Σκιάθος. Την αποκαλούν και «το νησί των 60 παραλιών» εξαιτίας της επιβλητικής της ακτογραμμής των 44 χιλιομέτρων. Η λευκόχρυση άμμος και τα κρυστάλλινα καθαρά νερά είναι η ταυτότητα των παραλιών της ενώ το βραχώδες τοπίο της Σκιάθου – ειδικά στην βόρεια πλευρά- συμπληρώνει την εικόνα του πιο τουριστικά ανεπτυγμένου -αλλά πάντα ειδυλλιακού- νησιού των Σποράδων.
Η κίνηση με το νόμισμα και το ματάκι της πόρτας που πρέπει να κάνεις πριν πας διακοπές
Σκιάθος: Η πόλη του νησιού
Η Σκιάθος είναι επίσης γνωστή ως «το νησί του Παπαδιαμάντη» και όσοι έχουν διαβάσει βιβλία του κορυφαίου Έλληνα λογοτέχνη θα φτάσουν ήδη με μια πολύ γλυκιά εικόνα για το νησί εντός τους. Στην ουσία, το σπίτι του κορυφαίου λογοτέχνη, το οποίο έχει γίνει μουσείο είναι και η πρώτη σημαντική στάση στην πόλη του νησιού. Ο Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στη Σκιάθο το 1851.
Το σπίτι του, κοντά στο λιμάνι, διατηρήθηκε και στεγάζει σήμερα το ομώνυμο μουσείο, αφιερωμένο στη ζωή και στο έργο του. Εντός του, θα δείτε έπιπλα του μεγάλου λογοτέχνη, όπως το γραφείο στο οποίο συνέγραψε ένα μεγάλο μέρος των κλασσικών του έργων αλλά και μια μεγάλη συλλογή από χειρόγραφα, πολλά από τα οποία αναφέρονται στην αγάπη του για τη Σκιάθο.
Το δεύτερο εξίσου γοητευτικό σημείο στην πόλη της Σκιάθου είναι το καταπράσινο Μπούρτζι. Στην ουσία πρόκειται για μια μικρή, γεμάτη δέντρα χερσόνησο, η οποία χωρίζει το λιμάνι από τον υπόλοιπο οικισμό. Στο Μπούρτζι βρίσκονται τα ερείπια του οχυρού - κάστρου του 13ου αιώνα.
Η παράδοση λέει ότι το κάστρο στο Μπούρτζι ιδρύθηκε στα χρόνια της Α’ Ενετοκρατίας από την οικογένεια Γκίζι, που έγιναν κυρίαρχοι το νησί το 1207, μετά την άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους. Αν μείνετε σε ξενοδοχείο και αναρωτηθείτε προσφέρουν σαμπουάν, αφρόλουτρο αλλά όχι οδοντόκρεμα, αυτή είναι η απάντηση.
Σκιάθος: Στάσεις που δεν πρέπει να χάσετε
Επίσκεψη στο νησί Τσουγκριάς. Πρόκειται για ένα μικρό νησί, το οποίο είναι ακατοίκητο και τα νερά του είναι φανταστικά!
Βόλτα στη λίμνη Στροφιλιά. Ο σημαντικός υδροβιότοπο που φιλοξενεί πολλά αποδημητικά πουλιά.
Επίσκεψη στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας. Οι Σκιαθίτες την αποκαλούν Ναό της Βαγγελίστρας και είναι αναμφίβολα το πιο καλοδιατηρημένο θρησκευτικό αξιοθέατο της Σκιάθου. Βρίσκεται στην τοποθεσία Αγαλιανού, «πνιγμένο» μέσα σε ένας δάσος από ελιές, βελανιδιές, δρυς και πεύκα. Χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από μια μικρή μονάδα μοναχών του κινήματος των Κολλυβάδων οι οποίοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το Άγιον Όρος λόγω των θρησκευτικών διαφωνιών που είχαν και της επιμονής τους για επιστροφή στην αρχαία παράδοση της εκκλησίας. Το πνεύμα των Kολλυβάδων μάλιστα επηρέασε έντονα τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Στη μονή φυλάσσεται ένας μεγάλος αριθμός κειμηλίων, όπως ιερά λείψανα Αγίων, πολλά εκ των οποίων δωρήθηκαν από τον Νάυαρχο Λάζαρο Κουντουριώτη το 1823 σε αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς της Μονής στην απελευθέρωση του γένους.
Βουτιές και εξερευνήσεις γύρω από τη Γαλάζια και τη Σκοτεινή σπηλιά. Σημειώστε ότι εδώ θα φτάσετε μόνο με καραβάκι.
Πεζοπορία σε μια από τις πολλές διαδρομές που χαρίζει το δίκτυο δρόμων και μονοπατιών μήκους 243 χλμ. Στην ουσία, η Σκιάθος είναι ένα από τα καταλληλότερα ελληνικά νησιά για πεζοπορία. Υπάρχουν περίπου 25 σηματοδοτημένα μονοπάτια διαφορετικού μήκους και βαθμού δυσκολίας. Τα περισσότερα είναι χαμηλής δυσκολίας. Σημειώστε πως στα βόρεια του νησιού υπάρχει μια μεγάλη διαδρομή (περίπου 2 ώρες πεζοπορία), που συνδέει τα μοναστήρια Ευαγγελίστρια και Κεχριά.
Σκιάθος: Το νησί με τις 60 παραλίες
Η πιο διάσημη παραλία της Σκιάθου -και μια από τις διάσημες στη Μεσόγειο- είναι οι Κουκουναριές με ένα χιλιόμετρο μήκος. Είναι φουλ οργανωμένη με beach bars και ταβέρνες. Δίπλα της βρίσκεται η εξίσου γνωστή παραλία Μπανάνα, η οποία χωρίζεται σε δύο επιμέρους τμήματα. Η «Μικρή Μπανάνα» είναι παραλία γυμνιστών.
