Νάξος: Ο σπάνιος και εντυπωσιακός Αρχαιολογικός Ναός της Θεάς Δήμητρας

Ένα ιστορικό διαμάντι του νησιού

Νάξος: Ο σπάνιος και εντυπωσιακός Αρχαιολογικός Ναός της Θεάς Δήμητρας

Ένας σπάνιος Αρχαιολογικός Ναός σε μια μοναδική τοποθεσία. Ο αρχαιολογικός Ναός της Θεάς Δήμητρας. Ένας από τους πολλούς λόγους για να επισκεφθείς την Νάξο και το φθινόπωρο. Τότε που θα βρεις γλυκές θάλασσες με λίγο κόσμο, Χωριά που ξαναβρίσκουν τον ήρεμο ρυθμό τους. Εκεί που θα δοκιμάσεις αυθεντικές γεύσεις σε καφενεία και ταβερνούλες δίπλα στο κύμα. Η Νάξος έχει τόσους λόγους για να την επισκεφθείς ακόμη και για ένα γρήγορο σαββατοκύριακο. Φυσικά τα αξιοθέατά της είναι ένας από αυτούς.

Ο Ναός της Θεάς Δήμητρας

Ο Αρχαιολογικός ναός της θεάς Δήμητρας, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία κτίσματα στην ιστορία της Νάξου. Το ιερό της Δήμητρας μαζί με το ναό των Υρίων θεωρούνται αρχιτεκτονικά οι πρόδρομοι του Παρθενώνα.

Expand player

Είναι κτισμένος μεταξύ του 530 και 520 π.Χ. από λευκό μάρμαρο. Το μνημείο δεσπόζει στο ύψωμα μιας εύφορης πεδιάδας με θέα τόσο προς τη θάλασσα όσο και προς το βουνό του Ζα (Δία). Μετέπειτα, κατά τον 6ο αιώνα, το αρχαίο ιερό διαμορφώθηκε σε χριστιανική βασιλική εκκλησία.

Στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαιολογικού Ναού της Θεάς Δήμητρας μπορείτε να επισκεφθείτε ένα πολύ ιδιαίτερο μουσείο. Έχει βραβευτεί για την αρχιτεκτονική του, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο είναι εναρμονισμένο με το υπόλοιπο τοπίο. Πιο συγκεκριμένα βραβεύτηκε στις 4 Ιουνίου 2004 στο Μόναχο με την υψηλότερη διάκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Europa Nostra, στην κατηγορία «1d: Αρχαιολογικοί χώροι».

Μέσα στο μουσείο μπορείτε να παρατηρήσετε αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν στην αναστήλωση καθώς και διάφορα ευρήματα τα οποία υποδηλώνουν τη σπουδαιότητα του τόπου.

Πηγή φωτογραφίας: rentacarnaxos.gr

Το μουσείο και τα δύο τμήματά του

Στην πρώτη αίθουσα μπορείτε να παρατηρήσετε τμήματα του αετώματος της στέγης του ναού, καθώς και το τμήμα των εσωτερικών κιόνων. Οι εσωτερικοί κίονες χρησιμοποιούνταν για τη λατρεία της Θεάς Δήμητρας και της κόρης της όπως μαρτυρούν οι επιγραφές που βρέθηκαν στο ναό. Επίσης ιδιαίτερης σημασίας είναι τα αγάλματα των κούρων καθώς και οι επιγραφές από τις αφιερώσεις στους θεούς.

Στη δεύτερη αίθουσα η οποία είναι αφιερωμένη στην εκκλησία, θα βρείτε το εσωτερικό μέρος του παλαιοχριστιανικού ναού. Επίσης μέρη από τον άμβωνα και το χαρακτηριστικό της μαρμάρινο παράθυρο. Τέλος θα παρατηρήσετε λυχνάρια και μήτρες που άλλοτε χρησιμοποιούνταν στις κεραμικές κατασκευές.

Χρήσιμες πληροφοφίες

Αν χρησιμοποιείτε ιδιωτικό μέσο μεταφοράς μπορείτε να σταθμεύσετε στο δημόσιο δρόμο. Μπορείτε να μεταφερθείτε και με τοπικό μέσο μεταφοράς (ΚΤΕΛ) καθώς πραγματοποιούνται δρομολόγια προς το χωριό Σαγκρί.

Η είσοδος είναι δωρεάν και η δυνατότητα πρόσβασης για άτομα με ειδικές ανάγκες
υπάρχει μόνο για τη Μουσειακή Συλλογή.

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: naxostrekking.com

Διαβάστε επίσης:

Γαϊδουρονήσια: Ένα τοπίο γεμάτο «γαλάζιες λίμνες»

Οι ελληνικές Μαλδίβες που είχαν μαγέψει την κόρη του Πικάσο

Exit mobile version