Νάξος: Τρία μοναστήρια που αξίζει να επισκεφθείς

Ιδιαίτεροι ναοί της Ορθοδοξίας με ιστορία

Η Νάξος φημίζεται για το μεγάλο αριθμό χριστιανικών ναών αλλά και μοναστηριών που διαθέτει. Καθένα από τα μοναστήρια, έχει τη δική του ιστορία και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά όλα έχουν ως κοινό τόπο τη συνεισφορά τους στο νησί. Αν βρεθείς, λοιπόν, στη Νάξο για διακοπές, πέρα από τις παραλίες που θα επισκεφθείς και το γαστρονομικό ταξίδι που θα κάνεις, αξίζει να επισκεφθείς και κάποια από τα μοναστήρια του νησιού.

Εμείς ξεχωρίσαμε και σου προτείνουμε μερικά…

Expand player

Το Μοναστήρι της Αγιάς

Ο Πύργος και το Μοναστήρι της Αγιάς βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Νάξου, 6 χλμ. πριν το χωριό του Απόλλωνα. Η Μονή της Αγιάς είναι σε υψόμετρο 220 μέτρα. Στο προαύλιο υπάρχει πηγή που περιτριγυρίζεται από τεράστιους αιωνόβιους πλάτανους με πυκνή βλάστηση. Είναι αφιερωμένη στην Παναγία και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου – την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου οπότε και πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι.

Στα 150 μέτρα από τη μονή βρίσκεται ο Πύργος της Αγιάς, χτισμένος από ναξιώτικη πέτρα. Χτίστηκε τον 17ο αιώνα και κατοικείτο μέχρι το 1992 όταν ξέσπασε μια εκτεταμένη πυρκαγιά η οποία κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του. Σήμερα σώζονται μόνο κάποιοι τοίχοι οι οποίοι θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν του. Για να επισκεφθείς το Μοναστήρι υπάρχει ένα μικρό μονοπάτι δίπλα από τον πύργο. Όμως έχει διαμορφωθεί και δρόμος για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης

Πηγή φωτογραφίας: Templar52

Από τα μοναστήρια που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς είναι η Ιερά Μονή της Φανερωμένης η οποία είναι σχεδόν παραθαλάσσια. Έχει ταυτιστεί με την ανεύρεση εικόνας της Παναγίας από πλήρωμα πλοίου που κινδύνεψε στη περιοχή. Βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού Εγγαρές. Απέχει περίπου 17 χλμ. από τη Χώρα της Νάξου στο περιφερειακό οδικό δίκτυο.

Η Μονή χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Στα τέλη του 16ου αιώνα η Μονή της Φανερωμένης πήρε τη μορφή που έχει σήμερα και κατέστη σταυροπηγιακή Μονή μετά από σχετική απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Θεολήπτου του Α’.

Η Μονή γνώρισε μεγάλη ακμή τον 19ο αιώνα και έχουν γράψει για αυτήν πολλοί και σημαντικοί περιηγητές. Είναι ανδρική μονή με καλόγερους και ηγούμενο, επισκέψιμη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μπορείτε να δείτε τους λειτουργικούς της χώρους, τα κελιά, το μαγειρείο και το ναό με την εικόνα της Παναγίας. Στις 15 Αυγούστου η Ιερά Μονή Φανερωμένης γιορτάζει για τρεις ημέρες.

H Μονή Φωτοδότη

Πηγή φωτογραφίας: kastra.eu

Η ιερά Μονή του Φωτοδότη βρίσκεται λίγο πιο βόρεια από το χωριό Δανακός. Είναι ιδιαίτερο κτίσμα καθώς είναι το αρχαιότερο και ίσως και το σημαντικότερο καστρομονάστηρο της Νάξου.

Είναι κτισμένη σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων και γύρω της έχει συκιές και αμπέλια καθώς και έναν αιωνόβιο πλάτανο στην είσοδό της. Το Μοναστήρι κτίστηκε πάνω στα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής τρίκλιτης κιονοστήρικτης βασιλικής εκκλησίας του 6ου αιώνα. Αποτελείται από δύο ορόφους. Το τέμπλο και οι τοιχογραφίες του ναού, χρονολογούνται από την περίοδο της Εικονομαχίας, γι’ αυτό και η ανέγερσή του εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκε τον 9ο μ.Χ. αιώνα. Ο Ναός είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος ο οποίος γιορτάζει στις 6 Αυγούστου. Γίνεται τέλεση Εσπερινού την παραμονή της εορτής και Θεία Λειτουργία ανήμερα.

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: naxos-gr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης:

Ρόδος: Τα μοναδικά αξιοθέατα της Μεσαιωνικής πόλης

Άσσος: Ο εξωτικός παράδεισος στην Κεφαλλονιά

Τα Κουφονήσια και οι εξωτικές παραλίες τους