«Τους μακρινούς φάρους, τα φώτα ενός απίθανου ορίζοντα» γράφει ο Μανόλης Αναγνωστάκης. Οι φάροι, υπήρξαν επί χρόνια τα χρήσιμα σημάδια για τους ναυτικούς. Μπορεί σήμερα με τα ηλεκτρονικά μέσα που υπάρχουν να μην είναι τόσο απαραίτητοι όσο άλλοτε, αλλά οι φάροι στην Ελλάδα εξακολουθούν να αναβοσβήνουν διακριτικά. Παράλληλα με την καθημερινότητά μας που διαρκώς εξελίσσεται. Είναι κτίρια που δεν περνούσαν ποτέ απαρατήρητα και δεν είναι τυχαίο ότι έχουν εμπνεύσει τόσους και τόσους ποιητές από την αρχαιότητα. Κάποιοι από αυτούς τους φάρους ξεχωρίζουν και όχι άδικα.
Ο Φάρος Τουρλίτης στην Άνδρο, έχει κάτι μοναδικό στην Ελλάδα
Ο Φάρος Τουρλίτης είναι ένας από τους φάρους με τη δική του ιστορία που σίγουρα ξεχωρίζει. Κατασκευάστηκε το 1887 κι έχει ύψος 7 μέτρων. Πρόκειται για τον πρώτο αυτόματο φάρο στην Ελλάδα με μια συγκεκριμένη, ειδική τεχνολογία. Με αυτή την τεχνολογία θεωρήθηκε πρωτοπόρος γιατί του έδινε μεγάλη αξιοπιστία γιατί δεν απαιτούσε διαρκή επιτήρηση. Το δυστυχές είναι ότι κατά τη διάρκεια των ετών υπέστη πολλές καταστροφές. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ο φάρος καταστράφηκε από τον βομβαρδισμό της Ιταλικής Φρουράς της Άνδρου από τους Γερμανούς.
Στις αρχές της δεκαετίας του '50 ο φάρος λειτούργησε ως αυτόματος ασετιλίνης πάνω στα ερείπια του παλαιού. Επιπλέον αρκετά χρόνια αργότερα ανακατασκευάστηκε με δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή. Από τότε λειτουργεί και πάλι ως αυτόματος ασετιλίνης. Τι τον κάνει όμως τόσο ξεχωριστό; Μα φυσικά η κατασκευή του! Είναι χτισμένος πάνω σε έναν βράχο μέσα στη θάλασσα. Λέγεται, μάλιστα ότι είναι ο μοναδικός φάρος στην Ευρώπη που είναι φτιαγμένος πάνω σε βράχο μέσα στο πέλαγος.
Με σιγουριά ο Φάρος Τουρλίτης είναι ένας από τους εντυπωσιακότερους φάρους της Ελλάδας. Αν κάνατε ποτέ συλλογή γραμματοσήμων μπορεί να τον είχατε δει. Έχει, μάλιστα, ταξιδέψει σε όλο το κόσμο ως μέρος της σειράς γραμματοσήμων «Φάροι της Ελλάδας» από τα ΕΛΤΑ.
Η Άνδρος και οι ομορφιές της
Όταν μιλάμε για την Άνδρο, μιλάμε για ένα από τα πιο αρχοντικά κυκλαδονήσια. Θα το καταλάβεις αμέσως μόλις κάνεις μια βόλτα στη Χώρα. Σπίτια με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και αρχοντικά, δρόμοι και καταστήματα πολύ προσεγμένα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πεζόδρομος της Αγοράς της Χώρας είναι ο πρώτος λιθόστρωτος πεζόδρομος στην Ελλάδα. Κάνε μια βόλτα ανάμεσα στα όμορφα αρχοντικά της μέχρι να φτάσεις στην πλατεία του Αφανούς Ναύτου. Η θέα από εκεί είναι μοναδική.
Το κύριο λιμάνι του νησιού είναι το Γαύριο και βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Άνδρου. Έχει τακτική σύνδεση με τη Ραφήνα και θα φτάνεις πολύ γρήγορα. Ιδιαίτερη ομορφιά έχει το νότιο τμήμα του νησιού. Εκεί θα βρεις και τις πλέον γνωστές και πολυσύχναστες παραλίες του νησιιού. Θα περάσεις από το κοσμοπολίτικο Μπατσί. Ένα όμορφο ψαροχώρι στο οποίο μάλιστα είχε γυριστεί και η ταινία Κορίτσια στον Ήλιο. Το καλοκαίρι είναι το πλέον τουριστικό μέρος του νησιού.
Tip 1: Αν βρεθείς στο νησί μην ξεχάσεις να κάνεις μια επίσκεψη στο σπήλαιο Αλαδινού. Το εντυπωσιακό σπήλαιο έχει ηλικία 4,5 – 5 εκατομμυρίων ετών και έχει έκταση περίπου 500 τ.μ. Αποτελείται από πέντε αίθουσες, από τις οποίες οι τέσσερις είναι επισκέψιμες και στις οποίες μπορείς να ξεναγηθείς. Είναι πραγματικά ένα μοναδικό αξιοθέατο στην Ελλάδα και ειδικά στις Κυκλάδες.
Tip 2: Κλείσε κατάλυμα στη Χώρα της Άνδρου για να ανακαλύψεις τις όμορφες ανοιξιάτικες γωνιές του νησιού χωρίς να κάνεις πολλά χιλιόμετρα τη μέρα. Δεν είναι και λίγο να ξυπνάς κάθε μέρα και να έχεις για θέα τον Φάρο Τουρλίτη.
Πηγή φωτογραφιών: andros.gr
Πάρος: Ταξίδι στο νησί που αναγεννάται την άνοιξη