Νέστος: Μια φλέβα ζωής και απαράμιλλης ομορφιάς

Εκεί που αρχίζει η περιπέτεια

Δεν είναι μόνο ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας. Αυτό που έχει ο Νέστος και ξεχωρίζει είναι η άγρια και σπάνια ομορφιά του. Είναι τα καταπράσινα δάση της οξιάς, τα πέτρινα γεφύρια και οι ανήσυχοι παραπόταμοι. Είναι όλα αυτά που συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο ομορφιάς.

Ο ποταμός Νέστος και η διαδρομή του

Αυτό το φυσικό σύνορο των νομών Καβάλας και Ξάνθης σχηματίζει ένα μακρύ ταξίδι με σπάνιους υδροβιότοπους και εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Μια αληθινή φλέβα ζωής που φιλοξενεί ένα ευαίσθητο οικοσύστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι τον κατατάσσει ανάμεσα στους πέντε σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης. Η συνολική του πορεία καλύπτει 243 χιλιόμετρα. Τα 130 χιλιόμετρα από αυτά βρίσκονται σε Ελληνικό έδαφος. Ο Νέστος πηγάζει από τα όρη Ρίλα της Βουλγαρίας, ενώ εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος, αφού πρώτα έχει διασχίσει τους ορεινούς όγκους της Δυτικής Ροδόπης και το όρος Φαλακρό.

Expand player

Αν μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα από τα καλύτερα κομμάτια του ποταμού τότε αυτά είναι τα Στενά του Νέστου, επονομαζόμενα και Θρακικά Τέμπη. Πρόκειται για ένα αληθινό μνημείο της φύσης. Έναν βοτανικό κήπο 23.800 στρεμμάτων, που έχει απόλυτα δικαιολογημένα χαρακτηρισθεί ως «Αισθητικό Δάσος».

Οι πηγές του Νέστου βρίσκονται στις πλαγιές της βουλγαρικής Ρίλα (οροσειρά του Σκομίου). Στις εκβολές του στο Θρακικό Πέλαγος, απέναντι από τη Θάσο, σχηματίζεται το περίφημο Δέλτα του, σε απόσταση 2 χλμ. περίπου. Σημείο που πρέπει να δεις από κοντά έστω και αν κάνεις ταξίδι στο Νέστο μια φορά στη ζωή σου.

Εκεί που αρχίζει η περιπέτεια

Ο Νέστος δεν είναι ένα ποτάμι που απλώς θα θαυμάσεις από μακριά. Είναι ένα μέρος ιδανικό αν σου αρέσει η περιπέτεια. Η φύση σε προκαλεί να την εξερευνήσεις σε μια περιοχή που πραγματοποιούνται πολλά οργανωμένα προγράμματα εναλλακτικού τουρισμού. Μπορείς να κάνεις από το πιο απλό, δηλαδή πεζοπορία έως και την κατάβαση του ποταμού με κανό καγιάκ. Επίσης εκεί λειτουργούν οργανωμένες εταιρείες που θα σε βοηθήσουν να ζήσεις την εμπειρία της ιππασίας ή της ορεινής ποδηλασίας. Επίσης μπορείς να εξερευνήσεις την περιοχή κάνοντας βόλτα με 4X4. Αν σου αρέσουν τα πιο ήρεμα πράγματα τότε μπορείς να γνωρίσεις την παρατήρηση πουλιών. Ο Νέστος είναι εξάλλου ένας πλούσιος υδροβιότοπος που προσφέρεται γι’ αυτή την δραστηριότητα.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κλείσεις ραντεβού με την πλανεύτρα φύση και να μάθεις τα μυστικά της περιοχής. Μην ξεχάσεις να επισκεφθείς έναν από τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες των Βαλκανίων, τον Λειβαδίτη. Επίσης το τοπίο είναι μαγευτικό και στο παλιό πέτρινο γεφύρι του Λεωνίδα στις δασωμένες πλαγιές της Ροδόπης.

Ο Νέστος είναι σίγουρα το καμάρι της Βορειοανατολικής Ελλάδας, τόσο για τη σπάνια φυσική ομορφιά του όσο και για την τεράστια οικολογική του αξία, καθώς αποτελεί σημαντικότατη πηγή ζωής για τον τόπο.

Αώος: Το μοναδικό ποτάμι της Ελλάδας που καταλήγει σε ξένη θάλασσα

Η γαστρονομία της περιοχής

Σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Νέστου θα βρεις τοπικές παραδοσιακές συνταγές και ταβέρνες που σου προσφέρουν ξεχωριστές γεύσεις. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τζιγεροσαρμάδες, κρέας στη γάστρα και αγριογούρουνο με κυδώνια. Το τελευταίο θα το βρεις στην Ταβέρνα Πλατεία στον Δαφνώνα της Ξάνθης. Θα μας θυμηθείς…

Πώς θα φτάσεις στο Νέστο:

Με το δικό αυτοκίνητο η απόσταση από την Αθήνα είναι περίπου 700 χιλιόμετρα. Μια εντελώς διαφορετική εμπειρία είναι επίσης το ταξίδι με το τρένο. Αν επιλέξεις να κάνεις το ταξίδι αεροπορικώς από Αθήνα, τότε το πλησιέστερο αεροδρόμιο είναι αυτό της Χρυσούπολης, που απέχει 40 χλμ. περίπου από την Ξάνθη.

Πηγή φωτογραφιών: www.visitkavala.gr

Νυμφαίο: Απόδραση στο μαγευτικό χωριό της αρκούδας
Exit mobile version