Κοντά στην πόλη της Σκιάθου βρίσκεται η παραλία Μεγάλη Άμμος αμμώδης και με λίγα βότσαλα αλλά και με ταβέρνες και ουζερί. Η παραλία Μανδράκι Ελίας, πάλι, έχει ένα υπέροχο φυσικό τοπίο και προσφέρει γαλήνη για όσους αναζητούν τέτοιου είδους παραλίες. Δεν έχει πολλές υποδομές αλλά έχει απαλή, χρυσή άμμο και ρηχά γαλαζοπράσινα νερά. Έχει επίσης μια συμπαθέστατη ταβέρνα, ξαπλώστρες, ομπρέλες και άφθονο ελεύθερο χώρο.
Η παραλία Βρωμόλιμνο είναι πολύ δημοφιλής σε νεαρότερες ηλικίες ως ιδιαίτερα κοσμοπολίτικη που είναι. Σημειώστε ότι είναι πάντα μια καλή λύση για μπάνιο γιατί δεν την πιάνουν οι βορειάδες.
Η παραλία «σήμα κατατεθέν» της Σκιάθου, παραλία παγκόσμιας φήμης στην ουσία, είναι τα Λαλάρια. Προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα - γι’ αυτό και φροντίστε να έχετε μαζί σας…πολεμοφόδια αν θέλετε να καθίσετε ώρα.
Η παραλία είναι ξακουστή για τα λεία, λευκά της βότσαλα, την εκπληκτική θέα στο γαλαζοπράσινο Αιγαίο και τους άγριους λόφους που την περιβάλλουν. Να σημειωθεί πως τα Λαλάρια κερδίζουν πολύ συχνά μια θέση στη δεκάδα με τις 10 ομορφότερες παραλίες στον κόσμο.
Οι Αχλαδιές θεωρούνται ιδανική παραλία για windsurfing λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων. Στο ακρωτήριο Καλαμάκι, όπου βρίσκεται η Καναπίτσα με την τέλεια θέα, υπάρχουν επίσης το Σκληθρί και η Τζανεριά.
Ήσυχες παραλίες -για όσους τους αρέσει το είδος- θεωρούνται η Αγία Ελένη αλλά και η Ασέληνος. Βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, και περιβάλλονται από άγριο, πανέμορφο τοπίο.
Πού να φάτε στη Σκιάθο
Οι επιλογές είναι μπόλικες και η σκιαθίτικη κουζίνα ανεξάντλητη. Εμείς αναφέρουμε μερικές μόνο από τις εξαίσιες επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε. Η Αμφιλύκη είναι μια γνωστή ταβέρνα του νησιού. Βρίσκεται στην Ακρόπολη της Σκιάθου, στην πλαγιά της παραλίας της Μεγάλης Άμμου με θέα στο νησάκι Τσουγκριάς. Εδώ όλα τα πιάτα με θαλασσινά «σπαρταράνε». Δύο από αυτά: καραβίδες με κολοκυθάκια και συναγρίδες στιφάδο.
Το Marmita είναι ένα σοφιστικέ εστιατόριο στην πόλη με ευφάνταστες γαστρονομικές επιλογές. Μπορείτε να τις δοκιμάσετε στην υπέροχη δροσερή αυλή του εστιατορίου. Δύο από τα διάδημα πιάτα είναι το καλαμάρι με φρέσκα λαχανικά, λεμόνι κάπαρη και φύκια αλλά και οι γαρίδες με πικάντικη σάλτσα ντομάτας, πουρέ μαύρου σκόρδου και τηγανιτά κρεμμύδια.
Η ταβέρνα Ακρογιάλι στην ακροθαλασσιά της πόλης της Σκιάθου είναι στημένη πάνω στη θάλασσα, έχει μια μεγάλη βιτρίνα φρέσκων ψαριών για να διαλέξετε αλλά σερβίρει και τέλεια μαγειρευτά και κρέατα στη σχάρα. Την επίσκεψη σας αξίζει και το μικρό ταβερνάκι η Ανατολή στην περιοχή Καλύβια, λίγο έξω από την πόλη. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε κόκορα, ντόπιο κατσικάκι, κολοκυθοανθούς, και «ποιητικά» τυροπιτάκια στο τηγάνι.
Οι ντόπιοι αγαπούν πολύ και το ουζερί Καλό Πηγάδι μέσα στα στενά της πόλης της Σκιάθου, ουζερί με ταπεινούς αλλά πεντανόστιμους μεζέδες- χταποδάκι ξιδάτο, σαλάτα από σαλάχι, αυγά σουπιάς, ψητή τούνα, γαριδοκεφτέδες, φάβα με γαύρους και γενικώς όρεξη να έχετε να δοκιμάζετε το ένα πιατάκι πίσω από το άλλο. Όπου κι αν φάτε, καλό είναι να θυμάστε τη συμβουλή διάσημου σεφ για το λάθος που κάνουμε όλοι με το ψωμί στα εστιατόρια.
Η Σκιάθος με δύο λόγια... Κλασική, οικογενειακή, σίγουρη επιλογή που θέλει να τις αφιερώσετε μέρες για να πείτε ότι την «κατακτήσατε» και που σε κάθε περίπτωση είναι κρίμα να μην την επισκεφτείτε έστω και μια φορά στη ζωή σας.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Σκύρος: Διακοπές στο διαφορετικό νησί των Σποράδων
Το μίνι τροχόσπιτο που αλλάζει μορφή και θα το λατρέψεις
Το ελληνικό νησί που έχει ψηφιστεί ως καλύτερο και από τις Σεϋχέλλες