Ένα από τα πιο γνωστά και κλασικά βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη, «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», δεν έμεινε μόνο στο χαρτί αλλά μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη το 1957. Ο Ζιλ Ντασέν σκηνοθέτησε το βιβλίο του Καζαντζάκη το οποίο είχε σαν τόπο δράσης ένα φτωχικό ορεινό χωριό. Η ταινία ξεχώρισε και μάλιστα πήρε Ειδικό βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών ενώ παράλληλα ήταν υποψήφια για BAFTA καλύτερης ξένης ταινίας. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι το πού γυρίστηκαν πολλές από τις σκηνές της ταινίας. Το σκηνικό στήθηκε στο πανέμορφο χωριό Κριτσά της Κρήτης.
Στέλλα – ταινία: Πού γυρίστηκε η χαρακτηριστική σκηνή «Φύγε Στέλλα, κρατάω μαχαίρι»
«Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται»: Η υπόθεση της ταινίας
Η υπόθεση της ταινίας βασίζεται, λοιπόν, στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, και ουσιαστικά εξελίσσεται σε ένα τουρκοκρατούμενο ελληνικό χωριό, την Κριτσά. Εκεί κάθε επτά χρόνια γινόταν αναπαράσταση των Παθών του Χριστού από τους κατοίκους του. Λίγο μετά από την επιλογή των προσώπων που επρόκειτο να ενσαρκώσουν τον Χριστό, την Μαρία την Μαγδαληνή και τους Αποστόλους Ιάκωβο, Πέτρο, Ιωάννη και Ιούδα κατέφθασαν στην περιοχή σε άθλια κατάσταση και διωκόμενοι από τους Τούρκους, οι κάτοικοι ενός άλλου ελληνικού χωριού ζητώντας βοήθεια.
Ωστόσο, με το πρόσχημα, όμως, ότι έφερναν μαζί τους χολέρα αυτοί εκδιώχθηκαν ακόμη και από τους ομόθρησκους τους. Έτσι στη συνέχεια αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο στο άγριο βουνό της Σαρακήνας. Ο Μανωλιός ο οποίος είναι ο βοσκός που είχε επιλεγεί για το ρόλο του Χριστού, και η Κατερίνα που την υποδύθηκε η Μελίνα Μερκούρη (μια χήρα αμφιβόλου ηθικής που θα υποδυόταν την Μαγδαληνή) ήταν οι πρώτοι που προσπάθησαν να τους βοηθήσουν.
Κριτσά: Το χωριό της Κρήτης που γυρίστηκαν πολλές σκηνές της ταινίας
Η Κριτσά είναι ένα παραδοσιακό και πολύ γραφικό χωριό της Κρήτης στον νομό Λασιθίου. Ένας μικρός παράδεισος και ησυχαστήριο για όσους θέλουν να ζήσουν διαφορετικές διακοπές στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην ορεινή Κρήτη. Είναι ένα χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά περίπου στα 350 μέτρα υψόμετρο με ανόθευτη ομορφιά και αυθεντικούς ανθρώπους.
Εκεί, θα κάνεις βόλτες στη φύση, θα απολαύσεις ντόπιες παραδοσιακές συνταγές και θα ακούσεις τις ιστορίες των κατοίκων για το χωριό.
Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν, σίγουρα για την περιοχή είμαι ότι εκεί κοντά βρίσκεται και μια εκκλησία που έχει επίσης πρωταγωνιστήσει σε ταινία, αυτή τη φορά ελληνική. Είναι η Παναγία Κερά η οποία είναι η πιο φημισμένη εκκλησία της Κριτσάς, εκεί που συναντήθηκε κρυφά «Η Νεράιδα και το Παλικάρι». Αν βρεθείτε στην Κριτσά και γενικότερα στο νομό Λασιθίου, μην παραλείψετε και μια βόλτα στην ελληνική λίμνη που την συνοδεύει ο αστικός μύθος ότι δεν έχει πυθμένα. Τη λίμνη Βουλισμένη που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη όπως και ολόκληρη η Κρήτη.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Η κόρη μου η σοσιαλίστρια: Πού και πώς είναι σήμερα το εργοστάσιο
Πώς είναι το σπίτι που γυρίστηκε η ταινία «Θανάση πάρε το όπλο σου»
Πώς είναι σήμερα το σπίτι του «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα»