγή που βρισκόταν εκεί. Η πηγή αυτή του σπηλαίου - μαρμάρινη κατόπιν - αποτελεί σήμερα, το γνωστό με το όνομα «η Πηγή της Κόρης», άγιασμα.
Όπως είπαμε, εκτός του ότι αποτελεί το παλαιότερο μοναστήρι στην Ελλάδα, το Μέγα Σπήλαιο ξεχωρίζει και για το σπουδαίο ρόλο που έπαιξε κατά την Επανάσταση του 1821. Αποτέλεσε το κέντρο αντίστασης των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι δέχτηκε πολλές επιθέσεις, τελικά κατάφερε να μείνει όρθια και ποτέ δεν κατακτήθηκε.
Αν μπορούμε να αναφέρουμε ένα γεγονός που ξεχώρισε ήταν η απόκρουση της επέλασης του Ιμπραήμ τον Ιούνιο του 1827.
Πώς προσεγγίζεις τη Μονή
Το Μέγα Σπήλαιο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα στο δρόμο που ενώνει την εθνική οδό Πατρών – Αθηνών με τα Καλάβρυτα. Χτισμένη στα 899 μέτρων πάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού προκαλεί δέος και είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το άγριο και εντυπωσιακό τοπίο της περιοχής το οκταώροφο συγκρότημα της Μονής καθηλώνει και τον πιο αδιάφορο επισκέπτη.
Κάνε μια περιήγηση στο Μέγα Σπήλαιο μέσα από το κανάλι n.p. production του Youtube
Διαβάστε επίσης:
Το ελληνικό νησί που μοιάζει με… κιμωλία σε μαυροπίνακα
Η Πηγή της Κυράς και ο θρύλος του κοριτσιού στην Αττική
Πάχαινα: Ο ελληνικός οικισμός που μοιάζει χτισμένος μέσα στα βράχια