Μετέωρα. Ο ποιητής και ζωγράφος Έντουαρντ Λίαρ είχε γράψει κάποτε πως καμία πένα ή μολύβι δεν είναι ικανά να περιγράψουν τα μοναστήρια στα βουνά των Μετεώρων. Δημοσιογράφος της Daily Mail που επισκέφθηκε τους μυστικιστικούς βράχους στη Θεσσαλία, το επιβεβαιώνει αυτό και νιώθει τυχερός που το έζησε! Η τριήμερη διαδρομή του στην καρδιά της Ελλάδας, όπως εξιστορεί ο ίδιος, ήταν μια μοναδική εμπειρία. Το ταξίδι του Τόμας Χόντκινσον είχε αφετηρία τη Θεσσαλονίκη. Φτάνοντας στα Μετέωρα, αντίκρισε τους βράχους να υψώνονται ανεξήγητα από την πεδιάδα. Οι πρώτες εικόνες. Τα πρώτα συναισθήματα. Οι σκέψεις που έγιναν προτάσεις για να γραφτεί το ταξιδιωτικό αφιέρωμα με τίτλο «Η απόλυτη ειρήνη: Μυστικιστικά βουνά, θεϊκή θέα - Τα μοναστήρια στις κορυφές των Μετεώρων είναι παραδεισένια».
Ταξίδι στα παραμυθένια ελληνικά χωριά που θα σε μαγέψουν
Περιγράφοντας το χώρο με ένα σύντομο ταξίδι στο χρόνο, ο Βρετανός ταξιδιώτης -γιατί έτσι βιώνεις το ταξίδι, όποιος κι αν είναι ο ρόλος σου- εξηγεί μέσα σε λίγες γραμμές πως οι θεόρατοι πέτρινοι όγκοι υπάρχουν εκεί για περισσότερα από χίλια χρόνια. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν οι ερημίτες. Αναζητούσαν την απομόνωση και την ηρεμία αλλά και την επικοινωνία με κάτι ανώτερο, που δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους.
Ακολούθησαν οι μοναχοί. Κυνηγημένοι από την Οθωμανική Αυτοκρατορία έψαξαν και βρήκαν το ιδανικό σημείο για να ζήσουν. Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης, γράφει ο Χόντκινσον, ήταν από τους πρώτους που κατοίκησαν εκεί. Μαζί με τον Γέροντα Γρηγόριο διέμεναν στις σχισμές των βράχων. Αυτές ήταν οι πρώτες κατοικίες των Μετεώρων.
Το Μεγάλο Μετέωρο
Στη σύντομα παρουσίαση της ιδιαίτερης περιοχής της χώρας μας, γίνεται αναφορά στη Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως το Μεγάλο Μετέωρο. Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο των Μετεώρων, στα 534 μέτρα, και από το 1988 συμπεριλαμβάνονται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Από την περιήγηση του, ταξιδεύοντας και γνωρίζοντας την Ελλάδα, ο Τόμας Χόντκινσον εντυπωσιάστηκε, και το μετέφερε στο κείμενό του αυτό, από την εκπληκτική τέχνη που συνάντησε σε όλα τα μοναστήρια που επισκέφθηκε, σε συνδυασμό με τη μοναδική θέα. Ξεχώρισε, εκτός από το Μεγάλο Μετέωρο, τη Μονή Βαρλαάμ και την τοιχογραφία που απεικονίζει τη Δευτέρα Παρουσία.
Ο αετός και ο τουρίστας
Ο λυρικός του επίλογος, σε ωθεί να φτιάξεις αποσκευές και να κάνεις κι εσύ αυτό το ταξίδι. Ακόμη και αν έχεις πάει στο παρελθόν ή αν δεν είχες συμπεριλάβει, μέγα λάθος, τα Μετέωρα στους προορισμούς σου. Τα Μετέωρα απέχουν λιγότερο από 4 ώρες από την Αθήνα και κάτι παραπάνω από 2,5 ώρες από τη Θεσσαλονίκη.
Γράφει, λοιπόν, ο αρθρογράφος της Daily Mail: «Το να ζεις σαν αετός στον καθαρό αέρα χωρίς τίποτα να αποσπά την προσοχή σου από τα βιβλία και τον στοχασμό πρέπει να είναι μια εξαιρετική ζωή και έτσι είναι για τους μοναχούς των μοναστηριών που εξακολουθούν να λειτουργούν». Επειδή δεν είμαστε αετοί αλλά αστοί, ας κρατήσουμε την τελευταία πρότασή του «Ως τουρίστας θα ρίξετε μόνο μια ματιά, αλλά αυτή θα σας μείνει αξέχαστη».
Ταξίδια στην Ελλάδα
Μετέωρα: Ταξίδι στα μοναστήρια ενός ιερού τόπου
Ταξίδι στα Μετέωρα: Το μοναστήρι που προκαλεί δέος
Θρησκευτικός τουρισμός: Πέντε μοναστήρια στολίδια της Ορθοδοξίας