Γάλα. Γι' αυτήν την παραλία στα Κουφονήσια θα μπορούσε να πει κανείς το εξής, χωρίς αυτό να είναι υπερβολικό: Μοιάζει σαν ένας ονειροπόλος καλλιτέχνης να τη ζωγράφισε στον καμβά. Αυτή ενδεχομένως να είναι η πιο... ρεαλιστική περιγραφή για την παραλία Γάλα στο Άνω Κουφονήσι, η οποία προσφέρει πραγματικά ένα μοναδικό θέαμα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, όπου η θάλασσα περνάει κάτω από έναν μεγάλο βράχο και βγαίνει στην άλλη πλευρά του.
Παραλίες Πελοπόννησος: Καλογριά, η παραλία ιδανική για διακοπές με παιδιά
Παραλία Γάλα: Γνωστή και ως «Τρυπητή»
Άλλοι λένε ότι η παραλία πήρε το όνομά της από το άσπρο χρώμα του ασβεστίου που αφήνει το χαλίκι στα νερά της, άλλοι ότι η ονομασία της προέρχεται από τον αφρό των κυμάτων που ασπρίζουν, όπως μπαίνουν στη σπηλιά. Ίσως, δε, να την ακούσετε και ως «Τρυπητή», όπως την έλεγαν από παλιότερα οι ντόπιοι, από την τρύπα που υπάρχει μεταξύ του βράχου και της θάλασσας.
«Δεν πρόκειται για μία ακόμη όμορφη παραλία της Ελλάδας, αλλά για μία παραλία απερίγραπτης ομορφιάς που ξεπηδά σαν ζωγραφιά καθώς ο ταξιδιώτης πλησιάζει στον γκρεμό», έγραψε για το Γάλα το Conde Nast Traveller. Αν πάντως την πετύχετε με ήρεμη θάλασσα, επιχειρήστε (με προσοχή) να περάσετε με μακροβούτι κάτω από τον βράχο στην ανοιχτή θάλασσα και αυτό που θα αντικρίσετε θα είναι μαγικό! Δείτε το βίντεο του ExploringGreece.TV.
Άνω Κουφονήσι: Πώς πάτε στην παραλία Γάλα
Οι περισσότεροι επισκέπτονται την παραλία Πορί και στη συνέχεια έρχονται και στο Γάλα. Το Πορί είναι από τις πιο απομακρυσμένες παραλίες από το χωριό, σε απόσταση κάτι λιγότερο από 4 χιλιόμετρα, και μπορείτε να φτάσετε είτε οδικώς είτε με καραβάκι. Από το Πορί, λοιπόν, θα ακολουθήσετε το μονοπάτι και σε περίπου 10 λεπτά, ανάλογα ίσως και πόσο κοντοστέκεται κανείς για να θαυμάσει τη θέα, θα βρεθείτε στο Γάλα.
Όπως και για κάθε μονοπάτι, ισχύει και για εδώ η προτροπή να υπάρχουν κλειστά παπούτσια. Εάν βρεθείτε στο Πορί, εκτός από τη «must» επίσκεψη στο Γάλα, μπορείτε να κάνετε και μια εξερεύνηση στη σπηλιά που λέγεται «Το Μάτι του Διαβόλου»! Εκεί, τα ρεύματα ανεβάζουν το νερό της θάλασσας έως το πάτωμα της σπηλιάς για να το ρουφήξουν πάλι στο εσωτερικό της τρύπας, με τη δύναμη της θάλασσας, τον ήχο και το συνεχές πήγαινε- έλα του αφρισμένου νερού, να δημιουργούν ένα φαινόμενο μοναδικό.
Ξέρατε για τα Κουφονήσια ότι σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, στο Άνω Κουφονήσι ζουν 366 άνθρωποι. Το Κάτω Κουφονήσι είναι ακατοίκητο, οι τελευταίοι άνθρωποι που ζούσαν εκεί επέλεξαν να μετακινηθούν στο Άνω τη δεκαετία του 1960. Στο Άνω Κουφονήσι η πρώτη τηλεφωνική γραμμή εγκαταστάθηκε το 1964, ενώ το 1984 έγινε εγκατάσταση ηλεκτροδότησης και κατασκευάστηκε το λιμάνι του νησιού. Τα δύο αυτά νησάκια κατοικούνταν ήδη από την προϊστορική εποχή.
Πώς να ήταν άραγε ο κόσμος στα Κουφονήσια πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια;
Ταξίδια στην Ελλάδα
Λούρος: Η παραλία των 17 χιλιομέτρων που πας με το αυτοκίνητο
Πόρτο Τιμόνι: Η διπλή παραλία της Ελλάδας με τα κρυστάλλινα και εξωτικά νερά!