Διάσπαρτα στην Ελλάδα, θα συναντήσεις χωριά εγκαταλελειμμένα. Χωριά φαντάσματα όπως τα αποκαλούν που έμειναν έρημα για διάφορους λόγους. Ένα από αυτά βρίσκεται στην Αιτωολοακαρνανία και λέγεται Παλιά Πλαγιά. Σε αυτό το ελληνικό χωριό της Δυτικής Ελλάδας ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει εκεί, πράγμα που διαπιστώνεις αν περπατήσεις στα σοκάκια του.
Παλιά Πλαγιά: Ένα ελληνικό χωριό φάντασμα από ψηλά
Η Παλιά Πλαγιά είναι χτισμένη βορειοδυτικά της Αιτωολοακαρνανίας και είναι σε κοντινή απόσταση από το χωριό Πλαγιά, το οποίο είναι σήμερα κατοικημένο. Πρόκειται για ένα χωριό όνομα και πράγμα μιας και είναι χτισμένο στη νοτιοανατολική πλαγιά του βουνού Στέρνα. Η παράδοση λέει ότι το χωριό χτίστηκε όταν οι κάτοικοι του Ξηρόμερου κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, ήθελαν να προφυλαχθούν από τις εχθρικές επιθέσεις ληστών ή από τις επιδρομές των πειρατών.
Ωστόσο, σημαντικά γεγονότα έφεραν την ερήμωσή του. Αιτία είναι ο σεισμός που έγινε στις 29 Οκτωβρίου 1966 και κατέστρεψε το χωριό καθώς και η μετανάστευση όσων απέμειναν τη δεκαετία του 1970 για τα παράλια της Λευκάδας. Στις 29 Οκτωβρίου 1966, πέντε παρά είκοσι τα ξημερώματα, 5,8 Ρίχτερ ταρακούνησαν το Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας. Ο βροχερός καιρός που ακολούθησε τον καταστροφικό σεισμό, προκάλεσε κατολισθήσεις βράχων, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν ακόμα περισσότερα σπίτια.
Για τους επόμενους μήνες, χιλιάδες κάτοικοι του Ξηρόμερου έμεναν σε στρατιωτικούς καταυλισμούς... Τη δεκαετία του 1970 όμως έγραψαν τους τίτλους τέλους για το χωριό τους. Μετεγκαταστάθηκαν στα παράλια απέναντι από τη Λευκάδα. Οι λόγοι ήταν κυρίως οικονομικοί, καθώς με την κατάργηση των καπνοκαλλιεργειών τους και άλλων προϊόντων, η αγροτική δραστηριότητα του χωριού υπέστη βαρύ πλήγμα.
Η Παλιά Πλαγιά σήμερα
Το χωριό Παλιά Πλαγιά έχει πλέον ερημώσει και μόνο οι δύο εκκλησίες μαζί με την κεντρική βρύση έχουν απομείνει. Δυτικά του χωριού, σε βορειοδυτική πλαγιά του όρους Στέρνας, βρίσκεται η ερειπωμένη Ιερά Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου, ενώ στην μακρόστενη κορυφή του (υψόμετρο 507 μέτρα) βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Στέρνας. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, μαζί με την Αμμούσα και την Πλαγιά αποτελούν την Τοπική κοινότητα Πλαγιάς που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Πάλαιρου του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας.
Δείτε από ψηλά τις εικόνες από το κανάλι n.p. production του Youtube...
Διαβάστε επίσης:
Πέντε παγκάκια που σου φέρνουν την ομορφιά της Ελλάδας στα πόδια σου
Τα ελληνικά χωριά – φαντάσματα και γιατί εγκαταλείφθηκαν
Ο άγνωστος… Ντολμάς της Ελλάδας και η ιστορική σημασία του